Co když se psaní knihy zvrhne?

Co když se psaní knihy zvrhne?

Tisk

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

 

 

Hrdinkou knihy je Finlay Donovanová, která je rozvedená matka a také autorka detektivek. Potýká se s finanční krizí a nestojí při ní ani múzy. Termín odevzdání rukopisu se blíží a jí se vše bortí pod rukama. Otočka o 180 stupňů nastane, když má v kavárně schůzku se svou literární agentkou. Právě tehdy žena odposlechne jejich rozhovor, špatně jej pochopí a myslí si o ní, že je nájemná vražedkyně. Finlay tak dostane velice lákavou nabídku a ani nestihne přemýšlet nad nějakými dilematy…

Vražda se jí zkrátka zrovna „hodí“ - dostane za ni štědré peníze a získá tak dost zajímavý námět pro svou knihu. A ve výsledku je toho mnohem více – kromě posílení vztahu se svou chůvou se kolem ní najednou ochomýtají i další muži, a navíc se vše motá kolem života jejího exmanžela. Jen je tedy třeba zbavit se těla, a hlavně neskončit ve vězení.

Finlay na zabití má moc zajímavý námět. I když je to celé šílené, tak popsané to dává smysl a není problém si vše představit. Kniha se hodně dobře čte. Podle mě tedy chvíli trvalo, než se příběh rozjel, ale pak vše nabralo na obrátkách. Finlay je taková zvláštní postava, ale věřím, že si ji zamilujete, budete jí fandit, a hlavně budete zvědaví, co bude dál, stejně jako já.

Knihu hodnotím jako takovou pohodovější detektivku ideální, když si chcete odpočinout a nechcete příliš trápit hlavu přemýšlením.

Elle Cosimanová vyrostla ve Washingtonu, vystudovala psychologii a patnáct let se živila jako realitní makléřka. Poté tuto kariéru opustila, aby se mohla naplno věnovat psaní. Je autorkou řady oceňovaných young adult románů a přispívá například na web The Huffington Post nebo do časopisu Time. Román Finlay na zabití (2021) je její první knihou pro dospělé a Newyorská veřejná knihovna ho vyhlásila za jeden z nejlepších titulů roku 2021. V současnosti žije s manželem a dvěma syny ve Virginii.

finlay-na-zabiti

Finlay na zabití
Autor: Elle Cosimanová
Překlad: Jitka Jeníková
Žánr: komedie, beletrie
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 383
Hodnocení: 86 %

https://www.hostbrno.cz/finlay-na-zabiti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Každý někdy potřebuje potkat Tesaře

tesar 200V nakladatelství Portál vyšla malá útlá knížečka s názvem Tesař a podtitulem Příběh pro úspěch(ané). Její autorem je Jon Gordon a jedná se o zajímavé čtení.

 

...

Literatura

Nevěsta ze zámoří

Nevesta ze zamori 200Jak je u Hany Marie Kӧrnerové zvykem, je tato kniha opět brilantním dílem, plným lásky, romantiky, dobrodružství a napětí.

...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Pařba na třetí je pořádný odvaz plný dokonalého vtipu a pohotovosti

hangover 3 200Třetí pokračování úspěšné trilogie Hangover (Pařba na Třetí) dopadlo nad všechna očekávání. Patřím mezi ty, kterým se pod ruce dostala nejdříve druhá část série, Pařba v Bangkoku. Následně,...