SLADĚNÁ TECHNIKA S HISTORIÍ

SLADĚNÁ TECHNIKA S HISTORIÍ

Tisk

RozhlasUsti perexVila s převažujícími novorenesančními prvky postavená na velmi členitém čtvercovém půdorysu s kruhovou dvoupatrovou věží, dlouhá léta unikala zrakům ústecké veřejnosti. Nejprve proto, že majitel ji nechal obklopit zdí a velkým parkem v anglickém stylu, později to bylo velmi utajené místo československého rozhlasu. Teprve koncem  devadesátých let minulého století mohli objekt navštívit první zvědavci. A bylo a stále je se na co dívat, milovníci historie i techničtí nadšenci si zde přijdou na své.

 


Členitý terén možná představoval stupně k životnímu úspěchu zakladatele rodu Wolfrumů, Carla Georga, který se vypracoval z barvířského učedníka až na významného továrníka.

RozhlasUsti 1

Carl Georg (1813-1888) přišel se svou ženou a synem Carlem Friedrichem (1842-1924) do Ústí nad Labem z Německa v roce 1843. Založil továrničku na barvení textilu, později tkalcovnu a brzy se stává významným podnikatelem ve městě. Právě v jeho továrně začal v roce 1851 pracovat první parní stroj u nás. Byl činný v komunální politice a angažoval se na mnohých tehdejších projektech, včetně založení místních novin v roce 1857. Byl evangelíkem, liberální politik, který odmítal nacionalismus a také volený člen v říšském sněmu ve Vídni. Měl devět dětí, z toho čtyři syny a na sklonku svého života se stáhl ze společenského i politického života. Jeho továrny převzali synové a zejména nejstarší syn Carl Friedrich pokračoval v otcových šlépějích, i když ne v těch politických. A právě on si nechal postavit nové rodinné sídlo, i když se dá předpokládat, že na základní kámen poklepal i jeho otec. Ústecká stavební firma Alwin Köhler ji postavila podle návrhu vídeňského architekta Hanse Miksche v letech 1887-1910.

RozhlasUsti 2

Dominantou této palácové vily je centrální hala v přízemí, s obložením stěn umělým mramorem (štukolustr) a štukovými kazetami na stropě. Sloupy s ionizujícími hlavicemi člení prostor na část přístupu k hlavnímu schodišti a vlastní prostor s krbem s římsou z červeného mramoru. Nad ním obraz zříceniny hradu Vrabince u Děčína. Z haly vedou dveře do původního pánského pokoje s krásným intarzovaným stropem a původním nábytkem. Stropní freska v dámském pokoji zobrazující hrající si amorky, byla objevena teprve v roce 2002. Obývací pokoj s arkýřem se třemi okny měl vchod do zimní zahrady s malovaným kazetovým stropem. V bývalé jídelně je bohatě vyřezávaný a zlacený kazetový strop. Další dveře z haly pak vedly na schodiště pro služebnictvo a do kuchyně. V přízemí je ještě toaleta s původními květinovými dlaždičkami.

RozhlasUsti 4H

Schody z bílého mramoru zdobené kovaným zábradlím a s emblémem W vedou do prvního patra. Na odpočívadle je vitrážové okno s malovaným námětem horské krajiny a slézových růžiček podle návrhu majitele. I v prvním poschodí je velká hala s osmibokým původním stolem s vyřezávanými nohami a jednolitým mramorem, který tvoří jeho desku. Místnosti na tomto patře sloužily k odpočinku jak majitelům, jejich dětem, tak případným návštěvám. Z těchto místností je krásný pohled na město i okolí, i když dnes omezen vzrůstem stoletých stromů.

RozhlasUsti 3H

Od roku 1945 slouží všechny prostory rozhlasovým potřebám. Původní ložnice dětí s koupelnou například slouží jako režie vysílacího pracoviště a hlasatelna. Z obývacího pokoje je vytvořeno programové centrum a fonotéka a tak bychom mohli pokračovat ve všech místnostech. Původní majitelé žili ve vile až do roku 1945, a od té doby je tam rozhlasové studio, které využívá prostory ke své činnosti. Výhodou je, že prakticky nedošlo k žádnému přestavování místností, bourání či rozdělování příčkami. I původní klavír z roku 1938 stále slouží svému účelu. Pozornost zasluhuje i úprava velké zahrady, tvořící spíše anglický park s umělou jeskyní a s bronzovou sochou od Karla Weinbergera.

RozhlasUsti5

Pokud využijete Dne otevřených dveří nebo Dny evropského kulturního dědictví, kdy je vila zpřístupněna veřejnosti, uvidíte a dozvíte se mnohé zajímavosti z historie objektu i rozhlasu.

Prameny :
Dějiny města Ústí n.L. http://www.usti-nad-labem.cz/dejiny/19stol/ul-5-13.htm
Český rozhlas Sever http://www.rozhlas.cz/sever/severoceskyatlas/_zprava/carl-georg- wolfrum--460805
Ústí/Aussig http://usti-aussig.net/

Foto: Jaroslava Krejčová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Omalovánky s úctou k tradici, vzdělání i rodině

OBLAK omalovánky (1)Omalovánky pro dospělé. Fenomén, který se prohnal celým světem. Největší boom mají už za sebou. Vybarvovat obrázky a v pohodlí domova podněcovat fantazii a uklidňovat duši arteterapií vyzkoušelo mnoho lidí. Někdo ovšem zjist...

Z archivu...


Literatura

Temnota politické džungle odhaluje nečekaného sériového vraha

Temnota 200Občas se ráda vracím do míst, kde mi bylo dobře. Ráda se vracím k autorům, které se mi dobře četly. Proto jsem se vrátila ke krimirománům Roberta Craise. Docela nedávno jsem přečetla novinku Zloději lidí i o něco...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Smrt jí sluší: přehlídka hollywoodských hvězd

smrt ji slusiČerná komedie Smrt jí sluší (1992) je přehlídkou tří hvězd tehdejšího filmu. Bruce Willis, Meryl Streep a Goldie Hawn předvádějí excelentní taškařici o tom, jak může honba za krásou a kari...