Malířka Lenka Kučerová Žampová vystavuje v Domě kultury v Kroměříži

Malířka Lenka Kučerová Žampová vystavuje v Domě kultury v Kroměříži

Tisk

Lenka 200I když v těchto dnech vystavuje v Domě kultury v Kroměříži olomoucká malířka Lenka Kučerová Žampová obrazy, v níž se zabývá prazákladem, z něhož vzešel život - vodou a mořem, jsou pro ni zásadní i další témata. Vypráví o tom ostatně v následujícím rozhovoru. Tak jako tak byste měli vidět kroměřížskou výstavu Tres Olomucensis, kde s ní vystavují ještě dva olomoučtí kumštýři - fotograf Petr Zatloukal a malíř Michael Esson.

 

Z čeho pramení tyto motivy, které vystavujete v Kroměříži?

Otázka naší existence provází lidstvo od nepaměti. Hledáme smysl našeho života. To, že vznikl ve vodě, není náhoda. Lze to chápat i v závislosti v duchovním světě. Voda je zdroj informací, duchovní i fyzické očisty, pohybu, síly, povznáší naše těla i mysl, harmonizuje naše vnitřní orgány. Jsme na ni závislí a nutně ji potřebujeme k životu. Voda je nezkrotný živel, přináší blahobyt i zkázu. Moře a oceány jsou nepoznaný vesmír pod hladinou. Jsou zde zcela jiné formy života než ty, co známe z povrchu planety. Mnohdy se nám zdají bizarní a fascinující zároveň, protože jsou tajemné a nelze je zcela prozkoumat bez překročení komfortních zón.

Měla jsem možnost se s tímto živlem utkat?

Absolvovala jsem řadu ponorů ve Středozemním i Rudém moři a získala dva certifikáty do hloubky 18 metrů a pak 30 metrů. Zažila potápění a průzkum vraku na Elbě. Zkusila jsem limitní ponory do hloubky 55 metrů, kde není světlo, jen temnota, mrazivý chlad a nekonečné prázdno. Moře je prostě moje veliká a vášnivá láska. Ráda se k němu vracím.

lenka1

Vaše témata jsou ale různorodá, aspoň to vyjadřují vaše výstavy. Co vás všechno zajímá a co jste obvykle zachycujete ve svých dílech?

Jsou pro mne zásadní čtyři témata. První jsou moře a voda, dále kočkovité šelmy, městská architektura a citace na díla starých mistrů.

První téma, jak již jsem naznačila dříve, se týká vody. V malbě s touto tématikou se nejvíce odráží mé vnitřní rozpoložení a duchovní touhy po poznání nekonečna.

Druhé téma? Tváře kočkovitých šelem, které maluji proto, abych ukázala jejich dokonalost ve všech směrech. Jsou velmi půvabné, mají funkční a pružné tělo, jsou nezávislé. Tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Oslavuji je ve velkoformátové, hyperrealistické malbě, kde jde o jakousi podrobnou studii struktury srsti, očí, vousků, čenichu, zubů...

Třetí téma měst a komplexů budov se v týká návratu k moderním směrům - kubismus, fauvismus, impresionismus, moderní expresionismus, surrealismus, abstraktní umění. Tyto směry jsou hravostí a různorodostí velmi variabilní pro sdělení, využívám je jako komunikační prostředek s divákem. Města, v nich žijeme, jsou živoucí organismy, které se mění, přestavují, přetváří, prolínají. V této malbě si mohu tedy dovolit rovné ostré hrany i geometrizaci, což je další poloha mého já.

Čtvrté téma je inspirováno historickými slohy i směry s důrazem na postup malby a techniku. Inspiruji se gotikou, renesancí, barokem atd. Záměrně si vybírám obrazy od známých umělců a snažím se oživit proslulá díla s nadsázkou, humorem, parafrází. Od starých mistrů se učím malířské postupy, podmalbu, modelaci pomocí prosvětlování, konečnou úpravu lazurami. Slavný obraz Dáma s hranostajem je pak přetvořena v Dámu s prasátkem, aby poukázala na konzumní společnost.

lenka2

Co je vaší inspirací?

Inspirační zdroje jsou velmi široké, ale již jsem to vše uvedla, je to příroda a vše, co provází lidstvo od nepaměti v umění i historii.

Když jste byla malá, které obrazy nebo kteří malíři vás tehdy zaujali?

Nejvíce mne fascinoval Leonardo da Vinci jemností a precizností malby, Durer bravurním zpodobněním vlasů, Dalí genialitou rozteklých tvarů, Gogh plastickým rukopisem, Klimt dekorativismem, Kupka střídáním barevných tónů a řada dalších.

Je malování vaše vášeň? Když jste vlastně začala s malováním a co jste vystavovala na vaší první výstavě?

Maluji od malička. Máma říkala, že jsem se s tužkou narodila. V první třídě mě učitelka zavřela do skříně, protože jsem si malovala v hodině matematiky. První výstavu jsem měla na střední škole ve Znojmě. Zde jsem vystavovala cyklus kreseb rozpadlých a složených hlav inspirovaných Dalím a dále dvě kopie obrazů od Jana Kupeckého a Alexandera Roslina.

Kde jste doposud vystavovala a co všechno máte v plánu v nejbližší době?

Výstav bylo mnoho jak u nás, tak v zahraničí - v Itálii, Německu, Kanadě, Litvě, Lotyšsku, Srbsku, Španělsku atd. Ale nejvíce si vážím toho, že jsem mohla vystavovat společně se svými životními partnery, a to s malířem a sochařem Zdeňkem Kučerou a fotografem Petrem Zatloukalem.

Věřím, že se podaří u nás i v zahraničí ještě zrealizovat zajímavé výstavy společně s ostatními výtvarníky a podpořit znovu nějaké aukce na pomoc potřebným.

lenka3

Zdroj foto: autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herci lákají na novou muzikálovou komedii Adam a Eva

muzikal adamaeva perexDivadlo Broadway Praha připravuje muzikálovou komedii ADAM A EVA, na jejímž vzniku se podílí řada zkušených tvůrců, například scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, autorka libre...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Za posledním českým impresionistou do Salmovského paláce

Kuba salmovsky palacLudvík Kuba byl významný malíř a etnograf. Jeho dílo čítá přes 3000 položek. U příležitosti 150. výročí malířova narození připravila Národní galerie v Praze, Sbírka umění 19. století, soubornou výstavu nazvanou


Literatura

Konfigurace vnitřního JÁ Stevea Jobse

altApple, budhismus, design, Zen, dokonalost, komiks… je vůbec možné zkombinovat tyto diametrálně odlišné pojmy do harmonického celku? Jak spolu souvisí například Apple a budhismus? Pojítkem je výrazná a silná osobnost, spoluzakladatel společnosti...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...