Trienále Dům umění II nabídne zajímavý doprovodný program

Trienále Dům umění II nabídne zajímavý doprovodný program

Tisk

trienale200Diskuzi o současné umělecké scéně, komentované prohlídky výstav Zlínský salon a Obsese nebo site-specific inscenaci nabídne návštěvníkům doprovodný program k trienále Dům umění II, které pořádá Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně.

 


„Tématem letošního trienále Dům umění, které se prolíná výstavami i doprovodným programem, je život umělce. V úterý 3. října od 17 hodin v budově 61 pořádáme diskuzi UMĚNÍ DNES na téma postavení umělců v dnešní společnosti. Na debatu jsme pozvali autory napříč uměleckými disciplínami - Martina Čadu a Janu Kapelovou za oblast výtvarného umění, herce z Městského divadla Zlín Radovana Krále, akordeonistu Vojtěcha Szabó, Lenku Loch za design, filmový a reklamní průmysl přiblíží Jonáš Vacek. Programem bude provázet Jakub Vilímek, žurnalista DVTV,“ pozval na akci Václav Mílek, ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Umeni dnes diskuze k trienale Dum umeni II

Blíže se seznámit s výstavami mohou zájemci prostřednictvím komentovaných prohlídek. Výstavou Zlínský salon v budově 61, jež představuje tvorbu padesátky umělců a umělkyň, kteří se v roce 2009 zúčastnili Zlínského salonu mladých, provede v úterý 10. října v 17 hodin její kurátor.

Komentovaná prohlídka výstavy Obsese v budově 14, která se zaměřuje na stírání hranic mezi uměním a životem a představuje uměleckou tvorbu jako každodenní praxi i nutkavou posedlost, se uskuteční v neděli 15. října v 17 hodin s kurátorem Milanem Mikuláštíkem a jedním z vystavujících autorů, Lubošem Plným.

V úterý 31. října v 10 a 17 hodin proběhne v budově 61 divadelní performance UMĚNÍ BEZE SMYSLU připravené přímo na míru areálu bývalé tovární haly. Zpověď současné generace v podání Andrei Uhlík Bereckové, Terezy Hrabalové, Anny Randárové, Petra Ťopka s hudebním doprovodem Libora Macháčka, připravil Jan Janča a Petr Nýdrle.

Umeni beze smyslu performance k trieanale Dum umeni II

Na výstavy Zlínský salon a Obsese, které jsou nyní k vidění v budově 61 a ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 5. listopadu, naváže v druhé polovině listopadu poslední část trienále Dům umění II výstava Salon L. Š.

Více informací na www.galeriezlin.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zjistěte, jak zapůsobily Tiché roky na jejich audioknižní interprety

Tiche roky rozhovor 200Audiokniha s novinkou oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové s názvem Tiché roky vychází současně s knižní verzí. Přečtěte si rozhovor jejich interpretů Kláry Suché a Miroslava Hanuše.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zážitky odjinud Alexe Zupky


zupka 200Francie, Sýrie či třeba Maroko… Do 9. února trvá výstava obrazů dnes třiaosmdesátiletého Alexe Zupky Zážitky odjinud. Instalovaná je v Café Alternatif (Mezibranská 21, Praha 1).

...


Literatura

Severská krimi s psychologem Sebastianem počtvrté

maco200Již čtvrté pokračování detektivních případů s policejním psychologem Sebastianem Bergmanem je konečně tady. Autoři Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth i tentokrát přicházejí s velice kvalitní severskou detektivkou s názvem Němá dívka.

...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Pí a jeho život aneb Proč začneme s tygrem komunikovat?!

pi a jeho zivotNový film „Pí a jeho život“, jehož režie se ujal oscarový Ang Lee, můžeme poprvé zhlédnout, ve 3D provedení, již pár dní před letošním Štědrým dnem. Chlapec, tygr a moře – to jsou hlavní hrdi...