Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

Tisk

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v inscenacích – Dámský krejčí, Linda Vista nebo Babyboom. Do povědomí diváků se dostala zejména díky roli policistky Kláry v nekonečném seriálu Ulice, kterou hraje již sedmým rokem.

Vyrůstala jste s mladším bratrem v Ostravě v neumělecké rodině. Co vás přivedlo k herectví? Někde jste řekla, že umělecké sklony jste zdědila po dědečkovi z matčiny strany a rodiče z vás chtěli mít doktorku nebo právničku. Čím jste chtěla být vy?

Já jsem asi o tom nikdy nepřemýšlela, jakože bych měla nějaký sen. Měla jsem spolužáka a ten od první třídy vykřikoval, že bude hasič a já mu záviděla, že ví, co chce. Asi jsem chtěla pomáhat lidem, pečovat. Buď být sestřička, nebo doktorka. Ale zase teď můžu být tím vším v roli.

Na DAMU byly vašimi spolužačkami Barbora Poláková nebo Zuzana Stavná, která pochází ze Slovenska, z Košic a díky ní jste psala básničky ve slovenštině a později jste si zase zahrála ve videoklipech Báry Polákové. A co dnes píšete ještě básničky?

Básničky už ne. Občas postřehy ze života. Myšlenky. Chtěla bych dodržovat pravidelnost v psaní deníku, ale já mám s pravidelností asi trochu problém.

archiv Markéta Stehlíková

Již během studií jste hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde hrajete v inscenacích – Dámský krejčí, Linda Vista nebo Babyboom. Jaké role ráda hrajete? Je vám bližší drama nebo komedie?

Nemám vysněný typ role. Musí mě postava něčím nadchnout. Oslovit. Musím rozumět jejím pochodům a dokázat rozeznat emoce. To mě baví strašně tohle zkoumání. A pak pozorovat jak se mi ten nový typ člověka vkrádá do opravdického života. A pak zas musí odejít. Nechci bydlet se všemi těmi holkami.

I když jste hrála v několika filmech, do povědomí diváků jste se dostala zejména díky roli policistky Kláry v nekonečném seriálu Ulice. Jak se vám role hraje?

Hraje se mi krásně. Už skoro 7 let. Je součástí mně. A nejvíc jsem ráda, jak pozoruju ten život postavy, kterou jsem spoluvytvořila a čerpám z vlastního života. A někdy se nám to v něčem potká. Hraju to, co žiju.

Objevila jste se také v německém špionážním filmu Pod jedním nebem. Jaká byla spolupráce se zahraniční produkcí?

To byl takový sen, o kterém jsem ani nesnila. Byla to mimořádná práce, velká škola v přístupu k práci. A samozřejmě setkání se s maximální profesionalitou.

archiv Markéta Stehlíková 2

Vyzkoušela jste si také roli modelky, když jste stála modelem kadeřníka Jana Kořínka a spolu jste se zúčastnili světového semifinále soutěže v Paříži. Jaká to byla pro vás zkušenost?

To považuju za velké vykročení ze své komfortní zóny. Samozřejmě výlet do Paříže s mými kamarády (Jan Kořínek a Jan Čtvrtečka, majitelé kadeřnictví) byl božský. My si to vždycky umíme užít, ale takovou trému jsem neměla asi nikdy v životě. Obvykle v divadle mohu prezentovat nějakou postavu, tady jsem byla sama za sebe. Ale s lákou na to celé vzpomínám.

V soukromí jste maminkou. Vedete vaši dceru také k umění?

Snažím se. Vyrůstá v tom, že máma chodí do divadla. Občas jde se mnou a miluje to tam. Jedno mé představení už viděla pětkrát. Začala jako dítě nahlížením v zákulisí, dnes už si sama chodí sedat do hlediště. Jinak samozřejmě máme rádi galerie a taky velká část našich přátel jsou umělci. No, uvidíme, čemu se bude chtít v životě věnovat.

archiv Markéta Stehlíková 3

A co odpočinek a koníčky? Máte na ně čas?

Miluju odpočinek, válení se ve voňavé posteli. Miluju čtení, miluju procházky a poslouchání podcastů. Někdy je čas, někdy se nestíhám pomalu ani najíst. V mém životě chybí pravidelný režim, ale je to tak jak to je a já jsem šťastná.

Markéta Stehlíková

  • Narodila se v Ostravě 28. 6. 1984. 
  • Vystudovala hudebně-dramatický obor na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a herectví na DAMU v Praze.
  • Film a TV – Ulice, Single Lady, Krásno, 3 sezóny v pekle, Muži v říji. 
  • S Bárou Polákovou natočila videoklipy – Kráva, Nafrněná, Generace.
  • Má mladšího bratra a dceru Josefínu.

archiv Markéta Stehlíková 5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

MUDr. David Frej: Nejen o fekální transplantaci, ale především o Zdravém střevě

frej ft perexJak střeva a zažívací trakt ovlivňuje naše emoce, psychiku, zdraví, imunitu? Právem autoři Jiří Kuchař a MUDr. David Frej říkají, že jde o druhý mozek našeho organismu. MUDr. Davida Freje se zeptáme na pár otázek, které v knize vyčnívají, kte...


Literatura

O Čechách známých i neznámých

bohemia incognita 200Kniha Bohemia incognita neboli Čechy neznámé? Václava Žmolíka vznikla podle stejnojmenného třináctidílného televizního cyklu. Trošku připomíná Toulavou kameru. Václav Žmolík nás přivádí na míst...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...