Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Email Tisk

cajovy obrad 200Japonská dívka s pečlivě vyčesaným uzlem tmavých černých vlasů, oblečená do kimona s pestrobarevnými ptáky trpělivě sedí v pozici seiza. Nohy má složené pod stehny, hýždě na patách. Ačkoli se jí vůbec nesedí pohodlně, nedává to ani náznakem najevo. Do jedné ruky bere misku, do druhé bambusovou metličku a soustředěně šlehá čajový prášek s vodou, dokud se nevytvoří hustá zelená pěna.

Právě jsme svědky čanoju, tradičního japonského čajového obřadu. Protože jsme tu poprvé, pečlivě sledujeme, co dělají zkušenější kolegové. Každý pohyb tu má své přesně vypočítané místo. Vše se provádí v klidu, jakoby tu panovalo zvláštní bezčasí. Poklonění se svitku se zapsanou moudrostí, braní čajového náčiní do rukou a jeho otírání… Bez zkušeného průvodce, který už někdy byl účastníkem obřadu, nemáme šanci. Jsme ztraceni ve světě podivných úklon a pohybů. Budete-li ale někdy mít příležitost obřadu se zúčastnit, využijte ji. Otevře se vám zajímavý svět.

Čtyřhodinový rituál

Zatímco my Evropané máme sousloví „dáme si čaj“ spojeno s porcelánovým šálkem většinou lehké černé, zelené, ovocné či bylinkové tekutiny a příjemného popovídání si s přáteli nebo rodinou, v Japonsku jde o propracovaný rituál, jehož celý tradiční průběh trvá asi čtyři hodiny. Jedná se o přípravu hustého zeleného čaje Koiča. Pokud uvidíme takový čaj už hotový v misce, vůbec nás nenapadne, o jakou tekutinu vlastně jde. Mnohem víc než šálek našeho středoevropského čaje totiž svojí barvou a konzistencí připomíná hrachovou polévku. To, příprava řidšího čaje Usuiča je už proti Koiče mnohem kratší, trvá „pouhou“ hodinu a půl. Připadá vám, že je to i tak proti našemu desetiminutovému louhování sáčku ztráta času? Jenže čajový obřad je o zklidnění duše, ne o tom, jak se rychle „nachlemtat“.

cajovy obrad

Správné zásady pro průběh obřadu

Ostatně Japonec Takeno Džóo (1502 – 1555), který se stal mistrem čajového obřadu před téměř pěti sty lety, sepsal několik zásad, kterými by se hosté a účastníci čajového rituálu měli řídit:

1. Buďte prodchnuti laskavostí během celého obřadu.
2. Buďte zdvořilí a klidní.
3. Nekritizujte ostatní.
4. Odložte svoji pýchu.
5. Nepožadujte náčiní, které náleží druhým.
6. Nesoustřeďte svoji pozornost na čajové náčiní.
7. Hostíte-li význačnou osobnost, můžete předložit vhodné čajové pečivo
8. Skuteční ctitelé čajového obřadu dokážou přivřít oči nad použitým náčiním, které již opotřebovali jiní.
9. Čajový mistr nikdy neusiluje stát se znalcem čajového obřadu.
10. Zasvěcenci by měli být skromní, měli by chápat buddhistické učení a mít cit pro poezii.
11. Čajový obřad se zdá být prodchnut osamělostí. Pokud se snažíte usilovně nalézt záblesk krásy, nenajdete ani špetku osamělosti. Pokud však postupujete neohrabaně, krása jen hromádkou smetí.
12. Neměli byste provádět ceremonii, která není v souladu se srdcem vašeho hosta.

Důležitý je pocit sounáležitosti

Takeno Džóo způsobil v pojetí čajového obřadu ve své době revoluci. Místo do té doby obvyklých drahocenných misek, krabiček na čaj a džbánů začal používat úplně obyčejné předměty denní potřeby. Úplně tak změnil smysl obřadu. Zdůrazňoval duševní stav účastníka obřadu. Nebylo pro něj podstatné z jak drahé a nákladné misky je čaj servírován a jak dokonale jsou uspořádány věci v prostoru. Mnohem důležitějším se pro něj stal osobní zážitek z obřadu, souznění s ostatními. Nejde mu o samotné pití čaje, ale filozofii tohoto aktu.

Domácí příprava čaje Matcha

Přestože doma si celý japonský čajový rituál těžko předvedeme, pravý japonský čaj si můžeme připravit i tak. V blízké čajovně se poptáme po čaji Matcha – speciálním práškovém čaji. Vodu na přípravu použijeme nejlépe kojeneckou nebo takovou pramenitou, která nám chutná (pozor ale na různé minerální příměsi, aby neovlivňovaly výslednou chuť čaje!).

Vodu přivedeme k varu a pak necháme vychladnout asi na teplotu 70 – 80 ° C. Vlijeme ji, aby hladina byla přibližně v jedné třetině čajové misky. Pak do ní vsypeme jednu vrchovatou čajovou lžičku čajového prášku. Dolijeme vodu asi do poloviny misky (celkové množství teď bude asi 150 ml). Vezmeme do ruky bambusovou metličku a rychle mícháme čaj způsobem, jako když píšeme písmeno W. Jednou tam a podruhé zase zpátky. Přitom misku pomalu otáčíme v ruce. Našlehávání čaje trvá asi minutu, potom je čaj připravený k pití. Vypijte ho rychle, dokud se složky od sebe neoddělí. Přeji příjemný čajový zážitek.

cajovy obrad matcha

Přednášku o zeleném čaji s ochutnávkou si můžete poslechnout ve čtvrtek 25. dubna od 12 hodin v Univerzitní knihovně ve Zlíně v rámci festivalu Culturea.

Zdroj foto: internet



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (24)

Čtěte také...

Lékárníci zvou na výstavu „Jak šel čas lékárnou“

lekarna  perexV prostorách Vlastivědného muzea pro Vysoké nad Jizerou a okolí byla 24. května 2018 zahájena výstava mapující historii lékárenství. Návštěvníkům nabídne zajímavý průřez dějinami farmacie od dob staré apatyky až po moderní současnost.


Literatura

Klíč ke štěstí a Obchod se štěstím

klic ke stesti200Ačkoliv jsou obě knížky útlé, nelze je číst naráz, plynule. Jednotlivé příběhy se postupně rozvinou a můžeme o nich zpětně přemýšlet, objevovat paralely, nechat je na sebe působit. Zjistíme, že jsme více usměvaví, pohodoví, příjemní k...

Divadlo

Rok 2016 zahájí NoD „čistým řezem“ - Jana Vrána/DJ Alyaz/Vj Tomáš Vavříček - CLEAN CUT

cleancut200V projektu CLEAN CUT se zabýváme ZMĚNOU, jako životním obdobím, kterou můžeme také nazvat PŘEVRATEM neboli univerzálním principem ODPOUTÁNÍ SE. Konkrétně máme na mysli časový úsek nicoty mezi koncem a začátkem, které nevnímáme jako dva rozdílné st...

Film

Nová pohádka Kovář z Podlesí - Nejdokonalejší drak v historii českého filmu

kovar z podlesi200Filmová pohádka Kovář z Podlesí, která bude mít premiéru 16. května 2013 se od tohoto týdne představuje v kinech svým trailerem. Její tvůrci poněkud odvážně rozhodli zkombinovat tři, na první pohled nesourodé techno...