The Flashbulb: Opus na konec všeho

The Flashbulb: Opus na konec všeho

Tisk

altAmerický muzikant Benn Lee Jordan je známý svým kombinováním moderního jazzu s elektronickou hudbou a atmosférickým ambientem. Od druhé poloviny devadesátých let vydával svou (ze začátku instrumentální) tvorbu pod různými aliasy, dnes ho nejlépe známe pod jménem The Flashbulb. Naposledy na sebe upozornil začátkem roku v únoru, kdy vyšla jeho poslední řadová deska Opus At The End Of Everything. Mnohými byla přehlédnuta, proto se k ní vracíme a znovu objevujeme.

 

Dostat „rovná se“ mezi instrumentální a elektronickou hudbu se snaží mnoho hudebních alternativců. Takové pokusy dávají vzniknout novým zvukovým dimenzím, žánrům a stylům. Právě Jordanův tvůrčí počin Opus At The End Of Everything přináší harmonii mezi tak rozdílnými hudebními živly jako je akustický zvuk nástrojů a zvuk čistě elektronický. Na své poslední desce, která obsahuje 25 skladeb, dokázal vymezit prostor oběma složkám tak, že zní a fungují v symbiotickém souladu. I když si Jordan razí stejnou cestu jako na svých předchozích albech, rovnováha byla před tím zřídka dosažena. Pestré kompozice nyní doplňuje o kostelní zvony, cvrčky, šelestění přírody a další ambientní pozadí. Přesto nenabydete pocitu, že si některý z elementů vyžaduje větší pozornost.

alt

Cinematické melodie znějí inovativně a nově. Avšak například skladba "Arrival To An Empty Room" neobsahuje nic, co jsme ještě neslyšeli. Ale i tak svou nenásilnou kompozicí jednotlivých prvků vytváří vzrušující a zvláštní atmosféru. Hudební smyčky a instrumentální rozšíření skladeb svádí desku z cesty a působí tak spíše jako filmový soundtrack, nebo jako soundrack ke konci všech dní (jak napovídá název alba). Co se na desce vážně povedlo jsou plynulé přechody z jedné stopy do druhé, z jednoho stylu do druhého, ale také z jednoho světa do jiného. Výzvou už zůstává pouze přidání vokálů pro ještě emotivnější vyznění.

The Flashbulb  
Žánr: free jazz, ambient, IDM, elektronická

Skladby:

1.    "The Trees In Juarez" – 3:09
2.    "Blurry Figures, Far Away" – 4:32
3.    "Arrival To An Empty Room" – 5:31
4.    "Beebs" – 2:12
5.    "A World I Never Noticed" – 1:57
6.    "It Pours" – 2:19
7.    "Terra Firma" – 4:08
8.    "Good Luck Out There" – 2:42
9.    "Dim Distant Porch Lights" – 2:01
10.    "Insomnia In Roscoe Village" – 2:49
11.    "Precisely Wrong" – 4:37
12.    "Between The Waves" – 3:33
13.    "Selected Garden" – 2:52
14.    "Distant Shots" – 1:28
15.    "Island On An Endless Plane" – 2:56
16.    "It Never Ends" – 2:54
17.    "The History Of Rain" – 1:57
18.    "In The Grass" – 3:04
19.    "Something That Had Died" – 2:43
20.    "Fast Forward To Here" – 2:45
21.    "Longing In A Stairway" – 3:02
22.    "For The Asking" – 3:25
23.    "Hospital Ride" – 2:50
24.    "What I Imagine You To Be Like" – 3:06
25.    "Autumn Leaves And A Bath Tub" – 1:49

Vydavatelství: Alphabasic Records, 2012
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: theflashbulb.net, facebook.com/theflashbulbofficial


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Všechny kočky milují Valerianu

Všechny kočky milují ValerianuRecenze Lenky Kališové na druhý díl detektivní série od spoluautora scénáře legendárního seriálu Dr. Who s Vinylovým detektivem. Hlavní hrdina se svou vynalézavou přítelkyní Nev...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Kniha filmu: velké ideje jednoduše vysvětlené

kniha filmu200V dubnu vyšel u nakladatelství Universum další díl z encyklopedické řady Kniha…, tentokráte Kniha filmu. Takže. Filmoví nadšenci, pozor a připravit na značkách!

 

...