Ponořte se do kouzel a vůní v knížce Bylinková babička

Ponořte se do kouzel a vůní v knížce Bylinková babička

Tisk

bylinkovaPJak děti nalákat na přírodu? Ukázat jim, že tam venku se skrývá krásnější a pestřejší svět než v tabletu? Sáhněte po milé knížce Bylinková babička od Lucie Hlavinkové, kterou vydalo nakladatelství Albatros, a ponořte se do kouzel a vůní, které vám připomenou vlastní dětství.

Odmalička jsem milovník přírody a tuhle svoji vášeň jsem vždy přenášela do pedagogiky i výchovy vlastních dětí. Když jsem narazila na knížku Bylinková babička, hned mi zablikala kontrolka. Musela jsem ji vyzkoušet.

Přiznám se otevřeně, zpočátku jsem se trochu bála nudy. Už mi prošla rukama spousta knížek o rostlinách pro děti a často tomu chyběla šťáva. Kladla jsem si proto otázku, jestli knížka o sedmi vnoučatech, co tráví prázdniny u babičky na venkově, nebude klišé, nebo nezáživné poučování o účincích bylin.

A nebylo!

Jako autorka knih pro děti musím Lucii Hlavinkové vyseknout poklonu za výborně zvolený koncept. To je totiž základ každé knihy a pohádkové zvlášť. Vybrat si prvky, které se budou opakovat, aby čtenář věděl co má očekávat a v knize se zabydlel, ale zároveň děj rozvíjel a nabaloval až do závěru.

Hlavní hrdinka, babička, je nadčasová postava laskavé a moudré staré ženy, která vidí pod povrch věcí, je ztělesněním klidu a laskavosti. Dokáže díky zkušenostem radit nenásilně, objevit skryté signály a pomoci k řešení tam, kde je to nejvíc potřeba. Navíc nepodporuje digitální technologie a vede děti k tomu, aby si užívaly léto postaru a lítaly venku. Už jenom to je za mě medicína, kterou bych dopřála každému děťátku.

V knize nechybí vztahy mezi vrstevníky, které občas můžou i trošku bolet, dětská nejistota, jejich problémy, za něž se stydí a které se jim zdají nepřekonatelné, ale když najdou sílu se svěřit, lze na všechna trápení najít lék.

Děj je rozdělen do sedmi kapitol. V každé z nich prožívá svůj kousek příběhu, malé drama, jedno z vnoučat. Babička je s láskou vede a ukazuje jim způsoby, jak se ke svým trápením postavit, posiluje svým přístupem jejich sebevědomí a navíc umí vždy sáhnout po vhodné bylince, která dokáže dětem ulevit. Ostatně celé léto i spinkají na půdě provoněné sušenými bylinami.

Kromě těchto krásných prvků bych ještě jeden moment ráda vyzdvihla. Při vyvrcholení každé kapitoly se odehraje kouzlo, kdy dětský hrdina příběhu zblízka pozoruje “svou” bylinku a ožije před ním scenérie se skřítky nebo víličkami, co se o rostlinu starají a dítě to na chvilku vtáhne. Tohle jsou opravdu úžasné chvíle a je to nádherně ilustrované od Alžběty Gőbelové. Moji dceru to naprosto strhlo a už týden si tyto výjevy maluje.

Délka jednotlivých příběhů je tak akorát na čtení před spinkáním. Většinou na knížkách najdu nějaké malinké ALE, které bych si představovala trochu jinak, tady však musím pouze zatleskat. Knížka se prostě povedla, je jemná, pěkná a zajímavá. Skvělá práce!

 

Bylinková babička

Název: Bylinková babička
Autor: Lucie Hlavinková
Nakladatelství: Albatros Media
Počet stran: 64
Ilustrace: Alžběta Gobelová
Rok vydání: 2024
Hodnocení: 95%

Pro děti od 5 let

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/87559223/bylinkova-babicka/

Recenzentka Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída je předškolní pedagog, maminka a autorka knížek pro děti.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Divadlo

Hosté v zajetí „dobrých“ mravů

Slavnost 200Upřímnost nebo takt. Rozhodně hlavně neurazit.  Za každou cenu stát za svým názorem nebo být součástí stáda a myslet si své pouze pro sebe? Podobné otázky si vzali na paškál tvůrci z pražského Studia Hrdinů a pohráli si s původním scénářem česk...

Film

Čekám až mi umře pes, abych se mohla zastřelit

Olive KitteridgeováSvérázná Olive Kitteridgeová vás rozesměje i rozpláče ve skvělém románu Elisabeth Stroutové, která za byla za tento svůj počin oceněná Pulitzerovou cenou. Olive Kitteridgeová byla...