Plavec – předvánoční boj o život

Plavec – předvánoční boj o život

Tisk

plavec 200Český trh zažívá už delší dobu švédskou knižní invazi. Zaběhnutá jména a stálice jako je Stieg Larsson nebo Lars Kepler nemusím asi představovat. V srpnu se rozhodne, zda se i David Lagercrantz zapíše (pozitivně) do širokého povědomí čtenářů severských detektivek se čtvrtým příběhem o Lisbeth a Mikaelovi. Překvapením minulého roku byl nováček Dan T. Sehlberg se svým thrillerem Mona. A s čím přišel krajan Joakim Zander?

 

Zander ve svém příběhu čerpá z vlastních zkušeností, místa jeho pobytu se překrývají s místy, na kterých se odehrává knižní drama. A teď tedy k ději samotnému.

Damašek, osmdesátá léta, tajný agent spojil proti pravidlům svůj život se ženou a teď se jim dokonce narodila dcera. Společné štěstí ale nemá dlouhého trvání, matka dítěte je zavražděna. Otec situaci vyřeší tak, že zařídí, aby dítě bylo předáno do péče prarodičů. Od té doby ho z dálky sleduje a doufá, že si Klara povede dobře.

Z polo osiřelé dívky, která vyrůstala na švédském ostrově, se stává mladá dáma, která pracuje pro evropské úřady v Bruselu. Ocitá se tam po zklamání v lásce. Její bývalý přítel Mahmúd Šammúš, elitní paragán, se setkává se svým bývalým kolegou, který naznačuje, že má děsivé usvědčující materiály, které by značným způsobem mohly poškodit pověst americké armády.

A v tu chvíli se rozjíždí nezastavitelný kolotoč utíkání a skrývání po půlce Evropy pár dnů před Vánoci. Mahmúd kontaktuje Klaru, ta se bez rozmyslu přidává k němu a oba se objeví na seznamu hledaných teroristů. „Žiju pouze pro další tah, pro další partii.“ Tuto zprávu uvidí i Klařin otec (plavec z názvu knihy) a neváhá se vydat z Ameriky dceři na pomoc. S tou se setkává, ale společný čas brzy vyprší.

plavec


V knize se pro mě objevuje až moc nedotažených, nereálných nebo příliš vyhrocených situací. Už jen název – Plavec – který by měl označovat Klařina otce, naznačuje, že by právě on měl být hlavní postavou, což je spíše Klara. Když už „plavec“ čekali byste přinejmenším to, že se na scéně objeví vícekrát. Sám Zander v jednom rozhovoru přiznal, že dlouhou dobu nebylo jasné, čí otec v příběhu bude titulní postava Plavec.

To, že Klara se okamžitě beze strachu a otázek přidává k Mahmúdovi je také podivné. Slečinka, která hlavně vysedává v kanclu, najednou velice úspěšně bojuje o svůj život a bezchybně improvizuje – že by nezastavitelné geny po otci? George Lööw, zfetovaný posránek, přemůže vycvičeného zabijáka? Originální snad je alespoň to, že nabouchaný nepřemožitelný paragán miluje muže.

Že by se to četlo ale špatně to ne, zvláště finální část rozbušila moje srdce na maximum, pomalu jsem zapomínala dýchat. Nicméně, od knihy, která je označená „bestseller“ a od autora ze severského prostředí, které pro mě znamená zaručenou kvalitu, bych čekala dotaženější výsledek po všech stránkách.


Plavec/Simmaren
Autor: Joakim Zander
Žánr: krimi thriller
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2015
Počet stran: 383
Hodnocení: 74 % 

               
Zdroj foto: www.hostbrno.cz


www.hostbrno.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Ivanna Benešová: "Točím o tématech, která mně osobně přijdou zajímavá."

ivana benesova200Režisérka Ivanna Benešová je známá pro svůj zájem o netradiční témata, jakými jsou například porno nebo týrání. Její vstup do dokumentární filmařiny se datuje někde až do roku 2008. Krátkometrážní snímek Jak se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kam s kaprem? Na Úřad pro zahrady a rybníky

Úřad pro zahrady a rybníky, perexPřiznám hned v úvodu, že z téhle knihy jsem tak trochu jelen. Možná jsem si tentokrát ukousla větší sousto, než můj čtenářský standard dovoluje. Po dočtení Úřadu pro zahrady a rybníky mi v hla...


Literatura

Kniha o knihách pro všechny malé knihomoly

knihozroutiPokračování úspěšné knihy o takzvaných Knihožroutech spatřilo světlo světa. Novinka s podtitulem Kam zmizela školní knihovna pochází z pera Kláry Smolíkové a o ilustrace se opět postarala Bára Buchalová. 

...

Divadlo

Drama, detektivka i upírská romance


At vejde ten pravy perexOskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který žije se svou matkou v paneláku na okraji města. Matka si ho moc nevšímá a ve škole ho šikanují. Jeho život se změní, když se do sousedství přistěhuje dívenka Eli (...

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...