Ocelové srdce: Jednohubka od Alberta Čuby

Ocelové srdce: Jednohubka od Alberta Čuby

Tisk

ocelove srdce 200Noir román z černého města to je podtitul díla Ocelové srdce od českého herce, spisovatele, režiséra, producenta a divadelníka Alberta Čuby.

 

 

 

Noir román je druh detektivky, který podle Wikipedie má nést tyto charakteristické znaky:

  • děj probíhá současně s vyšetřováním
  • hlavním hrdinou není většinou detektiv, ale oběť, podezřelý nebo pachatel
  • hlavní postava je představitelem společenského, právního nebo jiného systému, neméně zkorumpovaného, než pachatel
  • zasazení do prostředí velkoměsta, které představuje podhoubí organizovaného zločinu a korupce
  • sebedestruktivní vlastnosti hrdiny

Osobně tento žánr nevyhledávám a nemám tak velkou možnost srovnání, ale myslím, že „zadání“ v tomto případě Albert Čuba splnil. Ocelové srdce se odehrává v Ostravě (neoficiálně, označováno je jako černé město) a vyznačuje se především odosobněným vypravěčem, který se často obrací na čtenáře a mnohdy přináší nějaké prozrazení, nebo jej napíná. To se mi moc líbilo a není to v knihách tak časté.

V příběhu sledujeme Martina, který dělá pasáka jeho přítelkyni Nikol. Oba fungují hlavně v noci a téměř ničeho se nebojí. Martin je připraven dělat i špinavou práci a vše se komplikuje, až když se v příběhu objevuje postava novináře, zkorumpovaného politika, nebo herce z Prahy. Jak to vše může dopadnout? To si přečtěte v této krátké knížečce, protože prozradit cokoliv by byla velká škoda.

Kniha je velmi zdařilá po grafické stránce. Je opravdu působivé, jak její tvůrci pracovali s černou a bílou barvou. Jan Donáth zodpovědný za grafickou úpravu a sazbu se zde nebál zdůraznit nějaký úsek bílým písmem na černé stránce a vše doplňují ilustrace Anety Havlíkové. Zaujme také obálka od Lukáše Vodrážky s průstřihy a ilustrací autora.

Ačkoliv jsem Ocelové srdce přečetla rychle, jsem z něj trochu rozpačitá. Určitě je dobře napsané, rozhodně bych si ho dovedla představit jako film, ale celkově se mi to zdálo málo. Navíc jsem se po přečtení neubránila myšlence, zda by podobná kniha vyšla i někomu ne tak známému. Není to vše jen lákání na jméno v současné době populárního Alberta Čuby? To nechám na každém… Mě kniha nenadchla ani neurazila a dovedla bych si ji představit spíše jako součást nějakého většího celku.

Albert Čuba (1983) je český herec, spisovatel, režisér, producent a divadelník. Vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Po absolvování nastoupil do angažmá v Komorní scéně Aréna. Dva roky učil na základní umělecké škole ve Slezské Ostravě dramatickou výchovu, nyní učí na Janáčkově konzervatoři v Ostravě obor Jevištní pohyb. V roce 2017 založil a od té doby provozuje Divadlo Mír, nejmladší ostravské profesionální divadlo, které se zaměřuje především na činohru. Je rovněž zakladatelem a krotitelem tygrů v úspěšné improvizační show Tři Tygři.

ocelove srdce

Ocelové srdce
Autor: Albert Čuba
Žánr: detektivka, thriller, novela, noir román
Nakladatelství: XYZ (Albatros Media)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 180
Hodnocení: 75 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/77214644/ocelove-srdce/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Literatura

Pac a Pussy – dvě kočičky a jejich pohled na svět

 

PacPac je bílý kocourek, jehož názorem je, že nemá moc smysl se v životě snažit, protože jsme stejně všichni odsouzeni k nezdaru a zániku. Vesmír je nepřátelské místo, náboženství nikoho nezachrání, navíc je úplně mimo – vlastně jediná smysluplná věc je být k...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Portrét dívky v plamenech: Utajená vášeň z 18. století

divkavplamenechV kinech právě nyní můžete zhlédnout francouzské romantické drama o lásce dvou dívek na mořském pobřeží v roce 1760. Film je o touze po svobodě, ale i o umění přijmout svůj osud. Dějem od začátku prostupuje báj...