Pusťte si do zahrady trochu divočiny

Pusťte si do zahrady trochu divočiny

Tisk

divocina-v-zahrade 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Divočina v zahradě s podtitulem Inspirace pro přírodní zahradničení. Jejím autorem je profesor biologických věd Dave Goulson, ale nemusíte se vůbec bát nějaké přílišné odbornosti.

 

Kniha je rozdělena na dvanáct kapitol zabývající se rostlinami, škvory, můrami, žížalami, včelami, ale také jezírky, hnojivy nebo vetřelci v zahradě a cyklem života. Každá kapitola začíná nějakým autorovým receptem, například na morušové muffiny, polévku z topinambur a dýně, ostružinový džem dělaný v mikrovlnce nebo na slaný koláč s králičím/veverčím nebo zvěřinou. Jednalo se o zajímavé zpestření, i když na tu veverku na jídelníčku jsem si musela chvíli zvykat. :-) Následují vyjmenované autorovy oblíbené zahradní rostliny pro opylovače, bobuloviny pro ptáky a návod na výrobu žížalího kompostu. V závěru se nachází informace o autorovi, další četbě, další informace a odkazy na dodavatele osiva a rejstřík.

Divočina v zahradě se na první pohled tváří jako příručka pro ty, kteří chtějí začít s přírodním zahraničením, ale podle mě tomu tak úplně není. Autor se totiž nesnaží být nějakým kazatelem, někým, kdo dělá všechno správně a ani nijak nebazíruje na tom, že je vědcem a tím pádem i odborníkem. Spíše popisuje, jak se věci mají, jak je dělá on sám a v závěru kapitol pak vše shrnuje a čtenáře vyzývá k nějaké akci. Nic nepřikazuje, ani přehnaně neapeluje, ale rozhodně přináší inspiraci.


Osobně mi tento přístup velmi vyhovoval a styl Goulsonova psaní mi velmi vyhovoval. V každé kapitole jsem se dozvěděla něco nového a překvapivého a často jsem se také zasmála. Překvapilo mě, že existuje soutěž v lákání žížal, zaujalo mě, že se ve Velké Británii dá sehnat více než 70 tisíc odrůd od 14 tisíc rostlinných dluhů, nadchla mě myšlenka hmyzího hotelu s pozorovacími okénky, což ocení malí i velcí, žasla jsem nad tím, že každá žížala vyprodukuje za rok až 4,5 kilogramů výkalů a informace o pesticidech v rostlinách určených pro včely mi hodně otevřely oči a budu si v obchodech dávat větší pozor.


Moc se mi líbil také popis odrůd jablek v kapitole o škvorech, kde se Dave Goulson ukázal jako velký milovník cideru. „A pak tady máme Pitmaston Pineapple plodící malá žlutá jablka, která chutnají tak trochu po oříškách, medu a ananasu, a to vše dohromady.“ (str. 56). Až jsem litovala, že u nás tolik druhů není k sehnání, ale jak se říká, alespoň se mám v obchodech a zahradnictvích po čem dívat.


Divočina v zahradě je velmi dobrá kniha plná zajímavých i překvapivých informací, ke které se v budoucnu ráda vrátím a potěší mě, když u nás vyjdou i další autorovy knihy.

Dave Goulson vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na Sussexské univerzitě. Posledních dvanáct let strávil studiem čmeláků a publikoval více než 250 vědeckých článků o jejich biologii. V roce 2006 založil organizaci na ochranu čmeláků Bumblebee Conservation Trust. Je autorem bestselleru Sunday Times nazvaného A Sting in the Tale, A Buzz in the Meadow a Bee Quest.

 

divocina-v-zahrade

Divočina v zahradě
podtitul: Inspirace pro přírodní zahradničení
Autor: Dave Goulson
Překlad: Lenka Adamcová
Žánr: dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 300
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/divocina-v-zahrade/


Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nechte se inspirovat přírodním zahradničením


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Perfektní dárek ke stým narozeninám

sloni200Vybírat dárky může být rok od roku těžší. Lidé totiž postupem času nabydou všechno, co potřebují a chtějí. Zvlášť, když jim je sto let. Přeje se pevné zdraví, bez něj by nešlo nic, ale co dále? Miroslav Zikmund, český světoběžník, dostal ke svým úctyh...


Literatura

Pročtené léto 2023: Tipy na knihy pro dospívající

Mravenčí chůvaPročtené léto je letní projekt, který vás provede prázdninami. Na stránkách webu Mravenčí chůva můžete zdarma po registraci získat prázdninový deník, který vám pomůže uchovat ty nejkrásnější vzpomínky. Najdete v něm t...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný...