Zjistěte, čím se můžete v životě inspirovat u racka

Zjistěte, čím se můžete v životě inspirovat u racka

Tisk

udelej to jako racek200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s provokativním názvem Udělej to jako racek Vy… se na to! A podtitulem Jak jsem (téměř) přestala být milá. Autorkou je Němka Lea Blumentalová.

 

 

 

Obálka vychází z originálu – jen je vulgarismus nahrazen třemi tečkami. Jinak je však na růžovém podkladu znázorněn právě racek a nápadité jsou drobné bílé fleky na celém přebalu.

Kniha začíná předmluvou o tom, proč existují lidé, kteří nesnášejí konflikty a následuje celkem 11 kapitol. Ty kromě příběhu vypravěčky a jejích útrap obsahují také nejrůznější praktická cvičení pro ty, kteří by se stejně jako Lea chtěli změnit.

V dodatku čtenáři najdou autorčino poděkování, poznámky, a především slovníček obsahující vysvětlení některých odborných výrazů a jevů zmíněných v rámci příběhu. To mi osobně přišlo hodně zajímavé a ráda jsem se v tomto směru vzdělala. Znáte například Obelixův efekt nebo syndrom Mony Lisy?

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Seznamte se s Leou, která téměř přestala být milá

Lea je člověk, který se nerad hádá, má ráda harmonii a špatně se jí chápe, že to někdo (jako například její partner) má jinak. Popisuje různé situace z práce i z běžného života, jako jsou například neshody se sousedkou a podobně. Spoustu důležitých věcí si Lea uvědomuje v rámci sportování s kamarádkou psycholožkou Tinou a výsledkem je, že se změní, stává se více sama sebou, a hlavně si nenechává vše líbit.

Udělej to jako racek. Vy… se na to! je malá knížečka, kterou dokážete přečíst za jedno odpoledne. Pro mě osobně byla zajímavá, ale že bych kvůli ní měnila nějaké své zvyklosti se úplně říct nedá. Líbilo se mi však, jak je napsaná, autorka byla dobrou vypravěčkou a ocenila jsem také nápadité názvy kapitol jako například „Napojení na sebe: Můžeš dostat holku ze Spice Girls – ale Spice Girl z holky nikdy nedostaneš“. Záleží však jen na vás, co si z knihy vezmete a jak na ni budete celkově pohlížet. Můžete se ní například inspirovat, udělat si poctivě všechna cvičení a zapracovat na sobě.

Lea Blumenthalová (1983) se dlouho obávala zveřejnit knihu o boji se svou závislostí na harmonii – bála se nepříznivých reakcí. Teď už se však nestará o to, co si o ní myslí ostatní, a píše, o čem chce. Narodila se v roce 1983, několik let žila v Hamburku, nyní se svým přítelem a psy bydlí na venkově a díky získané schopnosti zvládat konflikty si užívá mnohem harmoničtější život než v době, kdy se za každou cenu urputně snažila zalíbit všem.

Udelej to jako racek obalka

Udělej to jako racek. Vy... se na to!
Autor: Lea Blumenthalová
Překlad: Martin Richter
Žánr: rozvoj osobnosti
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 180
Hodnocení: 70 %

https://www.knihykazda.cz/udelej-to-jako-racek/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Otázka mnoha rodičů: Jak mít úspěšné dítě?

uspesne dite perexLNakladatelství EDIKA přináší na český knižní trh mezinárodní bestseller, který byl přeložený do 24 jazyků s názvem Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než intelige...


Literatura

Vraždy s příchutí a odérem kávy

200liKaždý člověk má občas pocit, že jej osud a především jeho rány a nepřízeň dokážou semlít jako kávová zrna. Občas je to nahrubo, občas na jemný prášek. Druhá varianta je ta, která sedí na Clare, hlavní hrdinku detektivního románu Jako v kávovém mlýnku z per...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....