Než vyjde pravda najevo – štěstí skryté v kávě

Než vyjde pravda najevo – štěstí skryté v kávě

Tisk

 

nez pravda vyjde najevo 200V uličkách Tokia se nachází kavárna s názvem Funiculi Funicula a na první dojem se neliší od všech ostatních. Přesto je naprosto unikátní – lze v ní totiž cestovat v čase. Není to ovšem jen tak. Cestování do minulosti i budoucnosti má svá pevná pravidla a ty se musí dodržet. Hlavní pravidlo je, že se lze setkat pouze s člověkem, který už kavárnu navštívil. Dále lze cestovat pouze na omezenou dobu, a to dokud nevystydne káva, kterou cestovateli udělá servírka. Také se po dobu, kterou bude dotyčný v minulosti, nesmí vzdálit ze svého místa. A vůbec nejdůležitější pravidlo - nic co se stane v minulosti, neovlivní přítomnost. Ať už cestovatel provede či řekne v minulosti cokoliv, přítomnost bude stále stejná a minulost nezmění.

 Právě toto pravidlo odradí většinu zájemců. Jsou to většinou lidé, kteří chtějí minulost, a tím pádem i přítomnost, ovlivnit. Najdou se ovšem i takoví, kteří chtějí cestu podstoupit, i když jsou si vědomi, že nic nezmění. V této knize sledujeme příběhy čtyř osob nazvané – Nejlepší přátelé, Matka a syn, Milenci a Manželé. Každý příběh je jiný a unikátní. Jejich prostřednictvím se dozvídáme také i víc o lidech, kteří v kavárně pracují, a jejichž život je s ní přímo spojený. O majiteli Nagare a jeho malé dceři Miki, o servírce Kazu, která dělá obřad s kávou. A také o duchu mladé ženy, který si v kavárně v tichosti čte knížku.

Než vyjde pravda najevo je útlá kniha, kterou můžete přečíst za jedno odpoledne, ale pamatovat si ji budete dlouho. Jde o příběhy lidí a jejich rozhodnutí, které jsou vyprávěny laskavě, bez odsuzování. Hlavním tématem je štěstí – ať už jde o vlastní, nebo štěstí druhého. Co vše uděláme, abychom udělali někoho šťastným? A jak moc jsme schopni nalézt to svoje štěstí?

O autorovi:

Současný japonský spisovatel Tošikazu Kawaguči (japonsky: 川口俊和, Kawaguči Tošikazu) se narodil v roce 1971 ve městě Ibaraki v prefektuře Ósaka. Původně scenárista a režisér divadelního spolku Sonický hlemýžď (Onsoku katacumuri) stojí v současné době v čele divadelní skupiny 1110 Produce. Mezi jeho nejznámější hry patří COUPLE, Píseň západu slunce (Jújake no uta) a Family time. Román Než vystydne káva (Kóhí ga samenai uči ni), který je autorovou prvotinou, vznikl podle stejnojmenné divadelní hry, jež v podání skupiny 1110 Produce získala v roce 2013 hlavní cenu na 10. ročníku Suginamského divadelního festivalu (Suginami engekisai). Kniha byla nominována na literární cenu japonských knihkupců Hon’ja Taišó 2017. V témže roce na ni autor navázal románem - Než pravda vyjde najevo (Kono uso ga barenai uči ni), a o rok později díl třetí, Než vymizí vzpomínky (Omoide ga kienaiuči ni). V témže roce se příběh dočkal i filmového zpracování.

Ukázka z knihy:

Ten večer zůstala v kavárně jen Kazu: I když vlastně ne tak úplně, byla tam, přesněji řečeno, se ženou v bílých šatech. Kazu poklízela a žena si jako vždy tiše četla. Vypadalo to, že tu knihu brzy dočte, protože jí zbývalo otočit už jen pár listů. Kazu měla tento čas po zavírací době ráda. Ne že by zrovna ráda poklízela nebo dělala větší úklid. Měla ráda práci, kterou mohla dělat mlčky a bez přemýšlení. S kreslením to bylo podobné. Oblíbila si techniku označenou jako hyperrealismus. Předmět, který měla před sebou, dokázala obyčejnou tužkou zachytit tak věrně, že vypadal jako fotografie. Kreslila navíc pouze to, co skutečně viděla. Neztvárňovala své představy ani nic neexistujícího a smyšleného. Nevkládala do svých výtvorů žádné osobní emoce. Jen bez přemýšlení zachycovala to, co viděla. Takovou práci milovala.

IMG 20200711 092118
















Název: Než vyjde pravda najevo
Autor: Tošikazu Kawaguči
Překlad: Eva Hermanová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Počet stran: 161
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.

Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/43818113/nez-pravda-vyjde-najevo/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čekání na lásku aneb jak se žije modelce s fotbalistou

cekani-na-lasku kniha 200Nakladatelství BB/art pokračuje v plánu vydávat své úspěšné tituly v nové brožované podobě. Tentokrát se na řadu dostal román pro ženy Čekání na lásku (Angel Uncovered, 2008, česky 2009...


Literatura

Laurell K. Hamiltonová – Danse Macabre: Anita Blakeová a vztahy

anita danceZačtěte se do magického světa Anity Blakeové,  lovkyně upírů, Popravčí, nekromantky, oživovatelky a federálního šerifa v jedné osobě. Setkáte se nejen s nadpřirozenými elementy v podobě upírů a kožoměnců, ale na přetřes přijdou hlavně záležitos...

Divadlo

Cirkus, který vám vyrazí dech

Festival Letní LetnáMezinárodní festival Letní Letná oživí od 19. srpna do 2. září pražské Letenské sady již podeváté atmosférou nového cirkusu a divadla. Vyroste zde pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovými šapitó, kde...

Film

Slovenská literatura mezi námi

SlovFilm perex
Pro filmové fandy, kteří slovenštinu ještě nepovažují za nesrozumitelný jazyk a bez váhání si v něm čtou, jsou určeny následující řádky. Rád bych příznivcům kvalitního čtení o pohyblivých obrázcích – a nejen o nich - prozradil, že ...