Mějte Radost z jídla

Mějte Radost z jídla

Tisk

radost z jidla 200V nakladatelství Anag vyšlo už 7. doplněné vydání knihy Radost z jídla, která pojednává nejen o makrobiotickém stravování. Autory jsou MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán, kteří spolu léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření.

 

Kniha je rozdělena do čtyř velkých částí: Nejen jídlem živ je člověk, Láska prochází žaludkem, Zdraví, nemoci a celostní medicína a Přírodní léčebné prostředky. Úvodní část je tak zaměřena na makrobiotku obecně, popisuje ji jak z pohledu lékaře, tak pacienta a zabývá se jejími pozitivními dopady. Druhá část je teoretická a vysvětluje jak jednotlivé složky potraviny jako jsou cukry, tuky, vitaminy, tak energetický pohled související s principem jin a jang. Dále se konkrétně věnuje jednotlivým potravinám: obilovinám, zelenině, luštěninám a dalším, a to včetně receptů a doporučeným postupům na přípravu. Nechybí ani jídelníček pro různá období roku a spousta doporučení.

Zdraví, nemoci a celostní medicína nabízejí velmi zajímavé čtení například o lepku a potravinových alergiích, ale také o autismu nebo ADHD. Závěrečná část knihy se věnuje léčebným nápojům, obkladům a také půstům a očistným kůrám. Součástí knihy je také DVD obsahující cvičení sestvy Qi Gong a postupy přípravy právě léčených obkladů a nápojů.

Osobně mě na knize Radost ze života zaujalo především to, že je napsána odborníky, kteří se této problematice společně již několik let věnují. Také fakt, že jde o už sedmé doplněné vydání o něčem svědčí. Při čtení jsem byla mile překvapena zvoleným stylem, který není nějak přehnaně odborný a hlavně ani moralistický, tedy ve stylu „musíte jíst jen tohle“ a „nesmíte tamto“. Autoři knihy předkládají čtenářům informace, vše vysvětlují, ale zároveň nikoho nenutí.

Sama nedám dopustit jak na zeleninu, tak na luštěniny ani obiloviny, proto jsem si o nich přečetla s velkým zájmem a zjistila díky knize plno zajímavých informací. Velmi mě zaujala například tabulka potravin jin a jang a toto dělení celkově a šokovaná jsem byla ze škodlivosti brambor nebo rajčat.

„Brambory obsahují toxický alkaloid solanin, který zatěžuje naše játra. Výtažek ze čtyř zdravých brambor zabije krysu. Nás sice nezabije, ale když jíme brambory často a pravidelně, pak se poškození nevyhneme. Zelené brambory dovedou otrávit i lidi, neboť množství solaninu je zde větší. Tím negativa brambor nekončí, mají nerovnováhu draslíku a sodíku, draslíku je víc, což pak vede lidi k významnému přesolování a tím další zátěži. Brambory velmi zatěžují ledviny a klouby. (str. 147)

Potěšily mě také postupy na přípravu pokrmů, ani by mě samotnou nenapadlo, jak velký vliv může mít nakrájení potravin a těch překvapení bylo víc. Radost z jídla je velmi čtivá kniha nejenom o makrobiotice, ke které se budu ráda vracet a mít ji jako cenného pomocníka v cestě za zdravou stravou. A doporučuji ji všem, kteří se zajímají o to, co jí.

MUDr. Vladimíra Strnadelová vystudovala všeobecné lékařství na Palackého universitě Olomouc. Atestovala v oboru neurologie. Při své práci na neurologickém oddělení se postupně začala věnovat celostní medicíně. Vystudovala čínskou fytoterapii, akupunkturu, homeopatii, EAV (elektroakupunktura podle Dr. Volla), dietologie. Spolu s Janem Zerzánem již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

Jan Zerzán se před více jak třiceti lety vyléčil pomocí stravy z nádorového onemocnění. To bylo motivací pro následující studium dietologie a přírodní medicíny.

radost z jidla

Radost z jídla: Nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta (včetně DVD)
Autor: Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán
Žánr: kuchařka, zdraví a volný čas
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2018 (7. doplněné vydání)
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

http://www.anag.cz/radost-z-jidla-nejen-makrobiotika-ocima-lekare-a-pacienta-vcetne-dvd-/pA93.5966/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je třeba věřit, že události plynou tak, jak mají, říká herec Jiří Bartoň

barton perDesítky postav má na svém kontě herec Jiří Bartoň, který si zahrál jak v kamenných divadlech, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích a že má ve svém r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hejbněte kostrou na rodinném festivalu Pigyáda v Milovicích

pigyada 200O víkendu 21.- 22. května proběhne rodinný festival Pigyáda v zábavním Parku Mirakulum ve středočeských Milovicích. Tématem letošního ročníku je Hejbni kostrou, pestrý program bude zaměřen především na zdravý pohyb a různorodé sportovní disciplíny....


Literatura

Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

malej-ny 200Tvorbu této knihy Malej NY jsem sledovala prostřednictvím autorova profilu na Instagramu a byla jsem na ni moc zvědavá. A to přestože k popsanému prostředí mám hodně daleko.

 

...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Nymfomanka - recenze

"200nymfJakmile Dánsko nabídlo našim kinematografickým chtíčům otevřený pohled do mysli jednoho z jejích podivuhodných režisérů, s příchozí Melancholií či Antikristem se naše pocity vesměs různily. Možná a nejspíš právě proto, že na emoce dokáže hrát souvisl...