Mucha se vrací! S hlasem Jamese Bonda a kráskami z plakátů v oživlé podobě

Mucha se vrací! S hlasem Jamese Bonda a kráskami z plakátů v oživlé podobě

Tisk

mucha modelka perexJedinečná a zároveň světová premiéra výstavy „iMucha“ započne v pro Čechy nehezké výročí 21. srpna v Obecním domě na Praze 1. „iMucha“ naváže na úspěšnou výstavu konanou před sedmi lety na stejném místě – tentokrát však ve velkém měřítku a ve zdigitalizované podobě.

 

 

Muchova díla byla díky sběratelské činnorodosti profesionálního tenisty Ivana Lendla k vidění na výstavě v Obecním domě v roce 2013, která se tehdy stala nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění v novodobé historii České republiky.

Následujících sedm let až doposud však neležely Muchovy obrazy jen „ladem a skladem“, nýbrž putovaly po světových výstavách, kde si jich užili víc než dost i zahraniční fanoušci secesní tvorby. Výstava se konala například v Ženevě,Janově, Brně, New Yorku nebo Soulu.

„Mucha je jméno, které je světové a to nám pomohlo se prosadit ve světě.“ Richard Fuxa


Současná sbírka je rozšířená o sedmdesát nových děl, které byly v průběhu sedmi let dokupovány. Unikátem je skicář pro vitráž katedrály svatého Víta, jejíž prosvětlená replika vtáhne přítomné do kostelní atmosféry, dále obraz „Modlitba“ nebo „Figures décoratives".

 

Noc oživlých obrazů….

Za profesionálním zpracováním digitalizace stojí Michal Dvořák, člen skupiny Lucie a zároveň spoluautor projektu „iMucha“:„Na animaci nás pracovalo okolo padesáti dvou lidí, na hudbě přibližně čtyřicet lidí. Podařilo se nám navázat spolupráci s gigantem Adobe, který koupil software převádějící vizuální díla do pohybu od profesora Daniela Sýkory.“

Zkusili jsme (s Michalem Dvořákem) vnést do těch obrazů pohyb, což bylo revoluční. Jednalo se o „Slovanskou epopej“, krásky z obrazů nebo samotného Alfonse Muchu, kterého namluvil v anglickém jazyce populární Pierce Brosnan a v češtině Jiří Dvořák. Výstavu jsme připravovali rok a půl, takže se těším až si to návštěvníci užijí.“ vyjádřil se Richard Fuxa, autor projektu a předseda nadačního fondu, který sbírku spravuje.

 

mucha epopej01

 

Výstava jako zážitek

Na 550 metrech čtverečních zde návštěvníci najdou na dvacet originálních děl a stejně jako před sedmi lety stojí za koncepcí expozice renomovaný kurátor, Karel Srp:Chtěli jsme vytvořit z výstavy zážitek, ta zraková zkušenost byla pro nás určitě prvotní. Základním motivem je zbožnost  – počínaje obrazem modlící se dívky z roku 1889.“ nechal se slyšet Srp

Samotná výstava je pouze jednou ze tří částí tohoto velkého projektu. V následujícím roce je naplánována unikátní „iMucha show“ v o2 Universum 19. 5. 2021.

Třetí částí je chystaná světová tour multimediální projekce.


Je libo suvenýr?
Pro Muchovy fanoušky si organizátoři přichystali pestrou nabídku tématických předmětů na památku této výjimečné výstavy – od záložek po knížky,magnetky,dekorativní šátky,oblečení s motivy Muchových děl nebo plakáty v nejvyšší kvalitě. Pro fajnšmekry a sběratele je přichystána limitovaná kolekce šampaňského „iMucha & Moët“ v exkluzivním balení s motivy od Alfonse Muchy.


Výstava jistě nadchne jak milovníky klasického umění, kteří mají rádi hluboké myšlenky Muchových obrazů, tak příznivce moderních technologií. Digitalizace spolu s hudebním podkladem oživila tato nádherná díla, což určitě přiměje k návštěvě širší spektrum návštěvníků, kteří na „klasické výstavy“ moc nechodí.

Výstava je rozdělena do více úseků ve kterých stojí za povšimnutí nejen Muchovy kultovní kalendáře, propagační materiály na výrobky denní spotřeby, které byly ve své době průkopníky dnešní reklamní tvorby, ale i nádherné skvosty s náboženskými motivy, ať už se jedná o obraz „Pašije“, modlící se dívku nebo úchvatnou vitráž s křesťanskými motivy.

mucha epopej02

 

Výstava začíná 21. srpna a je k vidění denně od pondělí do neděle (10-19 hodin) v Obecním domě na Praze 1.

Vstupenky je možné zakoupit na místě v pokladně nebo prostřednictvím sítě www.ticketmaster.cz 


Alfons Mucha:
Malíř, grafik fotograf, tvůrce plakátů a designér. Roku 1894 vytvořil první plakát pro divadlo Sarah Bernhardtové k inscenaci Gismondy. Od roku 1904 působil střídavě v Paříži a USA. Od roku 1910 pracoval na cyklu dvaceti mysticko historických obrazů „Slovanská epopej“.

 

muchamodelka konec

 

Foto: Milan Vopálenský + vlastní fotografie

www.imucha.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Po 20. letech opět spolu: už ne jako partneři, ale stále přátelé…

lukas prikazky utekyDo 28. listopadu potrvá v Úřadu městské části Praha 10 prodejní výstava obrazů akademického malíře Lukáše Příčiny pod názvem Útěky 2012.

...

Literatura

Věž úsvitu září na Skleněný trůn

Věž úsvitu, perexHurá! My, fanoušci Skleněného trůnu, jsme se dočkali dalšího dílu této fenomenální fantasy série. Ač je Věž úsvitu již sedmou knihou v řadě, je vlastně druhým dílem mimo hlavní dějovou linii. Tentokrát sledujeme osudy Chaola a Nesryn. A opět nás čeká fenome...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...