V Plzni je kombinovaná výstava kreseb a oděvů

V Plzni je kombinovaná výstava kreseb a oděvů

Tisk

zabranska helekalovaDo 19. října potrvá v galerii svaté Anny v Plzni výstava kreseb a ilustrací akademických malířek Marie Zábranské a oděvů Evy Helekalové.  Na vernisáži o jejich tvorbě promluvila předsedkyně Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti Jana Potužáková. Na housle zahrál Milan Brouček a na akordeon Rudolf Kotlár.

 

 

Předsedkyně Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti Jana Potužáková uvedla vernisáž slovy básníka anglického romantismu Percy Byssche Shellyho: „Poezie je léčivý med oněch včel, které sají na nejsladší rose myšlenkových květin. Je to láska se zlatými křídly, která sedí na soumračných zárodcích zmatků světa. Je to i had, jenž ovíjí věčnost.“ Obě autorky podle ní spojuje poetický pohled na svět, i když každá z nich jde  k finálním výsledkům svou specifickou cestou.

Akademická malířka Eva Helekalová je podle slov Potužákové pilná a tvůrčí osobnost, takže vedle autorských oděvů zúročuje dále své zkušenosti ve volné tvorbě. „Je věru radost se s jejími pracemi provoněnými láskou, porozumění a intelektuálním zázemím setkávat,“ dodala. S tím, že její díla jsou v soukromém držení i ve sbírkových fondech muzeí, například v pražském uměleckoprůmyslovém.

zabranska helekalova
    „A je věru radost se setkávat i s tvorbou Marie Zábranské, plzeňské rodačky, která přes to,že už řadu desetiletí přísluší do Prahy, na své rodáctví nezapomíná. Snad ani nemůže, protože právě v Plzni  začalo její výtvarné nadání v tehdejším výtvarném klimatu růst a košatět. Její tvorbu tak dnes můžeme poměrně spolehlivě rozdělit na malbu krajin i malbu figurální, na malířský portrét, na grafiku, tedy  především klasickou litografii, koláže a prostorové práce, a také s entuziasmem tvořené medaile,“ řekla Potužáková.

S úctou je třeba podle ní hledět i na ostatní výtvarné aktivity Zábranské, třeba několikaleté vedení Sdružení pražských malířů v Mánesu, práci pro Asociaci  umělců medailérů a na „dívčí“ skupinu Femina, kterou v roce 1994 založila a která stále funguje. „Proto nedávno obdrželi  prestižní Cenu Masarykovy akademie umění,“ řekla.

zabranska helekalova

Foto: Z tvorby Marie Zábranské


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Se Zdeňkem Burianem na cestě do pravěku

vystava perexVe výstavních prostorách Suchardova domu v Nové Pace je až do poloviny září přístupná výstava ilustrací Zdeňka Buriana ke knihám Eduarda Štorcha. Exponáty ...


Literatura

Tashlinův svět, který není

svet ktery neni 200Mám ráda knížky Franka Tashlina i nakladatelství Baobab. Obě jména jsou zárukou kvality a příjemných zážitků, takže když se mi dostal do rukou třetí komiks Franka Tashlina – Svět, který není, neváhala jsem ani minutu a začetla jse...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...