Památkáři chystají rekonstrukci hradu „Kuňky“

Památkáři chystají rekonstrukci hradu „Kuňky“

Tisk

kunetickahora 200Národní památkový ústav chystá rekonstrukci hradu Kunětická Hora. Na některé části oprav jsou již hotové projektové dokumentace. Finance chce organizace státní památkové péče získat z programu Integrovaných územních investic Hradecko-pardubické aglomerace.

Je hotový projekt rekonstrukce západního křídla, tedy bývalé prvorepublikové restaurace s dřevěnými interiéry od architekta Dušana Jurkoviče. To je už dnes po 100 letech památkově chráněná a velmi cenná architektonická věc.

Hrad a jeho historie 

Hrad Kunětická Hora z počátku 15. století stojí na stejnojmenném vrchu nedaleko Pardubic. Patří mezi oblíbené turisticky navštěvované místo. Z vrcholu hory je nádherný výhled do širokého okolí. Od roku 1958 je hrad chráněn jako kulturní památky; v roce 2001 byl zapsán na seznam národních kulturních památek České republiky. Hradní stavba vznikla na vrcholu Kunětické hory v polovině 14. století. Roku 1491 se stal hrad majetkem rodu Pernštejnů. Ti jej zásadně přestavěli na mohutný dvouvěžový hrad s propracovaným systémem opevnění.

kuneticka1

Od druhé poloviny 16. století však památka ztrácela na původním významu, což umocnilo poškození hradu švédskými vojsky za třicetileté války. V dalších staletích hrad ohrožovalo lámání kamene, které bylo zastaveno až na počátku 20. století.

Po první světové válce byly zahájeny záchranné práce podle projektu architekta Dušana Jurkoviče.

Letos navštívilo hrad více než 42 tisíc turistů, zejména díky výstavě kostýmů z televizního seriálu Arabela, který se na zdejším hradě natáčel v polovině sedmdesátých let minulého století. Padl tak rekord v návštěvnosti od roku 1989.

Zdroj foto: hrad-kuneticka-hora.cz, youtube.com


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Výprava po Irsku s příjemným bonusem

TriDnyDveZenyJednaOpice200Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života je název knihy od Karolien Notebaertové, která před několika dny vyšla v nakladatelství Kazda. Jejím podtitulem je Inspirativní cesta k našim myšlenkám, pocitům a zapomen...

Divadlo

Cirkus, který vám vyrazí dech

Festival Letní LetnáMezinárodní festival Letní Letná oživí od 19. srpna do 2. září pražské Letenské sady již podeváté atmosférou nového cirkusu a divadla. Vyroste zde pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovými šapitó, kde...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...