Česká kuchařka pro horkovzdušnou fritézu podle ní na trhu chyběla. Barbora Charvátová recepty psala ze snadno dostupných surovin

Tisk

Barbora Charvátová200Barbora Charvátová je autorkou úspěšného blogu mamavkuchyni.cz, maminka Karolínky, milovnice dobrého jídla a vášnivá kuchařka. Je také lektorkou vlastních kurzů, které se věnují stravování a vaření pro děti do 3 let, a školy „Zdravá 5“, kde se děti v mateřských a základních školách učí vztahu ke zdravému životnímu stylu. Její recepty jsou typické využitím základních surovin, protože nemá ráda polotovary a náhražky. Je autorkou knih Máma v kuchyni 1 a 2, kuchařek Loudavé vaření 1, 2, 3, které obsahují recepty pro pomalý hrnec a nově také titulu Horkovzdušná. O něm se dozvíte více v tomto rozhovoru.

Před pár dny vám vyšla kuchařka Horkovzdušná zaměřená na recepty pro horkovzdušnou fritézu. Jakou z ní máte radost? Vyšla podle vašich představ?

O svých kuchařkách často říkám, že jsou jako moje děti. Takže ano, pokaždé, když se podaří dostat na svět takové „miminko“, na kterém jsem dlouze a poctivě pracovala, mám z něj velkou radost a nejinak je tomu i v případě Horkovzdušné.

Co vás přesně vedlo k přípravě takové kuchařky? Vnímáte, že se rozšiřuje počet lidí, co mají horkovzdušnou fritézu?

Horkovzdušné fritézy jsou opravdu aktuálním hitem a jejich počet v českých domácnostech raketově narůstá, troufám si dokonce říci, že budou hitem letošních dárků od Ježíška. I proto jsme se společně s Albatros Media rozhodli kuchařku pro tyto přístroje udělat, protože taková, kterou by vytvořil přímo český autor a byla z pro nás snadno dostupných surovin, na trhu doposud chyběla.

Ze svého okolí mám dojem, že se jedná o dvě skupiny: buď na ni někteří nedají dopustit a připravují v ní spoustu jídel a pak jsou ti, kteří by chtěli, ale neví, jak na to. Pomůže podle vás druhé skupině vaše kniha?

Máte pravdu, ačkoliv se jedná v podstatě o malou horkovzdušnou troubu, stále je mnoho lidí, kteří vlastně nevědí, jak s takovým přístrojem pracovat. A přesně pro ně (ale nejen pro ně) je určena kuchařka Horkovzdušná, která pomůže vytvořit si na začátku představu o tom, co se v takovém přístroji dá připravit, a že to není jen „smažení řízků a hranolek“.

Co byste poradila těm, co ohledně horkovzdušné fritézy pořád váhají? Co byste jim doporučila, nebo jak je přesvědčila?

Pokud jste tím člověkem, který miluje jídla bohatě nasáklá tukem a neuspokojí vás nic než řízek, z nějž při krájení vytéká sádlo, je docela dobře možné, že horkovzduška prostě nebude pro vás. Pokud ale máte rádi i jiná jídla, ať už pečená, vařená či grilovaná, rádi si ušetříte práci, peníze i nějakou tu kalorii, a nebojíte se vařit občas i trošku nekonvenčně, s fritézou si budete rozumět.

horkovzdusna

A jak dlouho vlastně vy sama používáte horkovzdušnou fritézu? V čem je pro vás důležitý pomocník? Jaké v ní vidíte výhody?

Horkovzdušnou fritézu vlastním mnoho let, asi už ani nedokážu spočítat, kolik přesně. Můj tehdejší přístroj ale nebyl příliš sofistikovaný – jídla se do něj moc nevešlo, nebylo v něm možné nastavit teplotu, neměl mřížku a neobsahoval žádné příslušenství. S fritézami, které jsou teď na trhu, se nedal vůbec srovnávat, i proto jsem jej využívala minimálně. Pracovat jsem s ním ale uměla, a to byl pro mě dobrý odrazový můstek, když jsem pořizovala a testovala fritézy nové, na kterých jsem poté vytvářela kuchařku.

Výhod mají současné přístroje mnoho – jsou nahřáté v podstatě okamžitě, nemusíte tedy čekat, až dosáhnou požadované teploty, jako je tomu u běžné trouby, což šetří nejen čas, ale i peníze. Jsou také kompaktnější, tišší a jejich pořízení i provoz je několikanásobně levnější, než jako je tomu u trouby. Dají se jednoduše načasovat a nastavit a při použití jsou bezpečné, a tak práci s nimi zvládne i moje dcera. Lze je přenášet v ruce a vzít třeba na dovolenou nebo na chalupu. A v neposlední řadě nabízí i benefity pro zdraví, protože spotřeba tuku při tomto zdravém druhu „smažení“ je menší až o 95 %.

Kdybyste měla říct váš jeden nejoblíbenější pokrm připravovaný v horkovzdušné fritéze, který by to byl? A co vede u vás doma?

Obalovaný květák. Jsem milovníkem zeleniny, a přiznám se, že do mrtva vysmažený květák z klasické pánve mi nechutná zdaleka tolik, jako ten, který se připravuje ve fritéze. Uvnitř zůstává krásně kompaktní, lehce křupavý, a trojobal není tolik mastný. A jelikož mám fritézu s funkcí páry, velice mi z ní chutnají i ryby či kuřecí maso, které zůstává krásně šťavnaté.

Napadne vás i nějaký pokrm, u kterého se lidem nechtělo věřit, že byl připraven právě v horkovzdušné fritéze? Nebo, kde to někoho překvapilo?

Často se mi stává, že lidé berou horkovzdušnou fritézu čistě jako náhražku fritézy olejové, a používají ji tedy výhradně na smažení.

Jde ale o malou horkovzdušnou troubu, a takové lidi pak často překvapí i úplně běžná jídla, které fritéza bez problému připraví – třeba koláče, pečivo, zapečené těstoviny či brambory nebo pražené ořechy. V kuchařce jsou například i hned tři recepty na salát.

Kuchařka je rozdělena na polévky, maso, ryby, bezmasá jídla, mlsání a chuťovky. Měla jste to tak rozvrženo hned, nebo to tak vyplynulo?

Ano, již od začátku jsem věděla, že fritéza je pomocník natolik všestranný, že budu moci udržet rozdělení do těchto kategorií. Ostatně jej mám u kuchařek i já osobně nejraději, a nerada hledám recepty například podle ročních období, když současný trh už sezónu u mnohých surovin v podstatě nezná.

Barbora Charvátová

Jak jste to měla s počtem připravených receptů? Měla jste jich spíše v záloze víc nebo musela nějaký ještě vymýšlet?

S nakladatelem si vždy na začátku řekneme, kolik by receptů mělo přibližně být, aby byla kuchařka taková, jakou si představujeme. U této kuchařky jsme stihli receptů 70, vymyšlené jsou všechny přímo pro kuchařku, ovšem nápadů jsem měla o mnoho víc.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Ovládněte horkovzdušnou fritézu

Líbí se mi, jak jste se popasovala s tím, že každá horkovzdušná fritéza je trochu jiná a může se tak lišit teplota nebo doba přípravy. Byla to věc, se kterou jste bojovala a musela ji vymyslet?

Ano, musím se přiznat, že toto byl zpočátku můj největší strašák. Chtěla jsem napsat knihu, která bude funkční, bude lidem dobře sloužit a budou z ní rádi vařit, a musela být natolik univerzální, aby z ní mohl vařit opravdu každý, bez ohledu na to, jaký přístroj vlastní. Víte, jak se to říká, že není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem, a platí to i o kuchařkách, i o fritézách. Doporučené postupy je tedy vždy potřeba přizpůsobit zkušenosti s vlastním přístrojem, udělala jsem ale maximum možného, aby recepty seděly co největšímu počtu lidí i fritéz.

Máte za sebou už několik kuchařek, tak dá se říct, že tahle byla v něčem jiná?

Opět se vrátím k tomu, že moje kuchařky jsou jako děti. I v tomto ohledu je to s nimi totiž přesně tak – každá je jiná, ale všechny je mám ráda bez rozdílu.

barbora charvatova kniha

A co pro vás bylo při práci na knize nejsložitější? Co vám dalo zabrat?

Jelikož jsem člověk energie kolísavé, tak nejtěžší boj je pro mě vždycky čas a motivace sebe samé – jednu chvíli pracuji jako ďas a o chvíli později je moje hlava naopak lenivá něco vymýšlet. A tak jsem často pak nucena pracovat pod tlakem. Zároveň mi to tak ale vlastně vyhovuje, protože pak podávám nejlepší výkon.

Vaše kuchařky Loudavé vaření i Máma v kuchyni měly více dílů, tak prozraďte nám v závěru, můžeme se těšit na další Horkovzdušnou?

To je otázka, která nezáleží tak úplně na mně. Ale ano, sním si, že Horkovzdušná bude čtenáře bavit, bude se skvěle prodávat, fritézy budou v kuchyních běžným standardem a já pro ně budu moci napsat ještě nespočet kuchařek. Nápady na to určitě mám, ale to ostatní je na vás, čtenářích. (smích)

Děkuji moc za rozhovor!

Také moc děkuji a přeji krásný závěr roku i počátek toho nového.

Zdroj foto: Albatros Media


 

Zobrazit další články autora >>>