Krajská galerie připravuje výstavu, která přiblíží proměny krajiny ve známých obrazech

Krajská galerie připravuje výstavu, která přiblíží proměny krajiny ve známých obrazech

Tisk

vchazenidokrajinomalby 2Jak lze propojit výtvarné umění s přírodními vědami ukazuje nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, kde se po stopách českých krajinářů vydali odborníci z Ústavu geoniky AV ČR a dalších institucí. Společně nyní v krajské galerii představují část výsledků projektu, který sleduje proměnu reálných míst z krajinomaleb a starých krajinářských fotografií z oblasti jižní Moravy a moravských Karpat. Mezi autory děl dohledávaných míst patří například Joža Uprka, Alois Kalvoda, Vladimír Vašíček, Vladimír Hroch, Stanislav Lolek a Alois Schneiderka. Výstava byla zahájena vernisáží 14. června v 1. podlaží budovy 14.

„Zatímco jsou tyto změny obvykle studovány s pomocí starých a novějších map, či leteckých a družicových snímků, využívá projekt navíc ještě poznatky o výskytu a rozšíření rostlin a hlavně obrazové dokumenty, jako jsou krajinomalby, grafiky a fotografie,“ přiblížil výstavu její autor Petr Halas, odborník na vegetační ekologii.

„Symbolickým vstupem do oblasti je fotografický záběr na nezaměnitelné trojvrší v Chřibech, ztvárněných i v kresbách a obrazech Františka Richtera, Augusta Hauna a Aloise Kalvody. Prostřednictvím obrazů Stanislava Lolka a Joži Uprky nahlédneme do Bílých Karpat. Z rovinatého úvalu Moravy až do kopců Vizovických vrchů nás provedou obrazy Vladimíra Hrocha. Do krajiny Beskyd vstoupíme prostřednictvím děl Aloise Schneiderky, Oldřicha Zezuly a fotografií Rudolfa Jandy, s nímž z hor sestoupíme do podhorských rovin Poodří a Ostravské pánve,“ popisuje výstavu kurátorka z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Ladislava Horňáková.

vchazenidokrajinomalby 1

Podobně zaměřená výstava jako v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, ale s regionálně odlišným záběrem proběhla také v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě (2021), v Galerii Josefa Jambora v Tišnově (2021), v muzeu ve Šlapanicích (2022) a právě probíhá, popř. ještě bude uskutečněna v Podhoráckém muzeu v Předklášteří a v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU bude výstava k vidění do 11. září. Komentovaná prohlídka s autory projektu proběhne v úterý 16. 8. v 17 hodin.

Výstava je realizována za finanční podpory Technologické agentury ČR (TL02000222), spolupracujících institucí (Ústavu geoniky AV ČR, v. v. i., Mendelovy univerzity v Brně, Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i.) a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

vchazenidokrajinomalby200

Zdroj foto: Dalibor Novotný

Více informací na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Temná tajemství mistra světla

200vytV pražském UPM právě probíhá výstava fotografií Františka Drtikola (1883 – 1961). Ten na počátku druhé světové války rozdal svůj archiv různým muzeím či institucím. Uměleckoprůmyslové muzeum dostalo – mimo jiné – kolekci fotografií, pracovních studií a různý...


Literatura

Opilé povídky

opile200Již podtitulek Národní tragédie v ruské literární klasice dává tušit, že spojujícím námětem u všech autorů bude alkohol. Sedmnáct autorů, zejména z dob zlatého věku ruské literatury z 19. století, napsalo dvacet tři různých povídek s jediným záměrem. Uká...

Divadlo

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární grotesk...

Film

Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

casop200Mnohé odborné časopisy, které si potrpí na přízvisko "vědecké", se honosí tím, že jsou recenzované. Nemyslí se tím, že by se na ně psaly recenze (jako je třeba tato), nýbrž že sama redakce si nechává recenzovat nabídnuté texty, aby se si tak nechala ...