Vprostřed noci. Album plné poezie, něhy i bolesti. Života!

Vprostřed noci. Album plné poezie, něhy i bolesti. Života!

Tisk

vprostred noci perexDeset básní Věry Provazníkové, která 17. ledna oslavila pětasedmdesáté narozeniny, bylo zhudebněno na albu „Vprostřed noci“. Hudbu k nim složili písničkářka Kateřina García a kytarista Luboš Malina, o jejichž cédéčko se jedná.

 

Album zaujme už svým obalem, o jehož design se postaral Martin Dušek a o působivé černobílé fotografie Dušan Tománek. Atmosféra obalu přesně zapadá do silných básní, podmanivé hudby a procítěného zpěvu. Jako by se člověk ocitl na poetickém večeru plného něhy i bolesti. Básně Věry Provazníkové nejsou jednoduchými říkankami, jsou v nich život a láska ve všech podobách. Kateřina García a Luboš Malina se také v úvodu bookletu svěřují, že album vznikalo dlouhých deset let.

vprostred noci foto

„Přátelství s básnířkou a autorkou textů Věrou Provazníkovou bylo pro nás nejen zavazující, ale i důvodem k neustálým pochybnostem. Její poezie je intimní zpovědí, vypovídající o bolestných stavech zklamání a osudových životních zlomech, a nebylo pro nás vždy snadné s takovým textem pracovat. Několikrát jsme tento hudební projekt odložili, abychom se k němu s novými nápady opět vraceli. Během této doby jednotlivé skladby doznaly značných proměn, nejen co se týče hudebního pojetí, ale i v našem přístupu k jednotlivým textům,“ píší mimo jiné.

S tím, že konečnou podobu projektu vtiskl americký hudebník a producent Steve Walsh. Podle písničkářky a kytaristy to bylo deset let hledání cesty nejen k básnickým textům, ale zároveň také k českému jazyku, vlastním kořenům a do nitra vlastní duše. Na výsledku je poctivé hledání a nacházení znát. Hned první zhudebněná báseň „Co člověk pod sluncem“ míří přímo na komoru: „Co člověk pod sluncem, co člověk víc tu má, dokud ho poutá zem, duše je vězněná. Co člověk dokud živ, co člověk má tu víc, jaký že větší div než lásku nebo nic…“

vprostred noci

Slovním obratům jako „pro ni se rozezní jako stříbro nad Lunou“, „měsíc se svou Krasopaní“ či třeba „jen stříbrošedý úplněk“ dodává autentičnost i to, že texty v bookletu jsou napsané na psacím stroji (jedná se o originální strojopis Věry Provazníkové), přičemž nechybí ani opravy překlepů. Album uzavírá zhudebněná báseň Karla Hynka Máchy „Ani labuť ani luna“, kam Věra Provazníková doplnila verše. Básně se hodí na poetické večery a je v nich i otisk toho, že autorka své prvně publikované verše recitovala v 60. letech ve Viole. „…Jen přízrak mlhy s bludičkou opile tančí nad vodou, umlkla píseň líbezná – ó noci, noci bezmezná…,“ stojí kupříkladu v textu „Hle-nad krajinou milostnou“.

Při jemně nostalgickém večeru nebo přímo vprostřed noci, jak vyzývá název objemem malinkého, ale jinak velkého uměleckého díla, se přímo nabízí otevřít si láhev červeného, pustit si album a pročítat básně Věry Provazníkové. Navodí to krásně nostalgický, nikoli ale depresivní, pocit. Život je na albu ve všech barvách, kdy i trápení tam prostě patří…

Vprostřed noci

Zpěv: Kateřina García
Akustická kytara, barytonové banjo, kaval, klarinet, mandolína, zpěv: Luboš Malina
Elektrická kytara, akustická kytara: Steve Walsh
Baskytara: Jakub Vejnar
Bicí, perkuse: Kamil Slezák
Hosté:
Housle: Pepa Malina
Kontrabas: Tomáš Liška
Aranž / programování: Viliam Beréš

Produkce: Steve Walsh
Nahráno v letech 2013-2019 ve studiu Faust, Praha a BUTTER Music + Sound, Praha
Fotografie: Dušan Tománek, 2020
Suchá jehla: Luboš Malina, 2021
Design obalu: Martin Dušek

V roce 2021 vydal David Němeček – ADN (Brno)

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Na začátku malá lež, na konci zlomení lidé

Zlomeni lide perexLucy Kingová může slavit! Po náročném plánování konečně unikla z nejhoršího vztahu svého života a teď je připravená na nový začátek. Nové město, nový domov, noví přátelé! Co by se mohlo pokazit?

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Projekt Moje kino live je zpátky

Moje kino live

Již tuto sobotu 3. října se vrací projekce ve virtuálním kinosále Moje kino LIVE. Diváci tak budou moci z pohodl...