Seznamte se s americkou kuchyní

Tisk

jizanska kucharka200Pojďte se díky Marshi Kocábové přesvědčit, že Američanky vaří a nepřipravují jen hamburgery, jak si mnozí myslí. Napsala totiž knihu Jižanská kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Motto.

 

 

 

Kuchařka mě zaujala právě tím, že se jedná o méně typickou oblast – těch z jižní Ameriky jsem mnoho neviděla. A také se mi líbilo, že se autorka narodila v Severní Karolíně, ale už několik let žije v České republice.

Předmluvu ke knize napsala Natálie Kocábová, Marshina dcera. V ní sděluje, že máminy recepty jsou směsí historických událostí. Shrnuje, že její máma vaří jako její domov, který je složen z mnoha kultur – od Afriky až po Španělsko. Mámino jídlo je pro Natálii Amerika, miluje ho a přeje i čtenářům, ať si ho užijí.

Nejen recepty

Kniha je rozdělena klasicky na Předkrmy, Přílohy, Hlavní jídla, Pečivo a Dezerty. Zaujaly mě například Pořádné šťouchané brambory plné čedaru a slaniny, placičky hash browns podávané ke snídani, smažená zelená rajčata, typické Mac´n´cheese těstoviny se sýrem, kapustové karbanátky z quinoy. Lákavě vypadaly také jambalaya a gumbo, typická kreolská a cajunská jídla vařící se na spousty způsobů. Ze sladkostí plánuji zkusit kukuřičný chléb, mrkvový dort, citronové čtverečky nebo brownies.

Každý recept má český i anglický název, obsahuje seznam surovin, postup a několik vět navíc. Ty mě na knize zaujaly nejvíc a četla jsem je s velkým zájmem. Dozvěděla jsem se díky nim například, že pokrm zvaný Hopping John z černookých fazolí se jí 1. ledna pro štěstí a bohatství pro celý nadcházející rok. Název má prý původ v Africe a existuje mnoho jeho variant. Líbily se mi také krátké komentáře například o oblíbených jídlech autorky nebo jejich vzpomínky.

U receptů samozřejmě nechybí ani fotografie pokrmů. Ty jsou čisté – je na nich kladen důraz vždy jen na samotné jídlo. I když se v některých případech jedná o nefotogenická jídla, vypadají moc dobře a lákavě. Nejvíce se mi líbily fotografie jídel se zeleninou, které přímo hýří barvami.

Hodnocení

Na knize mě moc potěšilo, že se jedná o zahraniční recepty, které jsou však ze z místních a tím pádem dobře dostupných surovin. Marsha Kocábová mi byla moc sympatická, četla jsem každé její slovo. Až mě na konci knihy zamrzelo, že je tak krátká. Uvítala bych rozhodně i další díl kuchařky a už se moc těším, jak vyzkouším nějaké jižanské dobroty.

O autorce

Marsha Kocábová se narodila Wilmingtonu v Severní Karolíně jako jedno ze čtyř dětí. Vystudovala tanec na University of North Carolina a moderní tanec na North Carolina School of the Arts. V roce 1981 se v Mnichově seznámila s Michaelem Kocábem, přestěhovala se za ním do Československa a později se vzali. Má tři děti a tři vnoučata. Bývalá tanečnice a učitelka je dnes cvičitelkou pilates a textařkou. V roce 2009 napsala knihu Ani tady, ani tam, v níž pohledem cizinky pozoruje život v komunistickém Československu.

jizanska kucharka

Jižanská kuchařka
Autor: Marsha Kocábová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/52537497/jizanska-kucharka/


 

Zobrazit další články autora >>>