Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Tisk

 files e 5435 myty-na-taliri (2)Říká se, že jsme to, co jíme. A dozajista je to pravda. Další knihu o stravování, která se stala mezinárodním bestsellerem, přináší nakladatelství Host. Je jí publikace Mýty na talíři od renomovaného odborníka zabývajícího se vlivem stravy na lidské zdraví, epidemiologa a spisovatele Tima Spectora.

Obvykle knihy tohoto typu nemám ráda. Moje představa byla, že se v ní dočtu o spoustě zpopularizovaných informací typu „vědci zjistili” , které dávno znám. Knížka mě ale příjemně překvapila svou čtivostí a tím, že jsem se dozvěděla spoustu toho, co jsem ještě nevěděla. I když mi trochu vadí její přehnaně populární kabátek ve stylu vyvracení a boření zažitých mýtů o stravě, přesto jsem jí dala šanci a nelitovala jsem. Pokud se chcete dozvědět zajímavé a odborné informace, ať už je chcete použít pro vlastní potřebu a změnu stravovacích návyků, nebo jako odborné podklady pro psaní vaší práce do školy či článku, je vhodnou studnicí odborně podložených a dobře ozdrojovaných informací týkající se stravování a vlivu stravy na zdraví.

V jednotlivých kapitolách se autor věnuje konkrétním tématům, nechybí rady a doporučení. Jsem si jistá, že vás kniha bude bavit a hodně vám dá. Pokud se zajímáte o zdravé stravování, chcete zhubnout, máte problémy s potravinovou alergií nebo trpíte celiakií či dalšími zdravotními problémy a podobně, rozhodně informace z knihy uvítáte.

Ukázka z knihy:

Komerčně vyráběné bezlepkové produkty jsou často vysoce rafinované a mají vysokou hustotu kalorií, jelikož k napodobení vlastností textury vytvářené lepkem jsou potřebné komplexní náhražkové přísady. Nedávná studie zjistila, že bezlepkové těstoviny (které se dají jen stěží připravit al dente) shodně způsobují vyšší hodnoty glukózy v krvi než původní pšeničné varianty. (...)Ačkoliv podle 65 % dotázaných Američanů je bezlepková dieta zdravější, nemáme pro to žádné dobré důkazy. (...)Dokud nemáte objektivní, lékařsky potvrzenou diagnózu celiakie nebo vzácné alergie na pšenici, stranění se lepku vám spíše uškodí, než pomůže.

Z knihy se samozřejmě dozvíte proč…

 files e 5435 myty-na-taliri

Název: Mýty na talíři
Autor: Tim Spector
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2023
Počet stran: 319
Hodnocení: 80%

https://www.hostbrno.cz/myty-na-taliri/


 

Zobrazit další články autora >>>