Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

Tisk

povolene ztraty 200V červenci vyšla u nakladatelství Alpress další kniha Nory Robertsové, jedné z nejznámějších autorek knih pro ženy, s názvem Povolené ztráty. Nejde ryze o červenou knihovnu, ale o mix detektivky a záhady - a že to napsala opravdu pěkně!

 

 

Nora Robertsová (1950) po studiích pracovala patnáct let v reklamě a public relations. Potom se rozhodla věnovat se psaní, a to jí přineslo ohromný úspěch. Tato vynikající spisovatelka je laureátkou mnoha literárních ocenění a autorkou řady světových bestsellerů. Žije v Marylandu. Je autorkou více než dvou set titulů a uvádí se, že v průměru se každou minutu prodá 27 jejích knížek!

Nejdřív musím pochválit obálku knihy - za kterou je odpovědný Tomáš Řízek - která evokuje ostrov zmiňovaný v knize a bezpečné území. Román je tematicky rozdělený na tři části s názvy Ztracená nevinnost, Vášeň účelu a Důkaz života. Protože čítá přes 400 stran, dočkáme se podrobného seznámení s hlavními hrdiny, uvidíme je vyrůstat i to, jak nesmazatelně ovlivnila jejich počínání tragédie, se kterou se seznámíme hned v úvodu příběhu.

Koncem července 2005 dojde k masakru v DownEastském obchodním domě, když tři mladíci střílí kolem sebe hlava nehlava a skončí to tak, že jednoho sejme policie a zbylí dva navzájem ukončí své životy. Ztráty na životech jsou velké, ale přeživší mají problém vyrovnat se se ztrátou milovaných, tak s hrůzou, které byli vystaveni. Mezi nimi patří i naše hrdinka Simone Knoxová, u které vidíme, jak jí den s kamarádkami v kině převrátil život naruby a jak ji to formovalo. To samé platí i pro Reeda Quartermaine, který si v obchodním středisku přivydělával v restauraci, a který po tomto hrůzném zážitku našel životní poslání.

Cesty Simone a Reeda se střetnou a společně čelí něčemu většímu, než byla střelba v obchodním středisku. Život obou je v nebezpečí, romantika číhá všude a celý příběh je napínavý – i když samozřejmě předem dokážeme odhadnout, jak to celé skončí. Ale autorka se pustila do poměrně kontroverzního tématu střílení v Americe a myslím, že se jí podařilo vykreslit velmi dobře, co to udělá s psychikou mladého člověka a jak to utváří jeho pohled na život. A za to před ní smekám.

Nora Robertsová se nebojí diskutovaných témat a dokáže být aktuální a přitom nesklouzává k patosu. Povolené ztráty napínají čtenáře¨, a pokud zvládne pomalejší začátek, tak ho posléze čeká odměna v podobě výborné knihy hlavně pro ženské osazenstvo.

povolene ztraty

Název: Povolené ztráty
Autor: Nora Robertsová
Originální název: Shelter In Place (2018)
Žánr: detektivka, čtení pro ženy
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 448
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/povolene-ztraty


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

jonas perexU nás je toto téma skoro tabu. Konspirační teoretici se nebojí bílý cukr označit za legální drogu s devastujícími účinky na lidský organismus. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař se rozhodli, že na toto téma napíší knihu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pan Mercedes aneb psychologická krimi podle Stephena Kinga

mercedes 200Stephen King patří k nejuznávanějším a nejslavnějším spisovatelům světa a každý jeho nový román (ale i reedice nějakého dřívějšího) se stává celosvětovou událostí. Své bohaté čtenářské základně už nemusí nic dokazovat, přesto neusíná na vavřínech...


Literatura

Siri Pettersen - Plíseň

plisenDruhý díl ze série Havraní kruhy byl vyhlížen nejen jejími nadšenými fanoušky, ale i tvrdými kritiky. Norská spisovatelka Siri Pettersen navštívila v roce 2016 i pražský Svět knihy, čímž se toto očekávaní zvětšilo. Plíseň je konečně tady a jedná se o ještě ...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. ...