Bezlepkově a vegetariánsky z dostupných surovin

Bezlepkově a vegetariánsky z dostupných surovin

Tisk

vyziva 200O bezlepkové dietě, vegetariánské a veganské stravě se v poslední době hodně mluví a píše. Specializované blogy, webové stránky, poradenství a samozřejmě kuchařky. Na český trh se dostávají překladové knihy, ale na pultech najdete i ty, které vznikly přímo v Česku. Mnohdy jsou to ale kuchařky příznivců daného směru, ne však odborníků na výživu.


Zuzana Komůrková se věnuje výživovému poradenství a kromě kurzů vaření a konzultacím v oblasti zdravého či alternativního způsobu stravování, sestavila bezlepkovou kuchařku, kde uvedené recepty můžete lehce z vegetariánských přetvořit na veganské nebo pro masozřavce.
Bezlepková kuchařka samozřejmě není určená pouze pro celiaky, každý může svému tělu trochu odlehčit jídlem bez lepku. A tak nám autorka představuje své tipy od snídaně k večeřím, zvlášť jsou zde zařazeny přílohy a pečivo a nesmíme zapomenout na dezerty.
Všechna jídla jsou z dostupných surovin běžně k dostání v českých obchodech. Díky bezlepkovému zaměření receptů se zde nesetkáváme s veganskými/vegetariánskými náhražkami masa na bázi pšenice.
U každého receptu je vybraná surovina, u které jsou přidány informace o její prospěšnosti. Jelikož je autorka výživová poradkyně, bylo by skvělé, kdyby se hovořilo i o jejich nevhodnosti vůči různým onemocněním (např. u ledvinových potíží se obvykle nedoporučují luštěniny atd.) – ale to je jen nápad pro potenciální příští knihy, ne výtka.
Recepty jsou doprovázeny krásně naaranžovanými fotografiemi, hned vás vybízejí něco vyzkoušet. Většina jídel je jednoduchých na přípravu, a podle popisu by je měl zvládnout i úplný začátečník. Já už mám za sebou fazolový guláš s chilli, mňam! Co si dám příště? Rajčatovou polévku s quinoou nebo cizrnové kari se špenátem? A co vy, vyzkoušíte něco nového?

vyziva

Výživou ke změně
Autor: Zuzana Komůrková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 200
Hodnocení: 95 %            
Zdroj foto: https://www.kniha.cz/vyzivou-ke-zmene/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha Život ide ako má. O co v životě a vztazích jde

Život ide ako má - - kópiaKniha Život ide ako má přišla na svět postupně, po částech, věta za větou, myšlenka za myšlenkou. „Vždycky jsem se pokoušela zjistit podstatu," říká autorka knihy Maja Kadlečíková. Nejednou měla pocit,...

Z archivu...


Literatura

SMRT VE VRATISLAVI

SmrtVeVratislavi PerexV cyklu Hříšní lidé Království českého, vyšla další zajímavá knížka Vlastimila Vondrušky. Čtivý detektivní román z doby našich dávných prapředků, okořeněný brilantním a nečekaným rozuzlením, královského prokurátora Oldřicha z...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Můj soused zabiják zpestří nudný večer
ImageFilm Můj soused zabiják byl ve své době svěžím zpestřením poměrně nudné reality všedního života. Každý, kdo už pár let pracuje a provádí celou řadu rutinních a každodenních činností, které postrádají jakýkoliv kon...