JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

Tisk

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, bude poprvé prezentován začátkem září v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Torontu. Čeští diváci ho pak mohou spatřit 6. listopadu na filmovém festivalu 3KinoFest. Do kin vstoupí o tři dny později.

JAGNA (v originálním názvu Chlopi, anglicky The Peasants) vychází z předlohy románu Sedláci od polského autora Władysława Stanisława Reymonta, za který významný prozaik a představitel uměleckého hnutí Mladé Polsko získal v roce 1924 Nobelovu cenu za literaturu. Na pozadí obrazu doby na přelomu 19. století, s jejími ostrými sociálními rozpory mezi velkostatkáři a rolníky, se odehrává romantický příběh protkaný zvraty, láskou, ale i nenávistí. Děj plný emocí rozkrývá odvrácenou tvář těžkého života i tehdejších poměrů na vsi. Ústřední postavou je Jagna, krásná mladá dívka, která je mnohým trnem v oku. Půvabná žena je zdrojem romantické náklonnosti a přirozeným katalyzátorem dramatických událostí.

Režisérka DK Welchman se ve filmu vrací k polským kořenům a román Władysława Reymonta prezentuje široké veřejnosti za pomoci techniky animované malby, která si již díky filmu S láskou Vincent získala srdce sta tisíců fanoušků po celém světě. Nejen samotný román, ale i interpretace děl umělců, jako je Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc a Leon Wyczółkowski, jsou odrazem uměleckého hnutí Mladé Polsko. To se na přelomu 19. a 20. století naplno projevovalo nejen v literatuře, ale také v hudbě nebo ve výtvarném umění.

Snímek byl zpočátku natočen jako hraný film, načež se skupina více než 100 malířů pustila do malířské animace jednotlivých scén. Výtvarníci malovali klíčové záběry olejovými barvami Cobra (Royal Talens) na plátno a skupina animátorů vytvářela mezisnímky, aby vyhladila přechod z jednoho záběru do druhého. Tento druh postprodukce trval celé dva roky.

Světové premiéry se film dočká v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Torontu, jenž letos proběhne od 7. do 17. září. Jde přitom o jeden z největších veřejně přístupných filmových festivalů na světě, který každoročně přiláká bezmála půl milionů návštěvníků.

„Jsme nadšeni, že se světová premiéra filmu JAGNA uskuteční zrovna na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Hlavní myšlenkou TIFFu je změnit způsob, jakým lidé vnímají svět prostřednictvím filmu, což je filozofie nám blízká. Snímek JAGNA byl pro nás další objevitelskou cestou, která nám umožnila hlouběji proniknout do emocionálních možností a estetické krásy, kterou může animace v podobě speciální olejomalby přinést do filmového vyprávění. Díky ní divákům lépe přiblížíme Reymontův silný příběh o životě rolníků, který je navzdory Nobelově ceně současné společnosti do značné míry neznámý,“ komentuje Hugh Welchman, spolurežisér a producent filmu JAGNA ze studia BreakThru Films.

Poprvé se v Česku celovečerní snímek objeví 6. listopadu v rámci jubilejního desátého ročníku Mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest za podpory Polského institutu. „Mám velkou radost, že jubilejní desátý ročník 3KinoFest zahájíme tak výjimečnou uměleckou událostí, jako je film JAGNA. Tím jen potvrzujeme naše motto, 3KinoFest – to nejlepší ze středoevropské kinematografie,” říká Vavřinec Menšl, ředitel 3KinoFest.

BMP Jagna

Na plátna českých kin pak snímek vstoupí 9. listopadu. Do české distribuce jej uvádí Bohemia Motion Pictures.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Barborou Schneiderovou nejen o storytellingu a festivalu Vikingové

vikingove 200Od 23. do 26. září se v Městské knihovně v Praze bude konat festival Vikingové, jehož součástí bude Večer se staroseverskými bohy. Ten má pod taktovkou mimo jiné paní Barbora Schneiderová, ředitelka občanského sdružení Storytelling a také drama...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

SPALOVAČ MRTVOL SE VRACÍ – NEJPRVE SE PŘEDSTAVÍ V KARLOVÝCH VARECH

spalovac mrtvol perexRežisér Juraj Herz (1934-2018) od počátku své tvůrčí dráhy inklinoval k poetickým bizarním výpovědím, jak již to naznačily Sběrné surovosti podle Hrabalova námětu. Postupně v nich začaly převažovat hororově děsivé prvky, za...


Literatura

Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Pet domacich prostredku 200V nakladatelství Kazda vyšla před pár dny moc zajímavá kniha nazvaná Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, která je plná praktických návodů.

...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji