Raynor a Moth tentokrát vyrazili po skotských stezkách

Raynor a Moth tentokrát vyrazili po skotských stezkách

Tisk

po stezkach200Po titulech Pobřežní cesta a Bouřlivé ticho se Raynor Winová vrací s další knihou, a hlavně vyráží se svým manželem na další cestu!

 

 

 

Po stezkách je třetí kniha a na úvod prozrazuji, že se mnohem více podobá Pobřežní cestě než Bouřlivému tichu. Zatímco prvně jmenovaná kniha je cestopisem, druhou jsem vnímala hutněji a představovala spíše vzpomínky a zamyšlení.

Připomeňte si Bouřlivé ticho v naší recenzi: Bouřlivé ticho po pobřežní cestě

S Raynor a Mothem se tentokrát čtenáři setkávají, když jsou doma a Mothova nemoc stále pokračuje a zhoršuje se. S takovou situací se ani jeden z nich nechce úplně smířit, a tak vše risknou a jednoho dne vyrazí na 1 000 mil dlouhou stezku Cape Wrath. Moth po tom vždy toužil a oni se tak rozhodnout to vyzkoušet a věnovat své dny opět jen přírodě a tomu jedinému – cestě. Jak název napovídá, nakonec nezůstane jen u jedné stezky…

Kniha začíná Prologem, končí kapitolou Poté, Poděkováním a informacemi o autorce. Dále je rozdělena na celkem šest částí: Ležíme u zdi, Ze severu, Hřbet, Srdce země, Na jih a Tanec světla.

Musím přiznat, že jsem se na tuto knihu moc těšila ani ne tak kvůli Ray a Mothovi, ale především proto, že jsem loni strávila ve Skotsku dovolenou. Byla jsem tedy zvědavá, jestli zde budou popsána nějaká mě známá místa a těšila se, jak bude tato země popsána. Sice se naše cesty úplně neprotnuly, ale několikrát jsem se pousmála, nebo si zavzpomínala.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vydejte se na putování po Skotsku

Po stezkách je kniha plná emocí a nabízí opravdu silný a lidský příběh. Mockrát jsem při čtení trnula a byla nervózní, jak to s dvojicí dopadne, jindy jsem za ně byla zase vnitřně šťastná a místy se neubránila ani slzám v očích. Byl to zkrátka kolotoč, ale rozhodně stál za to a jednalo se podle mě o moc pěkný závěr celého příběhu.

„Moth jde do hospody, aby si užil luxus splachovacího záchodu. Zatímco je pryč, naskládají nám manželé v tartanu na stůl hromadu jídla: sendviče, velká balení čokoládových tyčinek a ořechů. Holohlavý muž mi vrazí do ruky dvě lahve piva.
„Tyhle si dejte do batohu na potom, pro toho vašeho chlapa, ale neříkejte mu o nich, až večer. Že je tady, že se do toho pustil, to je něco ohromného. Možná jsem žvanil a ožrala, ale poznám, když má někdo kuráž.“
Taková velkorysost a srdečnost, v tomhle útočišti na okraji ničeho! Otřu si z očí slzy, nasadíme si batohy a jdeme dál.“ (str. 129)

Po stezkách je inspirativní kniha, ze které se navíc dozvíte mnoho zajímavostí o tom, jak to chodí ve Skotsku a co občany trápí, a to nejen za covidového období.

Raynor Winnová se po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty nadále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem. Její první kniha Pobřežní cesta, oslava života prodchnutá magickou atmosférou, se stala mezinárodním bestsellerem, umístila se na žebříčku nejprodávanějších knih Sunday Times, získala cenu Christophera Blanda udělovanou Královskou literární společností, byla nominována na Wainwrightovu cenu a cenu Costa Book Award. Její druhá kniha Bouřlivé ticho je nadějí prozářený příběh o návratu domu.

po stezkach

Po stezkách
Autor: Raynor Winnová
Překlad: Lucie Mikolajková
Žánr: skutečné příběhy
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 384
Hodnocení: 84 %

https://www.knihykazda.cz/po-stezkach/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lukáš Kovanda: „Ekonomie? Především věda o lidech a jejich rozhodování!“

Kovanda foto200Popularizátoři ekonomie a světa financí úspěšně bourají mýtus, že tato oblast je nuda a „suchařina“. K oblíbeným autorům patří Lukáš Kovanda. Jeho stravitelné a svižné texty se dobře čtou v kavárnách nebo při cestování ve...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Rozložíš paměť Marka Torčíka je smutným obrazem české společnosti nultých let

Rozložíš paměťRozložíš paměť je autobiografický román stylizovaný do autofikce. Marek Torčík zde popisuje, jaké je to dospívat v průmyslovém Přerově, v sociálně slabé rodině. Vyrůstá s matkou samoživitelkou, která splácí dluhy svého manžela. Celý román...

Divadlo

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradic...

Film

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...