Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Tisk

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci oslav majálesu 9. dubna v brněnském Kabinetu Múz kontroverzní divadelní představení s názvem Minifemini.

 

Text této odvážné divadelní alternativy pochází z pera brněnské autorky Jiřiny Příč a snaží se divákům přiblížit životní příběh malé Alenky, ze které se stane zásluhou mužů a výchovy postupem času velká feministka. V rolích Alenek se vystřídá postupně hned pět různých hereček a celá inscenace je podkreslena hudebním doprovodem Zdeňka Filipce.

Nakolik je hra inspirována skutečným životem Jiřiny Příč a nakolik je fikcí, zůstává pro nás všechny záhadou. Příč k tomu pouze s humorem sdělila, že období, kdy byla zneužívána v pasťáku dvojicí vychovatelů, považuje proti spolupráci se sdružením Napříč za veselejší období svého života.

Minifemini 1

Hra Minifemini nás provádí životem Alenky a děj je zároveň prokládaný útržky z jejího deníku. Postupně nám jsou představovány výjevy ze života, a to od Alenčina raného dětství – od první menstruace přes úspěšné pěstování feminismu při studiu genderových studií na vysoké škole až po Alenku – skutečnou a vytříbenou feministku, která si svého muže vodí (doslova) na vodítku.

Celá hra o tom, jak vlastně Alenka k feminismu přišla, staví na břitkém až morbidním humoru, nevyhýbá se vulgaritě a nebojí se se silnou nadsázkou předvést muže jen jako pouhý materiál, jako chybu v evoluci.

Minifemini 2

Z počátku se může zdát, že se inscenace snaží jen prvoplánově šokovat, opak je ale pravdou, nechybí jí humor, sebeironie i nadsázka a dokáže si získat diváky. I přes počáteční rozpaky mohu přiznat, že sarkastická hodinka feminismu mě upřímně pobavila a dostala si mě svou nekonvenčností.

Hrou Minifemini divadlo Napříč.cz zahájilo novou sezónu s názvem Pokrytci do krytu. Další představení z tohoto cyklu, tentokrát hru Romance lehká perverze, můžete navštívit v pondělí 29. dubna opět v Kabinetu Múz.

Minifemini 3

Zdroj foto: Napříč.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...


Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Babycall (Chůvička) aneb když už realitu od představ nerozeznáme

Babycall22 200V těchto lednových dnech jde do českých kin film „Babycall“, který v norsko-německo-švédské koprodukci natočil režisér Pål Sletaune. Získal za něj řadu ocenění a nominací – ceny Amanda Award, Gérardmer Award...