Rok v českém lese stojí za to!

Rok v českém lese stojí za to!

Tisk

rok v ceskem lese 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress nádhernou publikaci Rok v českém lese od autora Julia Klejduse. Čtyři roční období v jeho podání spolu s 600 unikátními fotografiemi si musí podmanit každého milovníka naší přírody!



Autor odborník

MVDr. Julius Klejdus (1953) vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně. V rámci rodinné tradice je pokračovatelem přírodovědného bádání dědečka, Vratislava Drlíka, významného botanika a zakladatele Jihomoravského muzea ve Znojmě. Celý život se však věnuje ornitologii a je dlouholetým členem České společnosti ornitologické a Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Ekosystém les

Les je neodmyslitelnou částí naší přírody a právě toto, se nám snaží autor ukázat v celé kráse. Dozvíme se o vzniku a významu lesa a hlavně o jeho obyvatelích, ať větších či těch nejmenších, o kterých jsme neměli ani tušení. Podíváme se drobnohledem na proměny lesa v průběhu jeho roku a budeme si všímat krás daného období. Přiložené fotografie dýchají životem a textový doprovod je srozumitelný a šikovně rozdělený do menších částí.

Obsah pod lupou

Už na první pohled a prolistování můžeme vidět, že autor si dal na knize opravdu záležet. Tomu odpovídá i její logické a praktické rozdělení na kapitoly, které se dále větví. Jen pro zajímavost, mezi hlavní oddíly patří: Lesní společenstva, Typy našich lesů, Rok v lese – jaro, Rok v lese – léto, Rok v lese – podzim, Rok v lese – zima, Negativní vlivy na les a nechybí O lese závěrem, Seznam literatury a užitečný Rejstřík.

Koho potěší tato publikace?

Autor častuje čtenáře vlídnými slovy a jeho záměrem bylo vytvořit knihu pro všechny věkové kategorie, což se myslím díky bohatému zastoupení kouzelných fotografií povedlo na jedničku! Nejde jen o strohá fakta, ale předkládá nám celou řadu zajímavostí a vědomostí a tím nás inspiruje k návštěvě a ocenění něčeho tak komplexního a úžasného, jako je náš les.

rok v ceskem lese

Název: Rok v českém lese
Autor: Julius Klejdus
Žánr: naučná literatura, příroda
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53807697/rok-v-ceskem-lese/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Goodfellas: „Hudba, kterou hrajeme, je sexem doslova prolezlá!“

altUž jste slyšeli o Goodfellas? O kapele, která natáčela v Kalifornii, protože jeden jejich člen vše prohrál v kasínu a jeho majitel se slitoval? O skvělých kamarádech, kteří posbírali Anděla a Žebřík za objev r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vztahy, vzlety a pády

prvni chyba200V srpnu vydalo nakladatelství Cosmopolis román pro ženy První chyba od britské autorky Sandie Jonesové. Vztahový příběh s propracovanými psychologickými profily hlavních hrdinů je trochu přitažený za vlasy, zato se však dobře čte.


Literatura

Když se z kočky stane myš: Na mě si nepřijdou

na me si neprijdou200V srpnu 2022 vydalo nakladatelství Kalibr vydatnou debutovou knihu Na mě si nepřijdou americké spisovatelky Very Kurian. Příběh dospívající psychopatky Chloe rozhodně stojí za přečtení i díky mistrně zvládnutému popisu psychol...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Záhy začne další ročník Febiofestu

Febiofest JJ perex
Stejně jako v uplynulých letech se i letos pořádá v Praze FEBIOFEST. Tato filmová přehlídka, obohacená i soutěžními sekcemi, se měla původně uskutečnit na jaře, avšak kvůli epidemii covidu byla odložena.  Začíná v pátek ...