Mějte Radost z jídla

Tisk

radost z jidla 200V nakladatelství Anag vyšlo už 7. doplněné vydání knihy Radost z jídla, která pojednává nejen o makrobiotickém stravování. Autory jsou MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán, kteří spolu léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření.

 

Kniha je rozdělena do čtyř velkých částí: Nejen jídlem živ je člověk, Láska prochází žaludkem, Zdraví, nemoci a celostní medicína a Přírodní léčebné prostředky. Úvodní část je tak zaměřena na makrobiotku obecně, popisuje ji jak z pohledu lékaře, tak pacienta a zabývá se jejími pozitivními dopady. Druhá část je teoretická a vysvětluje jak jednotlivé složky potraviny jako jsou cukry, tuky, vitaminy, tak energetický pohled související s principem jin a jang. Dále se konkrétně věnuje jednotlivým potravinám: obilovinám, zelenině, luštěninám a dalším, a to včetně receptů a doporučeným postupům na přípravu. Nechybí ani jídelníček pro různá období roku a spousta doporučení.

Zdraví, nemoci a celostní medicína nabízejí velmi zajímavé čtení například o lepku a potravinových alergiích, ale také o autismu nebo ADHD. Závěrečná část knihy se věnuje léčebným nápojům, obkladům a také půstům a očistným kůrám. Součástí knihy je také DVD obsahující cvičení sestvy Qi Gong a postupy přípravy právě léčených obkladů a nápojů.

Osobně mě na knize Radost ze života zaujalo především to, že je napsána odborníky, kteří se této problematice společně již několik let věnují. Také fakt, že jde o už sedmé doplněné vydání o něčem svědčí. Při čtení jsem byla mile překvapena zvoleným stylem, který není nějak přehnaně odborný a hlavně ani moralistický, tedy ve stylu „musíte jíst jen tohle“ a „nesmíte tamto“. Autoři knihy předkládají čtenářům informace, vše vysvětlují, ale zároveň nikoho nenutí.

Sama nedám dopustit jak na zeleninu, tak na luštěniny ani obiloviny, proto jsem si o nich přečetla s velkým zájmem a zjistila díky knize plno zajímavých informací. Velmi mě zaujala například tabulka potravin jin a jang a toto dělení celkově a šokovaná jsem byla ze škodlivosti brambor nebo rajčat.

„Brambory obsahují toxický alkaloid solanin, který zatěžuje naše játra. Výtažek ze čtyř zdravých brambor zabije krysu. Nás sice nezabije, ale když jíme brambory často a pravidelně, pak se poškození nevyhneme. Zelené brambory dovedou otrávit i lidi, neboť množství solaninu je zde větší. Tím negativa brambor nekončí, mají nerovnováhu draslíku a sodíku, draslíku je víc, což pak vede lidi k významnému přesolování a tím další zátěži. Brambory velmi zatěžují ledviny a klouby. (str. 147)

Potěšily mě také postupy na přípravu pokrmů, ani by mě samotnou nenapadlo, jak velký vliv může mít nakrájení potravin a těch překvapení bylo víc. Radost z jídla je velmi čtivá kniha nejenom o makrobiotice, ke které se budu ráda vracet a mít ji jako cenného pomocníka v cestě za zdravou stravou. A doporučuji ji všem, kteří se zajímají o to, co jí.

MUDr. Vladimíra Strnadelová vystudovala všeobecné lékařství na Palackého universitě Olomouc. Atestovala v oboru neurologie. Při své práci na neurologickém oddělení se postupně začala věnovat celostní medicíně. Vystudovala čínskou fytoterapii, akupunkturu, homeopatii, EAV (elektroakupunktura podle Dr. Volla), dietologie. Spolu s Janem Zerzánem již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

Jan Zerzán se před více jak třiceti lety vyléčil pomocí stravy z nádorového onemocnění. To bylo motivací pro následující studium dietologie a přírodní medicíny.

radost z jidla

Radost z jídla: Nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta (včetně DVD)
Autor: Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán
Žánr: kuchařka, zdraví a volný čas
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2018 (7. doplněné vydání)
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

http://www.anag.cz/radost-z-jidla-nejen-makrobiotika-ocima-lekare-a-pacienta-vcetne-dvd-/pA93.5966/


 

Zobrazit další články autora >>>