Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka
Banner

Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka

thug 200Kuchařka, která má koule. To přesně vystihuje tuhle veganskou drsotinu od nakladatelství JOTA. Je napěchovaná 115 opravdu hustými veganskými recepty. Psaná je bez servítek. A kuchyň se zaměřuje hlavně na dostatek zeleniny a pravidelnost stravování.

 

Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka se snaží vybízet lidi, aby se začali ládovat zeleninou a přesunuli se tak nějak obecně na zdravější životní styl. Heslo, které knížka razí, je prosté: „Jezte pořádně a nekašlete na to!“

A tím povzbuzuje opravdu každého, ať se nebojí, a to jídlo si sakra uvaří. „Vždyť zdravý, opravdový jídlo přeci není žádná podělaná megavěda. Tak hurá do tý podělaný kuchyňský práce ať taky konečně pod vašima rukama vznikne pořádný kus gáblu.“ Přesně takhle k vám kniha promlouvá. Otevřeně. Lidsky. Ve svém osobitém slangu.

 thug obalka 

Knížka je rozdělena na šest tematických částí

Snídaně, která je hlavním startovačem dne a neměli byste ji opomínat. Najdete tu recepty na ovesný misky, vafle, bochánky, lívance. Ale taky na slané snídaňové laskominy. Nejzajímavější z nich je Chilaquiles se zeleninou a tofu.

Saláty, sendviče a pidijídla. Z těch mě nejvíce zaujaly Letní rolky se zázvorem a houbama. Možná jsem lehce ovlivněná letním slunným počasím, ale já jsem závitková, takže asi proto. Najdete tu taky spoustu tipů na zajímavé dresinky.

 thug rolky 

Polívky a gábly z jednoho hrnce. V této kapitole můžete slintat nad opravdu hustýma zeleninovýma polívkama. Třeba nad minestrone nebo nad kukuřičnou s bazalkou. Budete mít co dělat, abyste se ovládli a stránku celou neoblízali. A najdete tu parádní tip jak ze zbytků uvařit pořádný zeleninový vývar, který nejen v zimě zahřeje.

Salsy, drinky a snacky. Ideální část pro nasosání nových receptů na dipy k nachoskám. Nejen k telce. Mě zaujalo ananasový guacamole. A už teď se těším, až ho vyzkouším a namočím si v něm chips.

Burrita, obědový saláty a jiný bombastický jídla jsou hlavní sekcí celé knížky. Je tu i můj oblíbený pokrm. Zeleninový Pad Thai se smaženým tofu. To můžu. A co mě nadchlo, jsou Tacos s pečeným květákem na pivu a limetě s koriandrovým coleslawem. Wau. Určitě zkusím.

 thug tacos 

Pečivo a zatraceně krutý dezerty vás čekají na závěr celé kuchařky. Takže ideální zakončení. Sladkou tečkou.

Já osobně jsem všežravec a neholduju typicky veganské kuchyni. Tahle knížka mě ale motivovala pár nových jídel bez živočišných produktů vyzkoušet. Věřím, že i vás k tomu přesvědčí. Tak s chutí do čtení a vaření.



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Anketa SUK – Čteme všichni letos po dvacáté

 alt 4. duben 2012 patřil knihám. Večer jsme mohli sledovat v přímém přenosu předávání cen Magnesia Litera, ale již dopoledne se vyhlašovaly ceny soutěže o nejoblíbenější knihy pro děti „SUK – Čteme všichni 2011“. Sál Boženy Němcové na Str...


Literatura

Předmět doličný

Predmet dolicny200Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší případ brutální vraždy mladé spisovatelky. Všechno se ale ukáže být mnohem komplikovanější. S novým detektivním příběhem z pera americké spisovatelky Patricie Cornwellové přichází Knižní klub.<...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

TERRY GILLIAM VZPOMÍNÁ A BAVÍ

Gilliameska perexRežiséra (a předtím také herce) Terryho Gilliama snad není třeba představovat. Začínal jako člen legendární komediální skupiny Monty Python, podílel se – nejdříve animovanými vsuvkami - na všech jejích televizních i filmových počinech...