Mars a Venuše zahájily na Pražském hradě Rok renesanční šlechty

Mars a Venuše zahájily na Pražském hradě Rok renesanční šlechty

Tisk

mars 01Výstavou Mars a Venuše zahájil v Obrazárně Pražského hradu Národní památkový ústav Rok renesanční šlechty. Výstava s podtitulem Umění manýristických dvorů ve sbírkách Národního památkového ústavu bude pro veřejnost otevřena do 30. dubna.

                                                                      

 

Výstava je k vidění v jednom z výstavních sálů Obrazárny Pražského hradu. Představuje to nejlepší z evropského umění přelomu věků ze sbírek českých a moravských hradů a zámků. Zastoupeny jsou obrazy rudolfínských umělců, stejně tak jako skvosty nizozemského, francouzského a německého malířství. Jde většinou o díla, která v průběhu staletí získali velkorysí sběratelé ze šlechtických rodů, jako jsou Waldsteinové, Schwarzenbergové, Pallaviciniové, Kinští, Blümegenové či Czernin-Morzinové.
V letošním roce jde o čtyři významná výročí, díky nimž byl právě tento rok vybrán jako Rok renesanční šlechty. V roce 1517 Martin Luther vystoupil se svými tezemi proti katolické církvi. V roce 1527, s nástupem Ferdinanda I. Habsburského na český trůn, pomyslně vstupuje do českého království období renesance. V roce 1547 byl poražen stavovský odpor v Německu a v Čechách a v roce 1627 bylo vydáno obnovené zřízení zemské.                                                                                         
Výstava na Pražském hradě zdaleka není jedinou akcí Roku renesanční šlechty; následovat budou další výstavy a kulturní programy na téměř čtyřiceti památkách ve správě Národního památkového ústavu.

mars 01


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MerelyWild: „Naše hudba je inspirovaná životem a velkými sny“

merely wild200Na festivalu Sunday Music Jam 14. září v pražské Stromovce, se mimo jiné představí skupina MerelyWild. Vévodí jí Veronika Wildová, která nám spolu s kytaristou Martinem odpověděla na několik zvídavých otázek.  

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pavel Rosenbaum z Úval a jeho po 80 letech nalezený hrob

odboj Pavel Rosenbaum perexMěsto Úvaly se nachází v úvalu mezi Labskou nížinou na severu a členitým Posázavím směrem na východ hned za Prahou. Lidé se zde do sociálně-společenských změn po roce 1948 živili zemědělstvím, zakládali me...

Z archivu...


Literatura

Román o čtyřech sestrách a tajemném pozvání k Severnímu moři

Letní sestry

Mnoho let jezdívaly čtyři sestry spolu s rodiči na letní prázdniny do Bergenu, luxusního turistického městečka v Holandsku. Když zde však jejich otec před dvaceti lety zemřel při autonehodě, už se sem nikdy nevrátily — vzpomínky byl...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...