Proč ten zajíc hází šavli?

Proč ten zajíc hází šavli?

Tisk

nesislej trebicka 200Zvíře na obalu alba Nešišlej! není v kondici. Ale proč tomu tak je, to se dozvíte až při pozorném poslechu písně s názvem Zeleninová. Podobně vtipných kousků, které nazpívala Amálka K. Třebická, zde najdete mnohem víc.

 

 

Osmnáct skladeb má sloužit nejen pro pobavení, ale i jako nekonvenční logopedická pomůcka. V každé písničce je totiž zdůrazněna nějaké písmenko, s nimž mívají děti problém při výslovnosti. Ostatně podtitul alba zní: „logopedické písničky pro odvážné děti a jejich rodiče“.

Amálka K. Třebická (skladatelka, textařka, zpěvačka, učitelka hudby, lektorka, matka) je výhradní autorkou hudby a kromě tří výjimek (kdy se o slova k písním postaral Miroslav Hanuš) celé album také otextovala. Protagonistka navíc při nahrávání vystřídala několik nástrojů – piano, xylofony, metalofony, akordeon, kazu, guitalele, foukátko, dětské chrastítko. K pestrosti zvuku přispěli hostující muzikanti, kteří obsluhovali například bicí, perkuse, housle, violoncello nebo příčnou flétnu. Snaha přidat na hravosti a nenudit ani vteřinu se cení!

nesislej trebicka 1

Muzika poučená především šansonem, kabaretním písničkářstvím a temným blues občas „ulétává“ k lidové písní či do alternativních krajů. To je důvod, proč může některým rodičům připomínat jejich dospělácké oblíbence. Po hudební stránce má Nešišlej! atmosféru, kterou si sotva můžete spojit s prostředím školy či „usedlého“ domova, spíše vás táhne do hudebního klubu.

„Porval se krab s krabem/ prý ho nazval srabem/ porvali se šproti/ proč to pořád hrotí? / konzerva je zkrotí…“ (Katastrofická)

Jestliže chceme zůstat u původního logopedického konceptu, pak je nutné se zabývat především texty. Zjednodušeně řečeno, mají rodinný rámec. Výběrem témat zcela určitě osloví rodiče a zčásti si přijde na své i dětské publikum. Z už zmiňované Zeleninové vyplývá ponaučení: nejezte všechno, co najdete, může vám to uškodit. O tom, jak může dopadnout člověk, který se rozhodne krást, pojednává Kriminální – hlavní hrdina v ní narazí na Japonce, který má sice krásný fotoaparát, ale ovládá karate.

Samozřejmě – nemohou tu chybět závislosti a ekologie. Odvykací pro změnu varuje před alkoholem, jemuž propadnul nejmenovaný indián, který si kdysi povídal s přírodou, ale pak se zadíval do sudu. Propil koně, talisman, kulomet i luk. V Uvědomělé se objevuje přímo zelené téma, dozvíte se, proč je lepší hrát na zahradě domino než kuličky. Píseň s názvem Strašidlácká potěší příznivce zdravé výživy, zlá babice se zamyslí nad svými stravovacími návyky a uvažuje o tom, že začne baštit zrní… Dá se říct, že pozorní posluchači najdou v každé z písní nějaké drobnější či silnější poselství.

„Rozhodl se jednou ráno konipas/ dát si sametovou stužku na ocas/ smáli se mu sysli, svišti, veverky: konipasi, jsi ty vůbec na holky?“ (Konipasí)

Rodičům a starším sourozencům poslouží booklet, v němž si mohou nastudovat všechny texty. O účinném zacílení jednotlivých skladeb je však dobré předem zauvažovat s ohledem na věk vašich dětí. Každé sdělení má svůj čas!

nesislej trebicka

Název: Nešišlej!
Interpret: Amálka K. Třebická + hosté
Žánr: dětské písničky
Skladby: 1/ Životodárná, 2/ Ďábelská, 3/ Folklórná, 4/ Strašidlácká, 5/ Jojová, 6/ Muzikantská, 7/ Zlobivá, 8/ Uvědomělá, 9/ Mandelinková, 10/ Mravoučná, 11/ Příjemná, 12/ Konipasí, 13/ Odvykací, 14/ Kriminální, 15/ Poťouchlá, 16/ Katastrofická, 17/ Pošetilá, 18/ Zeleninová.
Stopáž: 35:24
Vydavatelství: Indies Scope, 2013
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Gondík: Přímý přenos v televizi nemůžu prošťouchnout

GONDIK 200Oblíbeného herce Dalibora Gondíka můžete vidět v představení v divadle Kalich i na televizní obrazovce. V našem rozhovoru vám prozradí, jak se k herectví dostal a jak vnímá plusy a mínusy této profese.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Proč hodní psi nedojdou k jižnímu pólu?

hodni-psi-k-jiznimu-polu-nedojdou perexKdyž Major Thorkildsen náhle zemře, zůstanou jeho věrný psí společník Tassen a ovdovělá paní Thorkildsenová sami. Se svou ztrátou se vyrovnávají různými způsoby – paní Thorkildsenová utápí ...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Největší přehlídka srbského filmu ve Vsetíně

altEvropské filmy se těší velké oblibě a v rámci filmových festivalů jsou horkým kandidátem na zaručený způsob zahnání případné nudy a zajímavým kulturním zážitkem. Specialitou jsou pak festivaly zaměřené pouze jedním směrem. Tedy tím zeměpisným. A právě takov...