Dračí fantasy Čtvrté křídlo

Dračí fantasy Čtvrté křídlo

Tisk

ctvrte-kridlo200Mimořádně úspěšný titul konečně přichází na český trh. V zahraničí se z knihy Čtvrté křídlo stala doslova knižní senzace roku a zájem o další díly i jejich autorku Rebeccu Yarros trhá rekordy. V prodejích, čtenosti, oblibě na sociální sítích, v komunitách new adult fanoušků i o dost starších čtenářů. Možnost exkluzivního předprodeje využili nedočkaví čeští čtenáři na šesti místech republiky, na svůj titul si museli vystát dlouhé fronty, podle jejich slov to ovšem za to stálo. Dračí fantasy Čtvrté křídlo, o které se hovoří jako o nové Hře o trůny, vydává nakladatelství Fragment v překladu Pavly Kubešové.

 

 

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít. To je hlavní zápletka nové knihy Čtvrté křídlo, se kterou spisovatelka Rebecca Yarros doslova uhranula svět.

Kniha je klasickou zástupkyní romantasy, čtenáři se tedy mohou těšit na osvědčenou kombinaci originálního fantasy světa a chytlavé hate-to-love romantické linky. S hlavní hrdinkou Violet se pustí po hlavě do děsivých zkoušek, při kterých zapomenou dýchat a nervy budou mít napnuté k prasknutí. Violet nejednou půjde o holý život. Hledá pravé přátelství a lásku, musí ale bojovat i s nepřáteli, kterých, jako dcera velící generálky, nemá právě málo. Hledání přátel a lásky se dotýká každého z nás a v prostředí válečné školy je toto téma o to intenzivnější, že nikdo neví, zda se dožije dalšího dne.

Kniha dokonale naplňuje žánr romantasy svými intimními pasážemi, ve kterých Violet prožívá žhavé něžnosti s nejnebezpečnějším kolegou z válečné akademie – Xadenem.

Koncept draků a válečné školy, ve které se k nim propracují jen ti nejsilnější kadeti, zatímco ty neúspěšné čeká smrt, je krutě neotřelý. Přesto je Dark academia mezi čtenáři populární. I proto, že se autorce podařilo efektně pracovat s klasickými prvky jako je vyvolená hrdinka a hlavní záporák, který se mění na hrdinu. Jedním z dalších nosných témat knihy jsou rodinné vztahy, jak nás ovlivňují, zda rodina inspiruje a povzbuzuje, nebo je naopak břemenem a přítěží, které nám komplikují život.

V knize rezonuje i zajímavé téma, zda by děti měly nést důsledky činů svých rodičů. Zda by v tomto příběhu měly tvrdě zaplatit za zradu, které se dopustili jejich rodiče.

Příběh je i o překonání sebe sama, o hledání nových cest, vytrvání a nevzdávání se, i když šance na úspěch se mohou zdát mizivé. Kniha je plná tajemství i odhalení, autorka umí udržet čtenáře neustále ve střehu, a to je i jeden z důvodů, proč se od ní nemohou odtrhnout a s netrpělivostí očekávají další díly ságy.

Čtvrté křídlo kraluje čtenářské databázi Goodreads. Získala přes 1,3 milionu udělených hodnocení, má více než 180 000 recenzí, průměr hodnocení 4,6 hvězdiček z 5. A cena čtenářů za nejlepší romantasy roku. Žádný jiný titul nemá za rok 2023 lepší statistiky.

Drtí žebříčky knižních bestsellerů. Během prvního půlroku od publikace knihy se po světě prodaly 2 miliony výtisků. Na vrcholu žebříčku The New York Times se držela dlouhé měsíce. Fenoménem se kniha stala díky sociálním sítím, když naprosto ovládla TikTok a vemi rychle se tak stala bestsellerem.
Čtvrté křídlo upevnilo nejžhavější hybridní žánr minulého roku romantasy a autorka se těší nebývale masivní podpoře obrovského množství čtenářů z celého světa.

Společnost Amazon zakoupila práva na celou plánovanou sérii a chystá seriálovou adaptaci.

Zde několik ocenění, které kniha získala: Goodreads Choice Award: Winner for Best Romantasy (2023) A #1 New York Times bestseller • Optioned for TV by Amazon Studios • Amazon Best Books of the Year, #4 • Apple Best Books of the Year 2023 • Barnes & Noble Best Fantasy Book of 2023 • NPR “Books We Love” 2023 • Audible Best Books of 2023 • Hudson Book of the Year • Google Play Best Books of 2023 • Indigo Best Books of 2023 • Waterstones Book of the Year finalist • Newsweek Staffers’ Favorite Books of 2023 • Paste Magazine's Best Books of 2023

ctvrte-kridlo

O autorce:

Rebecca Yarros je bestsellerovou autorkou New York Times, USA Today a Wall Street Journal, která napsala již více než patnáct románů včetně Čtvrtého křídla a In the Likely Event. Její knihy ocenilo již množství recenzentů Publishers Weekly a získala také titul Kirkus Best Book of the Year. Rebecca miluje vojenské hrdiny a za toho svého je spokojeně vdaná už přes dvacet let. Je matkou šesti dětí a aktuálně se snaží přežít pubertu dvou ze svých čtyř synů-hokejistů. Když zrovna nepíše, můžete ji najít na hokejovém stadionu nebo při ukradených chvilkách s kytarou a kávou. Žije v Coloradu se svou rodinou, jejich tvrdohlavým anglickým buldokem, divokými činčilami a mainskou mývalí kočkou Artemis, která jim všem vládne. Poté, co Rebecca vychovala a následně adoptovala jejich nejmladší dceru, se s velkým zápalem snaží pomáhat dětem v pěstounském systému prostřednictvím neziskové organizace One October. Tu založila se svým manželem v roce 2019 Pokud se chcete dozvědět víc o jejich plánech, jak zlepšovat životy dětí v pěstounské péči, navštivte www.oneoctober.org.


Čtvrté křídlo vyšlo 28.3. v překladu Pavly Kubešová, vychází jako e-book a audiokniha.

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sladká Francie s pachutí zločinu

Cerny demant perexSama jsem se setkala s tím sympaťákem poprvé, ale už má prý za sebou několik případů. Policista Bruno je „správňák“ a zločinu nehodlá ustoupit ani za nic. Žije v St. Denis, mohl by vyrazit za kariérou,...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.