Vřelost ledového muže vás přiměje k otužování. Díky chladu najdete teplo

Vřelost ledového muže vás přiměje k otužování. Díky chladu najdete teplo

Tisk

Wim Hof perex
Jistě jste už i vy narazili na nějaké fotky nebo video, kde se pár nadšenců noří do ledové vody, ideálně s kouskem kry v ruce. Sociální sítě jsou takových obrázků plné, na You Tube pak otužovací videa vyskakují téměř z každé stránky. Jednou z příčin může být současný hlad po pohybových aktivitách, který si tak sportovci kompenzují. Ale hlavní hybnou silou otužovacího boomu je jeden člověk. Wim Hof, ledový muž. Charismatická osobnost se spoustou energie a vlastní metodou, jejíž taje nyní odhaluje ve stejnojmenné knize. Vydalo ji nakladatelství Jota.

 


Čekají vás informace nejen o samotné Wim Hofově metodě, jejíž hlavní součástí je kontrola dechu, naslouchání tělu a ponoření se do nitra mysli, ale i zážitky autora od jeho narození, raného dětství, přes mládí a posléze období, kdy se svěřil do rukou vědců a dobrovolně podstoupil neuvěřitelné experimenty. Patří mezi ně například několikahodinový pobyt v ledu, zvládnutí naočkované infekce bez jejího propuknutí, ohřátí vlastního jádra o několik stupňů, či výstupy na Sněžku jen v šortkách. Možná si řeknete, že to je prostě šílenec a hazardér. Ale jemu je to fuk.

Ledový muž jako misionář zdraví


Kromě toho pořádá kurzy pro sportovce, vojenské složky i individuální zájemce, o jejichž průběhu se také dočtete. Wim Hof dokáže lidi tak namotivovat a prostřednictvím své metody připravit, že bez problémů zdolají vrchol Kilimandžára, ačkoliv trpí roztroušenou sklerózou nebo mají rakovinu a další závažné choroby. Nehledě na to, že mnozí z nich se díky praktikování doporučeného způsobu dýchání, soustředění a otužování následně vyléčili nebo u nich došlo k výraznému zlepšení.

Život v té nejryzejší podobě


Z řádků čiší živočišnost, živelnost, radost ze života, nadšení a vřelost. Wim Hof si rozhodně nebere servítky, o čemž svědčí například kapitola s názvem „Dejchej, ty zm*de!“. Ale i o tom to vlastně je – o vypuštění zamknutých emocí, opuštění komfortní zóny a současně vzájemném respektu a důvěře. Právě dýchání v kombinaci s chladem je cestou k vlastnímu nitru a poznání sama sebe. Zkuste to a jistě dáte Wimovi za pravdu, že po ponoření do ledové vody zůstane jen ryzí existence, tady a teď. Bonusem vám bude blažený pocit po opuštění chladného prostředí, s teplem rozlévajícím se po celém těle.


Ukázka z knihy:
„Abyste ovládli emoci zvanou život v té nejryzejší podobě, musíte na ni pohlédnout objektivem lásky. Láska vás otevře síle vaší mysli a najednou zjistíte, že stojíte u propasti svých zkušeností a cítíte duši, o níž jste si mysleli, že je nepřístupná, tím méně ovladatelná, jako by šlo o nějaký druh abstrakce. Pohlceni realitou a stresem každodenního života by vás něco takového ani nenapadlo. Jo, možná tak v sobotu si sednete a se skleničkou dobrého vína trochu podumáte o filosofii a o tom, co se děje ve světě, ale v pondělí ráno už se zase ženete do práce a stres začíná nanovo. Ale já jsem tu, abych vám řekl, že takhle to být nemusí. Skutečný duch vaší mysli a vašeho těla spočívá ve štěstí, síle a zdraví. Metoda vám umožní získat kontrolu nad neomezenou myslí, která vám otevře vědomí a přinese světlo tam, kam patří, přímo sem, právě teď a v celé své kráse. To jste vy. Takhle naleznete nejen mír, ale i blaho. Ano, dýchání je brána. Ale uvnitř vás přivítá láska.“

V nalezeném štěstí si budete rochnit


Asi jako v každé motivačně laděné literatuře se i zde spousta pouček a výzev opakuje. Dokonce sám Wim Hof v jedné kapitole podotýká, že už nám musí připadat jako „kafemlýnek“, což svědčí o jeho zdravé sebereflexi. Pravděpodobně i proto si ho oblíbíte – na nic si nehraje, jen ho prostě žene touha sdělit celému světu, že jeho metoda je ta „nej“. Myslím, že mu to budete věřit. I proto, že styl jeho podání není suchopárný, všechno vyzkoušel na vlastní kůži a poskytuje mnoho příkladů a důkazů o tom, jaké rezervy jsou v každém z nás. Je skvělým motivátorem, z řádků srší energie: „Jsme božská stvoření a nepotřebujeme žádné svazující doktríny, abychom mezi sebou šířili lásku, abychom se seberealizovali a našli sami v sobě štěstí a zdraví. Protože co je víc? Když najdete opravdové štěstí, netoužíte už po ničem dalším a neuděláte nic, z čeho byste byli nešťastní. Ne. Setrváte ve štěstí. Rochníte si v něm.“


Ti, kteří jsou již na cestě k osobnímu rozvoji, si informace najdou a i tato kniha je s největší pravděpodobností osloví, i když ne všichni se hned vrhnou mezi ledovou tříšť. Ale studenou sprchu by měl zvládnout každý a bylo by fajn, kdyby se podobná osvěta dostala mezi co nejširší veřejnost. Protože vliv na posílení obranyschopnosti organismu otužování nepochybně má, což se v dnešní době plné virů může jen hodit.

Wim Hof obalka

Wim Hof. Ledový muž
autor: Wim Hof
nakladatelství: Jota, 2020
počet stran: 232

Hodnocení: 100 %

www.jota.cz/wim-hof-ledovy-muz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chystáte se na chalupu? Pak si s sebou přibalte tuto knihu

Pochoutky z chaloupky 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla kniha Pochoutky z chaloupky obsahující 100 původních chalupářských receptů na vynikající domácí jídla. Autorem je moderátor Českého rozhlasu Patrik Rozehnal.

...

Literatura

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola ...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...