Bezlepkově a vegetariánsky z dostupných surovin

Tisk

vyziva 200O bezlepkové dietě, vegetariánské a veganské stravě se v poslední době hodně mluví a píše. Specializované blogy, webové stránky, poradenství a samozřejmě kuchařky. Na český trh se dostávají překladové knihy, ale na pultech najdete i ty, které vznikly přímo v Česku. Mnohdy jsou to ale kuchařky příznivců daného směru, ne však odborníků na výživu.


Zuzana Komůrková se věnuje výživovému poradenství a kromě kurzů vaření a konzultacím v oblasti zdravého či alternativního způsobu stravování, sestavila bezlepkovou kuchařku, kde uvedené recepty můžete lehce z vegetariánských přetvořit na veganské nebo pro masozřavce.
Bezlepková kuchařka samozřejmě není určená pouze pro celiaky, každý může svému tělu trochu odlehčit jídlem bez lepku. A tak nám autorka představuje své tipy od snídaně k večeřím, zvlášť jsou zde zařazeny přílohy a pečivo a nesmíme zapomenout na dezerty.
Všechna jídla jsou z dostupných surovin běžně k dostání v českých obchodech. Díky bezlepkovému zaměření receptů se zde nesetkáváme s veganskými/vegetariánskými náhražkami masa na bázi pšenice.
U každého receptu je vybraná surovina, u které jsou přidány informace o její prospěšnosti. Jelikož je autorka výživová poradkyně, bylo by skvělé, kdyby se hovořilo i o jejich nevhodnosti vůči různým onemocněním (např. u ledvinových potíží se obvykle nedoporučují luštěniny atd.) – ale to je jen nápad pro potenciální příští knihy, ne výtka.
Recepty jsou doprovázeny krásně naaranžovanými fotografiemi, hned vás vybízejí něco vyzkoušet. Většina jídel je jednoduchých na přípravu, a podle popisu by je měl zvládnout i úplný začátečník. Já už mám za sebou fazolový guláš s chilli, mňam! Co si dám příště? Rajčatovou polévku s quinoou nebo cizrnové kari se špenátem? A co vy, vyzkoušíte něco nového?

vyziva

Výživou ke změně
Autor: Zuzana Komůrková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 200
Hodnocení: 95 %            
Zdroj foto: https://www.kniha.cz/vyzivou-ke-zmene/


 

Zobrazit další články autora >>>