Národní památkový ústav nabídne v roce 2015 mnoho novinek

Národní památkový ústav nabídne v roce 2015 mnoho novinek

Tisk

NPU PEREXRok 2014 byl v Národním památkovém ústavu (NPÚ) Rokem pánů z Kunštátu, čtvrtým projektem z cyklu Po stopách šlechtických rodů. V roce 2015 bude cyklus pokračovat Velkou hradozámeckou inventurou. Pojmenování vychází ze soupisů majetku, které se pořizovaly, když hrady procházely významnými změnami. V roce 2014 překonal zájem návštěvníků o prohlídky památek očekávání. Nejen díky příznivému počasí, ale hlavně díky programům, které kasteláni připravili, dorazilo na památky ve správě Národního památkového ústavu přes 4 a půl milionu lidí.

 

Velký zájem zaznamenaly i stavby zpřístupněné návštěvníkům poprvé, nebo po dlouhé obnově, například kostel sv. Floriána v Ústí nad Labem, nebo dvě památky vzorově obnovené díky dotacím z integrovaného operačního programu (IOP) – Květná zahrada v Kroměříži a brněnská vila Stiassni. V průběhu roku 2015 budou dokončeny další projekty podpořené z IOP - Granátové jablko v Kuksu, Schola naturalis ve Veltrusech a Národní centrum divadla a tance ve Valticích.

Vrcholem sezony 2014 byla Hradozámecká noc, do níž se zapojilo jedenaosmdesát památek.

Projekt Neobjevené památky, který v roce 2014 započal, nabízí dosud neznámé krásy a zajímavosti;  zprostředkovává neznámé příběhy třiatřiceti jedinečných, ale nedoceněných míst.

NPU 1


V zimě má většina památek zavřeno, pro jedenáct z nich to však neplatí; například do Květné zahrady v Kroměříži, či na zámek Sychrov lze vyrazit prakticky kdykoli, a to včetně pondělí. S výjimkou pondělí mají otevřeno na zámcích Mníšek pod Brdy či Valeč a o víkendech či v rámci speciálních akcí také na řadě dalších památek.

Odborníci Národního památkového ústavu v roce 2014 poprvé nominovali uchazeče o nově vyhlášenou Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost), která upozorňuje na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče a oceňuje ty, kteří se o ně zasloužili. Vyhlášení se uskutečnilo na zámku v Nebílovech.

V průběhu roku otevřel NPÚ tři metodická centra specializovaná na různé segmenty památkové péče. Na konci roku 2014 bylo  v provozu sedm edukačních center Národního památkového ústavu, které pro rodiče s dětmi, školní skupiny, dospělé i lidi se specifickými potřebami připravují programy zaměřené na památky a kulturní dědictví, historická sídla, kulturní krajinu a archeologii.

NPU 2


V roce 2015 chce Národní památkový ústav navázat na úspěchy roku 2014 a dále je rozvíjet.  Památky ve správě NPÚ připomenou při příležitosti 200. výročí Vídeňského kongresu významný rod Metternichů, ale také napoleonské války a jejich vliv na české země a životní styl jejich obyvatel. Také k dalšímu významnému výročí, jímž je 600 let od upálení mistra Jana Husa, připraví hrady a zámky programy, které připomenou nejen tuto událost, ale i její souvislosti a důsledky a hospodářské dopady.

Příznivci etnografie, lidové kultury a folkloru se budou moci připojit k oslavám 120 let od zahájení Národopisné výstavy českoslovanské, která se konala v roce 1895 na výstavišti v pražské Královské oboře. Výročí významných počinů si připomenou i jednotlivé památky – například hrad a zámek Bečov oslaví 30 let od objevu relikviáře sv. Maura, kláštery Kladruby a Plasy výročí založení a zámek Náměšť nad Oslavou 450 let od renesanční přestavby. Národní památkový ústav se také zapojí do oslav Mezinárodního dne památek a sídel, v červnu se připojí k Víkendu otevřených zahrad, na podzim ke Dnům evropského dědictví i řadě dalších akcí. Západočeské památky budou hrát významnou roli v projektu 9 týdnů baroka, jenž je součástí akce Plzeň 2015 – evropské hlavní město kultury.

Novinky o činnosti NPÚ lze sledovat na webu www.npu.cz.

podle podkladů Národního památkového ústavu, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matouš Vinš: „Na to, abych mohl cestovat a byl naprosto šťastný, opravdu nepotřebuji peníze“

matous perexMusel to být další z božích záměrů, aby se sešli dva novodobí evangelisté Matouš a Petr a stvořili Bibli pro cestovatele. Modlitby nomádů – začátečníků byly vyslyšeny a zrodila se Travel Bible! Nachystala jsem si desatero otázek pro Matouše a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kluk, který nikdy nezestárl

200litTo je název útlé knížky vydané v roce 2012 v nakladatelství ČAS.

...

Divadlo

Bezruči uvedou hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu

venuse200Hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu bude v ostravském Divadle Petra Bezruče první premiérou roku 2022. Intimní hru o setkání debutujícího autora a režiséra s energickou herečkou uvedeme v režii Jiřího Pokorného. Autorem netradičního rozvržen...

Film

Film S tebou mě baví svět slaví čtyřicáté narozeniny

s tebou me bavi svet 200Každý rok se těšíme, až jej budou o vánočních svátcích vysílat. Film o rodinné výpravě na chalupu v beskydských horách, kde děti zažívají zimní dobrodružství spolu s jejich tatínky. Řeč je o nepřekonatelném díle Marie Poled...