Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

Tisk

ani mrtva ani ziva 200Ani mrtvá, ani živá – takový je název nového thrilleru z pera rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski. Kniha vyšla v květnu u nakladatelství Kalibr a na více než tři sta stránkách rozehrává napínavý příběh o tom, jak člověka může dohnat vlastní minulost.

 


Podívejme se na zoubek autorce

Ursula Poznanski se narodila v roce 1968 ve Vídni, studovala na několika tamních univerzitách (japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu) a nakonec pracovala jako redaktorka v nakladatelství odborné lékařské literatury. Po oslňujícím úspěchu románů pro mládež se dnes již věnuje výhradně psaní. Žije s rodinou jižně od Vídně.

Euromedia Group vydala její thrillery Pět, Slepí ptáci a Hlasy se sympatickým duem vyšetřovatelů Beatrice Kasparyové a Florina Wenningera. Dále pak thrillery Cizinec a Anonymita, které napsala spolu s Arno Strobelem.

Květomluva frčí

Hlavní hrdinka pracuje v květinářství ve Vídni na Ústředním hřbitově a snaží se žít nenápadným, všedním životem. To se změní ve chvíli, kdy dostane kytici bodláků a narcisů. Kdybyste náhodou neovládali květomluvu, tyto rostliny značí hřích a znovuzrození a hlavní hrdinka velmi rychle zjišťuje, že jí jde o krk. Opět. Carolin dohánějí stíny minulosti, musí tedy odcestovat do Mnichova a aby se odprostila od násilné minulosti, pokusí se policii pomoci s vyšetřováním jedné prominentní rodiny a toho, co se děje kolem jejích členů a rodinné firmy.

Proč sáhnout po této knize?

Mě osobně kniha upoutala tmavou obálkou s květinami v popředí a hřbitovem v popředí, za kterou vděčíme Emilu Křižkovi. Pak mi bylo sympatické německé jméno, tedy rakouská autorka, jelikož na Rakušáky zrovna často v literatuře nenarážím. A anotace taky nezněla špatně, sice to zní jako hodně přitažené za vlasy, ale proč vlastně ne?

Oceňuji, jak je do děje zamotaná staromilsky působící květomluva a už i fakt, že protagonistka ve svém druhém životě pracuje v květinářství. Její vyšetřování přední rodiny je místy velmi naivní až úsměvné a to, jak se pořád dívá přes rameno, nemusí být každému po chuti, ale když popíše hrůzy, které prožila, tak čtenář pochopí, proč se schovává a bojí minulosti.

Ani živá, ani mrtvá je oddechové ale i napínavé čtení pro příznivce detektivních příběhů, které nabízejí překvapivé zvraty a nečekané rozuzlení. Nebojte se a dejte šanci této rakouské autorce a její neobvyklé knize!

ani mrtva ani ziva

Název: Ani mrtvá, ani živá
Autor: Ursula Poznanski
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 328
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/ani-mrtva-ani-ziva/kniha/13030/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tina byla jen jedna a já jsem já, říká Soňa Drábková

sona200I když si Soňa Drábková nikdy nehrála na modelku, přesto začala pózovat a „visí“ na výstavách a jako manekýna předvádí na módních přehlídkách. Dříve ji bavil také moderní tanec, kde ji před devíti lety objevil jistý fotograf a ona stala tváří na jeho fot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román


chlapec ve stinu 200Carl-Johan Vallgren – rockový hudebník a spisovatel v jednom, je ve Švédsku známým autorem. Ovšem Chlapec ve stínu je jeho prvním krimi románem. I tak se ale může rovnat zavedeným krimi značkám jako je například jeho krajan...


Literatura

Elizabeth Finch pojednává o obdivu k pozoruhodné osobě a přehoupává se k eseji

Elisabeth Finch

Román Elizabeth Finch se nachází někde mezi beletrií a filosofickou esejí. Kniha je určená především náročnějším čtenářům, kteří se nebojí určitých polemik. Případně taky bude Elizabeth Finch pro nadšence Juliana Barnese – zpravidla každá jeho kniha, více či m...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Nové pražské AutoKino LEDÁRNY nabídne filmové i kulinární zážitky

autokino 200Chybí vám filmové zážitky na opravdovém velkém plátně s kvalitním zvukem? Právě v těchto dnech otevírá své brány AutoKino LEDÁRNY, situované do prostoru bývalých ledáren v pražském Braníku. Prostor v těsném sousedství řeky Vltavy tak nově ožije...