Jonáš, Kuchař: Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni

Tisk

prirodni-antibiotika-a-antivirotika perexVíte o tom, že někdy stačí si jen toto koření přidat do jídla, uvařit si čaj z tymiánu a porozhlédnout se v obchodě se zdravou výživou trošku jemněji a najít třeba orientální koření, octy, medy, přírodní přípravky, které v sobě mají obrovskou sílu, kterou třeba právě potřebujete? Chcete-li svůj život zlepšit po malých krůčcích, je toto jedna ze správných podpůrných publikací.

 


 

Kniha je skvělá rozsáhlým výčtem přírodních produktů, z nichž některé jsou běžné, již je známe a doma třeba máme:

-          Znovuobjevila jsem tymián a jeho blahodárnou sílu pro trávení

-          Ráda jsem si přečetla o heřmánku a zjistila, že mi může pomoci ve vícero směrech

-          Připomněla si úžasnost tvorby kimči a kvašené zeleniny. Se zázvorem!

-          Zauvažovala jsem o koupi difuzéru, protože vůně miluju

-          Vyrobila jsem si hřebíčkový olej, kaz mi sice nevyléčil, ale dosti pomohl v době, kdy jsem měla pocit, že bolesti naprosto všech zubů jsou z toho, jak „mám všeho plné zuby“

Ne, není to všelék, ale ohromná podpora ano!

Samozřejmě je to kniha podpůrná a má našemu tělu pomoci, s něčím si však už opravdu musí poradit silné léky a antibiotika a i k těm se tu autoři sklání s úctou. Ale zároveň připomínají, jak pomoci tělu zvládnout případné nežádoucí účinky těchto léků. Zase se vracíme ke zdraví a k rovnováze.

Koření/hořčice/houby/medy/léčivé octy/oleje… a já přidám vůně, čaje, pokrmy, dobroty, kvašená zelenina, obklady, koupele. Mnohé z toho, co se tu dozvíte, můžete přiřadit ke svým wellnes dnům a chvílím, ve kterých chcete podpořit tělo i duši.

A ono někdy stačí podpořit a vyřešit jedno – a uleví se všemu kolem.

Vše si můžeme připravit sami

Důraz je kladen na byliny a přírodní prostředky, které buď již doma máme, nebo které se dají snadněji sehnat. Recepty, návody jsou pak skvělým doplněním, které ve vás zažehne touhu udělat si… například kvašenou zeleninu, jeřabinový kompot, oleje, tinktury nebo třeba hřebíček namočit do alkoholu, načež vám vznikne báječný desinfekční prostředek.

Ovšem, nepřežeňte to, dala jsem hřebíčků mnoho a pálí to jako čert.

V knize se báječně orientuje, je přehledně roztříděná, stručná, jasná.

IMG 20201019 092223 - kopie

O autorech:

Autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař vybrali naprostý základ přírodních antivirotik a antibiotik, které lze poměrně snadno použít v domácích podmínkách. Ač základ, je to kniha košatá a bohatá, protože neopomíjí ani stará tradiční léčiva (zmiňuje staré bylinkáře, mihne se nám tu Janča, Mattioli, Paracelsus, Dietrich a jiní – což dává starobylý a poctivý knižní punc), přičemž seznamy a pojednání jsou osvěženy o všechny ty novinky, které se k nám poslední léta dostávají a které stejně jako já potkáváte v obchodech. A které mají také své místo.

prirodni-antibiotika-a-antivirotika

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
nakladatelství EMINENT
počet stran: 224
vydání: 2020

Hodnocení: 95 % /přehlednost je velké plus a množství informací, trošku mi chyběly obrázky k naprosté dokonalosti, kterou by si taková kniha zasloužila/

nakladatelství Eminent/Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni/Josef Jonáš, Jiří Kuchař


 

Zobrazit další články autora >>>