S jednoduchým návodem opravdu dokáže péct každý

S jednoduchým návodem opravdu dokáže péct každý

pect dokaze kazdy 200V nakladatelství Esence vyšla kniha známého cukráře Dominiqua Ansela s názvem Péct dokáže každý a podtitulem Recepty, které snadno zvládnete a zkombinujete. Pojďte do ní nahlédnout!

 

 

Kniha začíná úvodem nazvaným Než se dáte do pečení, kde se autor zabývá vybavením a načasováním, následují návody na Těsta a Náplně, dalšími kapitolami jsou Dokončení a Postupy a techniky. V závěru nechybí poděkování a rejstřík. Velmi cenné jsou také úvodní stránky s tabulkami, kde je rozepsán dezert, základ, náplň, dokončení a postup, což je takovým praktickým doplněním obsahu.

Kapitola o těstech začíná obsáhlým návodem jak na korpus z křehkého těsta. Po krátkém úvodu následují informace o tom, co vznikne, o času, surovinách a vybavení. Recepty na první pohled vypadají složitě, ale postup je pečlivě rozepsán do několika bodů: od přípravy těsta, chlazení, předehřátí trouby, přes vyválení a vytvarování těsta až po vyklopení korpusu. Další informace se váží ke skladování, s čím to spojit, nebo návrhům pro inspiraci. Ve zvýrazněném obdélníku jsou pak odkazy na ostatní recepty s daným základem. Na dalších stránkách se pak nachází různé obměny těchto těst a jejich další typy jako například čokoládový nebo mandlový korpus, ale také recepty na cukrářské piškoty, sušenkové těsto, pusinkový korpus nebo odpalované těsto.

Co se týče náplní, začátečníci a pokročilí se naučí připravit žloutkový krém, mandlový krém, ovocný nebo bylinkoý crème pâtissière, ale také lemon curd, ganache z tmavé čokolády (a spoustu jeho obměn) nebo různé kompoty, džemy, želé a pěny. V další kapitole se čtenáři dozví o karamelizovaném a opečeném ovoci, italském sněhu z bílků na zdobení (nadchnul mě ten s čajem earl grey a lískooříškový) nebo o zmrzlině. Závěrečné postupy a techniky jsou už jen třešničkou na dortu všem návodům.

Velmi mě zaujala také slova Dominiqua Ansela vložená mezi recepty. Moc mě bavilo je číst a líbilo se mi, jak jsou lidská a milá. Uznejte sami z ukázky ze zamyšlení s názvem Je to jako ve školce: důležité jsou základy: „Zkuste brát každý recept jako svůj první den ve školce a pamatujte na to při čtení receptu i pečení. První den ve školce nejsou žádné tresty, žádné úkoly, žádné termíny. Seznamujete se prostě se základy: s abecedou, se svým pracovním místem. I když vám to zpočátku může přijít těžké, za čas se to pro vás stane něčím úplně přirozeným, záleží jen na tom, jak často a pečlivě to budete opakovat.“ (str. 63)

Péct dokáže každý má větší formát díky kterému vynikají fotografie výsledných dobrot. Jsou opravdu čisté, bez nějaké poskvrnky a tam, kde je cukr máte tendenci jej sfouknout. Při pohledu na výsledek pečení má člověk hned chuť se do daného receptu pustit. A to i za cenu, že výsledek zřejmě nebude tak vymazlený.

Kuchařka obsahuje jak spoustu cenných základních receptů, tak je studnicí inspirace především z hlediska kombinací. Rozhodně je tak cennou publikací do knihovny každého cukráře nebo cukrářky.

Dominique Ansel je šéfcukrář a majitel pekáren a restaurací nesoucích jeho jméno v New Yorku, Londýně, Los Angeles a Hongkongu. Získal titul World´s Best Pastry a mnoho dalších ocenění. Je držitelem prestižního L´orde du Mérite Agricole, druhého nejvyššího řádu ve Francii.

 

pect dokaze kazdy

Péct dokáže každý
Autor: Dominique Ansel
Překlad: Jana Svašková
Žánr: kuchařka, moučníky
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 352
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/503042-pect-dokaze-kazdy.html


 

Přihlášení



Soutěže

Veverčák Píťa se vrátil

Veverčák Píťa se společně s hajným Petrem objevili v knize Víš, kde jsou děti stromů? a nyní se vrací v titulu Kde si Píťa chladí tlapky? Nakladatelství Kazda

Ženy, které milují příliš a doufají, že se jejich partner změní

Doufáte, že se váš partner, který vám ubližuje, změní? Ne, nezmění! Kniha z nakladatelství Portál psychoterapeutky Robin Norwood je o citové závislosti ve vztazích a pomáhá ženám najít cestu k sobě a odejít z nevyhovujícího vztahu. Je plná skutečných příběhů žen, které milovaly příliš… Nakladatelství Portál

Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Hledat

Videorecenze knih

Michael Krásný vydává druhé album 20:20

Michael Krásný, kontrabasista, baskytarista, zpěvák a dlouholetý doprovodný hráč trumpetisty Laca Decziho, vydává druhé sólové album s výmluvným názvem 20:20. michaelkrasnymusic.com

Čtěte také...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

...


Literatura

Může být cesta zpátky krokem vpřed?

otaznik je polovina srdce perexPokud existuje něco jako dokonalý život, Elin Bolasová ho má. Žije v New Yorku. Je úspěšnou a uznávanou fotografkou. Má laskavého a milujícího manžela a nádhernou dospívající dceru Alici. Nemá důvod n...

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...