Jídlem proti rakovině

Jídlem proti rakovině

Tisk

jidlemprotirakovine 200Ucelená kuchařka, věnovaná velmi aktuálnímu tématu stravování v období léčby diagnostikovaného rakovinného onemocnění i po jeho ukončení, na našem knižním trhu dlouho chyběla. Vzhledem k tomu, jak počet těchto onemocnění vzrůstá a staví rodinné příslušníky před problém, jak nemocnému členu rodiny vařit, čemu se vyhnout atd., je to velmi přínosný příspěvek.

Je známo, že zdravá strava významně napomáhá k udržení tělesné i duševní síly. Cílem této krásné knihy je pomáhat lidem, kteří se léčí s touhle nemocí, zažívají změny tělesné váhy, změny chuti k jídlu, změny schopnosti vnímat chuť či polykat a další potíže a kteří potřebují přehodnotit své stravovací návyky.

Předmluvu k této knížce napsala dr. Clare Shawová, která současně ověřila všechny zařazené recepty. Tato registrovaná dietoložka se v roce 2004 stala první nutriční konzultantkou v oboru onkologie v Londýnské nadaci Royal Marsden NHS Foundation Trust (mimochodem, této nadaci je věnováno 50 % honoráře za knihu). Nutriční zásady pak převedla do chutných receptů Catherine Phippsová.

V úvodu knihy autorky stručně vysvětlují, co je rakovina, jaké druhy léčby existují a jak onkologická léčba ovlivňuje stravu. Dále rozebírají překážky zdravého stravování během léčby, jako je malá chuť k jídlu, změny chuti, bolavá ústa nebo krk, sucho v ústech, obtíže s polykáním atd. Odpovídají na časté otázky, dávají nejrůznější tipy, jak si s danou situací poradit.

Potěšilo mě, že jsou v knize uvedené české zdroje, jako např. komplexní onkologická centra, dětská onkologická centra, hematoonkologická centra, odkazy na ostatní zdravotnická zařízení poskytující onkologickou péči, Českou onkologickou společnost a Ligu proti rakovině. Součástí jsou i nejrůznější přehledy a tabulky.

jidlemprotirakovine

V praktické části jsou uvedeny recepty pro období léčby a po skončení léčby. Recepty jsou sestaveny tak, aby chutnaly celé rodině, nejen marodovi. Tato část je řešená jako klasická kuchařka, obsahující 150 receptů, využívaných Londýnskou nadací Royal Marsden NHS Foundation Trust. Recepty jsou často převzaty od známých předních šéfkuchařů a autorů, jako Mary Berryové, Nigelly Lawsonové, Ruth Rogersové, Ricka Steina a mnoha dalších osobností. S chutí jsem si některé z nich vyzkoušela a jsou opravdu lahodné. U každého je uvedeno množství, kalorická hodnota, složení bílkovin, tuků, cukrů a vlákniny. Kde je potřeba, jsou uvedeny i obměny a tipy. Vše je doprovázeno fotografiemi Georgie Glynn Smithové. V závěru nechybí rejstřík receptů pro snadnější orientaci.

Tahle kuchařka mě opravdu potěšila. Určitě potěší nejen onkologické pacienty a jejich rodinné příslušníky, ale i naše nutriční terapeuty a vlastně kohokoliv, kdo rád vaří a zajímá se o zdravý životní styl.

Jídlem proti rakovině /z anglického originálu The Royal Marsden Cancer Cookbook
Autor: Clare Shawová, Catherine Phipps
Přeložila: Helena Hartlová
Žánr: zdraví, kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 256
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Mladá fronta, a. s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Martinák: To, že jsem nemohl být se svými dětmi, mě málem zabilo, teď už jsem opět šťastný

Martinak 200Petr Martinák, skvělý imitátor, herec, který na nějaký čas zmizel z televizních obrazovek i z povědomí diváků se pomalu vrací na pódia, odráží se ode dna a cítí se znovu šťastný. O tom, co ho potkalo a jak se s tím vypořádal hovoří na následují...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vůně antikvariátů

altAntikvariáty. Tak trochu jiný svět, který se otevírá se vstupem do místností s horami knih, se specifickou vůní a zvláštním klidem. Čas se v tu chvíli stává nedůležitým a starosti běžných dnů zůstanou venku. Objevovat taj...


Literatura

Planina, která nahání hrůzu

Islaplanina 200ndskou krajinu znám zatím pouze z fotek, které se šíří po internetu. Když jsem zahlédla anotaci knihy, která slibovala nejen napětí, ale i islandské lidové pověsti a seznámení s islandskou přírodou, nemohla jsem jinak, než se do ní začíst.

Divadlo

Komediomat začal novou sezónu zostra!

komediomat atomPrázdniny se přehouply a nejen ve Zlíně začala nová divadelní sezóna. Právě v rámci ní se v Baťově městě opět ukázala improvizační show Komediomat, která sice bojovala s hranicí morálnosti, ale o to byla vtipnější.

Film

52. edice zlínského festivalu filmů pro děti a mládež klepe na dveře

altPřelom května a června bude ve Zlíně již tradičně patřit Mezinárodnímu festivalu filmů pro děti a mládež. Nejen kinosály, ale i zlínské ulice ožijí festivalovým ruchem, dětským smíchem a brebentěním, dobrou hudbou a specifickým klapot...