Trollové mezi námi

Trollové mezi námi

Tisk

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí jeho svět vzhůru nohama. Jeho milovaný děda je terorista!

Vojta se za ním ihned vydá. Je odhodlaný dokázat, že jeho děda je nevinný a rozhodně žádný terorista není. Ukáže se však, že jeho děda se nejenže k činu přiznává, ale dokonce je na něj hrdý. Vojta však nevěří, že by tenhle nápad pocházel z dědovy hlavy. To určitě ne! Jeho dédu někdo navedl! Vojta ve virtuálním světě začne hledat skutečného viníka a když narazí na mladou ženu, která jeho dědovi neustále posílá nějaké zprávy o migrantech a nebezpečí, které hrozí Evropě, je přesvédčený, že našel všechny odpovědi, které hledal. Je to však tak jednoduché?

Původní hra mladé české autorky Barbory Hančilové je inspirována “prvním českým teroristickým útokem”, který na Mladoboleslavsku spáchal sedmdesátiletý český důchodce, aby veřejnost upozornil na domnělé nebezpečí spojené s migrační vlnou.

Trollove 1

Petr Buchta, Miroslav Hruška, Natalie Golovchenko, Marta Dancingerová

Mohlo by se zdát, že je příběh hlavně o migraci, terorismu a nebezpečí, které je s nimi spojováno, ale tak to není. Hra je zaměřena především na pokřivený vztah Vojty a jeho dědy, snahu o jeho nápravu a touhu najít k sobě cestu i přes rozdílné názory. Dalším, neméně důležitým tématem jsou dezinformace, lživé zprávy a různá alternativní média, které přinášejí “pravdivé” informace a které rozdělují společnost. Zobrazení jejich vlivu na lidi je svěžé, občas humorné, no pořád drsně realistické.

Samotný příběh skvěle doplňuje scéna, která se mění z vlaku Regiojet na vesnickou zahrádku nebo virtuální realitu a osvětlení, které jen podtrhuje důležitost jednotlivých pasáží hry. Navzdory vážnému a aktuálnímu tématu si příběh uchovává komorní atmosféru, sebeironický humor a nadhled, které ale nezastíní jeho poselství. Zobrazuje současnou společenskou situaci, ale nikoho nesoudí.


TROLLOVÉ MEZI NÁMI
Autorka: Barbora Hančilová
Režie: Alexandra Bolfová
Dramaturgie: Martin Sládeček
Scéna a kostýmy: Magdaléna Paráčková
Hudba: Jiří Blatný
Světelný design: Jonáš Garaj
Produkce: Jitka Dvořáková
Inspice a asistent režie: Petra Štanclová
Hrají: Petr Buchta, Miroslav Hruška, Natalie Golovchenko, Marta Dancingerová

Hodnocení: 95%

Zdroj foto: www.svandovodivadlo.cz/inscenace/521/trollove-mezi-nami 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...


Literatura

Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Obcas lzu perexKaždý občas lžeme a každý máme tajemství. Někdy lžeme proto, abychom někoho chránili, jindy abychom chránili sebe, a sem tam si říkáme, že vlastně tak úplně nelžeme, jen pozměňujeme pravdu. Prvotina Alice Feeney Občas lžu, která vychází p...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.