Tibetské rozjímání v kině Aero

Tibetské rozjímání v kině Aero

Tisk

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy popadnout dech, natož tak přežít jednu zimu, natočila čínská režisérka Ma Li ojedinělý materiál zachycující život a praktikování buddhistické víry v nehostinné výšce 4500 metrů nad mořem.

 

Vzácný dokument nahlíží do hlubin buddhistického myšlení a každodenní rutiny. Úchvatné poznání tak špatně dostupného místa jako je Seršul je ale bohužel poskvrněno rudým čínským přesvědčením. Být traktoristou je dokonce považováno za jakousi vyšší hodnotu. Je zarážející, že mnich po 10 letech učení váhá, zda studium vůbec pochopil, takové záběry bohužel odráží čínský pohled na mnišský život. Občas jsou otázky záměrně mnichům postaveny tak, aby jejich odpovědi vypadaly primitivně a banálně. Pochopit a přiblížit se více oddanosti tibetského vyznání znesnadnila taktéž vysoká rychlost titulků. V některých pasážích úplně znemožnila jakékoliv pochopení modliteb a vyznání.

alt


I přes ideologické zabarvení je ale (především pro Evropana) nesmírně zajímavé proniknout do tajů buddhistického kláštera odříznutého od okolního světa. Vedle mnichů a poustevníků meditujících v osamění nám režisérka dovolila nahlédnout také do tajů vzdušných pohřbů, tvorby mandaly či modlících festivalů. Právě umění vzdušných pohřbů je jedním ze silných momentů dokumentu. Jen tak někdo neví, jak právě Tibeťané pohřbívají své blízké. Mistr vzdušných pohřbů během rituálu tělo rozseká na kusy a nechá je na pospas supům. Tento čin je vnímán jako akt největší štědrosti, kdy člověk daruje to nejcennější, co má – své tělo. Mimo to supi vynesou nebožtíkovo tělo do nebes. Také tvorba mandaly je záhadnou a tajuplnou činností. Celých sedm dní trvá tvorba transcendentního obrazu. Mnichové trpělivě tvoří symboly a obrazce z obarveného písku. Když je dílo dotvořeno, je zahájena meditace a obřad, který je zakončen zničením týdenní práce. Buddhisté si tak připomínají, že vše je pomíjivé.

alt

Návštěvníci festivalu, kteří neměli ani po dvouhodinovém brouzdání seršulským klášterem dost, se mohli občerstvit tradičními tibetskými pochutinami či čajem s jačím mlékem, a po krátké pauze se opět vrátit do kinosálu, který tentokrát odkryl tajemství tradiční tibetské opery. Snímek Hledání režiséra Pemy Tsedena je prvním výhradně tibetským snímkem natočeným v Tibetu, v tibetštině a s tibetským štábem. Ti, co si nechali tento nevšední zážitek uniknout, mají možnost navštívit i jiné akce občanského sdružení Potala (více na potala.cz), které filmový festival pořádalo již po šesté.

Zrcadlo prázdnoty / Mirror of Emptiness
Žánr: dokument
Původ:  Čína
Režie:  Ma Li
Stopáž:  120 min
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: flim.potala.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Březnice

zamek breznice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...


Literatura

Tahák do hodiny věčnosti

intu200Petr Neckář, „energický optimista, idealista a snílek s věčným úsměvem“ (důkaz najdete na zadní straně obálky), se polovinu svého prozatímního života živil jako profesionální DJ. Ve své prvotině „3IN. Intuice Instinkt Inspirace“ vypráví autobiograficky f...

Divadlo

Na podzim do divadla: HRA LÁSKY A NÁHODY

200divDivadla měla dost času připravit se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Hra lásky a náhody v Divadle scéna ve Zlíně.

...

Film

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Věd...