Modrá čarodějka

Modrá čarodějka

Tisk

modraPFantastické dobrodružství plné tajemných čarodějných zaříkadel, mýtických příšer, nástrah a léček, avšak i osobních výzev, nečekaných spojenectví a neobyčejného přátelství. Devítiletá čarodějka Abigail nastoupí do Tarkanské čarodějnické akademie. I přes velké počáteční nadšení zjistí, že jí kouzlení příliš nejde, v jednotlivých vyučovacích hodinách výrazně zaostává za ostatními čarodějkami a ještě se u ní neprojevily čarodějnické schopnosti. K mizernému pocitu, který ve škole zažívá, nepřispívá ani fakt, že se stala obětí intrik a schválností třídní „hvězdy“ Endery. 

Nečekaného spojence i kamaráda získá v podobě chlapce Huga z vedlejší Balfinské školy, který by si přál dozvědět se více o čarodějnicích a jejích moci. S jeho pomocí vyvázne z nejedné nebezpečné situace, ale také zjistí více o sobě a svých rodičích, které nezná.

Čarodějnických fantasy příběhů není nikdy dost. Už od dob „Harryho Pottera“ je tento trend, dovolím si říci, na vzestupu popularity, a nedivím se tomu. Sama mám tento žánr velice ráda a pro mě osobně je to příjemný únik z někdy náročné reality. Nejinak je tomu u mé desetileté dcery, která příběhy tohoto typu vyloženě vyhledává, proto byla „Modrá čarodějka“ jasnou volbou při výběru našeho dalšího společného čtení. A nelitovaly jsme. Lákadlem je poměrně výrazná obálka, která zaujme na první pohled, jinak se jedná o klasické „paperbackové vydání“. Příběh se četl praktický sám, kapitoly na sebe pěkně navazovaly a udržovaly čtenáře v napětí. Jediné, co mě v tomto směru osobně příliš neoslovilo, byly ilustrace. Působily na mne příliš stroze a jednoduše, s ohledem na barvitost příběhu. Svět „Tarkanských čarodějnic“, odehrávající se na ostrově Balfour, je i přes sporadické světlé okamžiky spíše temný, nasáklý zlobou, necitlivostí, zahnívajícími starými křivdami, pomluvami a touhou po neomezené moci. I přes veškerý negativismus oplývá příběh jistou magickou přitažlivostí a s každou další kapitolou se vynořuje více otázek než odpovědí, a tak vám, s jistou nadsázkou, nezbývá než otáčet jednu stránku za druhou.

Kniha je dílem americké spisovatelky Alane Adamsové, která je již v zahraničí, především ve své rodné zemi, velmi známá svými knihami pro děti a mládež. Vydala již několik sérií s fantasy tématikou s prvky mytologie, např. Legends of Olympus a Legends of Orkney, a sérii obrázkových knih speciálně určených pro začínající čtenáře.

V současnosti je Modrá čarodějka první dostupnou knihou v českém jazyce ze série s názvem v angl. originále The Witches of Orkney. Tato série je prequel výše uvedené série „Legends of Orkney“. V tomto případě by bylo fajn mít nejdříve přečtenou tuhle sérii, aby byl, takříkajíc, člověk více v obraze. Ovšem na samotný děj příběhu to mělo jen minimální vliv. Celkem by snad mělo být pět dílů, tak jsem zvědavá, jestli nakladatelství vydá i zbytek knih této série, abychom se mohli začít těšit na další dobrodružství Abigail a jejích přátel.

Modrá čarodějka

Název: Modrá čarodějka
Autor: Alane Adamsová
Nakladatelství: Bambook/Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 200
Pro čtenáře od: 9 let
Hodnocení: 75%

www.grada.cz/modra-carodejka-13505/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kouzelná Kytice Františka Bartoše

kytice 200U příležitosti realizace projektu Pocta Františku Bartošovi 2016 – 2017, který realizuje Krajská knihovna Františka Bartoše společně s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, vydalo zmíněné muzeum reprint publikace Kytice, kterou z lidového básnictva n...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Vyšla další kniha o Vladimíru Menšíkovi

mensi200O Vladimíru Menšíkovi jsme si mohli přečíst řadu knížek - jak ty drbavé, tak s menšími či většími ambicemi. Nyní k  nim přistupuje tlustý, téměř sedmisetstránkový spis Lumíra Holčáka VLADIMÍR MENŠÍK A JEHO FILMY. Autor se rozhodl pro nezvyklý postup: v c...