Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Tisk

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafilms.cz totiž nabízí všechny filmy ze studentské tvorby oceněné Cenou Magnesia za nejlepší krátkometrážní film.

V seznamu například najdete film „Dcera“ Darii Katcheevy, který v USA bojoval o studentského Oscara. Dále film „Milý tati“, česko vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyen, která mimo jiné vytvářela ilustrace k českému snímku Úsvit soutěžícího v hlavní soutěži letošního KVIFF.

Z posledního ročníku Českého lva stojí za zhlédnutí všechny filmy, které se dostaly do nejužšího výběru – top 5. Všech pět letos bojovalo o Cenu Magnesia a finanční odměnu 100 tisíc korun na další tvorbu.
Mladí režiséři se nebáli ponořit do sociální problematiky anebo čerpat ze skutečných událostí a vytvořili tak originální díla. Na své si přijdou milovníci napínavých scén, romantických i dramatických zvratů či experimentálních filmů. TOP 5:

Vinland (režie: Martin Kuba)
Letošním vítězem Ceny Magnesia se stal odvážný režisér Martin Kuba. Námětem jeho filmu Vinland je problematika zneužívání práce ilegálních přistěhovalců. Vzešel z autorovy osobní zkušenosti, při psaní scénáře navíc bydlel na dělnické ubytovně a Vinland je tak z velké části založený na příbězích a situacích, které měl autor možnost zažít na vlastní kůži. Hlavní postava, Daniil, se podobně jako mnoho dalších rozhodl opustit rodnou Gruzii a vydat se do Prahy za lepším výdělkem. Původní profesí učitel přijímá práci mezi ukrajinskými dělníky ovládanými ruským bossem Sergejem. Film přináší pohled do prostředí lidí, jimiž jsme obklopeni, ale o nichž víme jen málo, protože jejich identita mizí v okamžiku, kdy odevzdají svůj cestovní pas do rukou mafiánů, jimž jde především o výdělek.

 Martin Kuba režisér vítěz ceny Magnesia

Rituály (režie: Damián Vondrášek)
V kategorii Nejlepší krátký film zvítězil Damián Vondrášek se svým snímkem Rituály. Film pojednává o dětském gangu, do něhož se chtějí přidat dva outsideři; Michal se narodil s rozštěpem obličeje, Ondra je ze sociálně slabé rodiny. Oběma je dvanáct, nikdy moc nezapadali do kolektivu. Chtějí se už konečně vymanit z pozice outsiderů, a tak se rozhodnou podstoupit přijímací rituál do místního pouličního gangu. Společně mají jedno odpoledne na to, aby gangu dokázali, že si zaslouží jejich respekt. Lákavé dobrodružství se ale brzo změní v iniciační rituál do dospělosti.

Atestace (režie: Jan Hecht)
Na základě skutečné události vzniklo i psychologické drama s názvem Atestace. Jan Hecht se ve svém snímku inspiroval případem, který se stal v roce 2017 v Pardubicích a upozorňuje tak na alarmující situaci v českém zdravotnictví. V předvečer vánočních svátků nastupuje mladý nezkušený lékař na svou první noční službu. Zkušenější kolegové odcházejí k rodinám a nic nenasvědčuje tomu, že se klidná noc stane bojem o dětský život a profesní i osobní atestací.

Atestace film

Ostrov svobody (režie: Petr Januschka)
Petr Januschka promítl do svého filmu Ostrov svobody téma své celoživotní vášně – letectví, a vytvořil krátký film o lásce a svobodě. Píše se rok 1981 v komunistickém Československu a mladý muž Jindřich (Jiří Mádl) se na palubě charterového letu na Kubu překvapivě setkává se svou láskou z dětství Evou (Judit Bárdos). Okamžitě navážou rozhovor a s každou odpovědí, s každým zábleskem či nechtěným dotykem staré pouto znovu ožívá. Netuší, že brzy budou stát před možná nejtěžším rozhodnutím svého života.

Petr Januschka režisér (1)

Asterión (režie: Francesco Montagner)
Do experimentálního filmu se pustil mladý režisér s italskými kořeny, Francesco Montagner. Kultura jeho rodné země jej pochopitelně ovlivnila a jak sám říká, stále v něm zůstávají určité prvky, které tvoří jeho identitu; pozitivní i negativní, se kterými se snaží vypořádat prostřednictvím svých filmů. A o čem je Asterión? Pod žhnoucím sluncem neúnavně čeká osamělý býk, zatímco muž skáče hluboko do nejtemnějších vod své osobnosti; v jejich společném pokusu porazit smrt.

Cena Magnesia
Studenti uměleckých škol do kategorie Cena Magnesia hlásili své snímky se stopáží do 40 minut. Porota ve složení Pavel Horáček (Anifilm), Daniel Vadocký (Negativ), Lenka Tyrpáková a Martin Horyna (oba MFF Karlovy Vary) z nich do užšího výběru vybrala 20 krátkých filmů, které získají podporu v podobě propagace na evropské úrovni.

O sošku v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku 2022 a finanční odměnu ve výši 100 000 Kč se ucházela finálová pětice zvolená porotou složenou z představitelů ČFTA a zástupce Mattoni 1873. Vítěz byl vyhlášen 4. března 2023 na slavnostním předávání Českých lvů. Tvorba letošních pěti finalistů odráží kvalitní tvorbu studentů českých filmových škol.

dafilms.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...


Literatura

Z nočního stolku

z nocniho stolku 200Možná se podivíte názvu mého příspěvku, ale musela jsem nějak obhájit své postřehy o knihách staršího data. Prostě se to u mne děje. Na nočním stolku, v pracovně a občas i na komodě v obývacím pokoje se kupí knížky i audioknihy, k...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

Filmový festival Locarno uvede ve světové premiéře český animovaný film O krávě

Vizual O kraveKrátkometrážní animovaný snímek O krávě se probojoval do soutěžní sekce Pardi di domani na 76. ročníku filmového festivalu v Locarnu. Režisérkou tohoto originálního díla je talentovaná animátorka a ilustrátorka Pavla Baštanová, která ve spolup...