Vinařský deník: Když smích bolí

Vinařský deník: Když smích bolí

Tisk

Vinarsky denik perexPřed časem se čtenáři dočkali titulu, který by rozhodně neměl ujít jejich pozornosti. Jde o druhý literární počin autora, který si důsledně střeží svou identitu a publikuje pod pseudonymem Daniel Jahn (Vinařský deník, nakladatelství Pragoline). 

 

Jeho debutový román Naivní sezóna je působivou sondou do normalizačního bezčasí, která zavádí čtenáře na jakýsi společenský okraj reálného socialismu. Šeď a všeobecnou marnost doby ovšem autor vyvažuje svým nadhledem a zvláštním druhem groteskního humoru.

Náladu Vinařského deníku naznačuje již jeho hlavní téma. Kniha beletristickou formou mapuje vinařské práce během roku, nezahlcuje ovšem čtenáře přílišnými detaily (kterým, jak autor sám v knize přiznává, moc nerozumí). Tyto „odborné“ pasáže se střídají s humornými popisy příhod a nehod, které se můžou kolem výroby vína odehrát a vyvolají úsměv na rtech i u čtenáře, kterého vinařská problematika zcela míjí.

Ovšem i ve vinařském ráji někdy prší. Knihu lze v její „vážnější“ poloze brát jako jakýsi boj s větrnými mlýny dnešní doby. Nad některými je možné zvítězit, je možné se uklidit stranou od uspěchané doby, opravovat někde starou ruinu a pěstovat tu trochu vinné révy, jako by v životě vlastně o nic nešlo. Jiné mlýny porazit nelze a člověk je musí jen s úsměvem přijmout. Třeba utíkající čas nebo nejrůznější choroby dnešní doby. Jak sám autor říká: „Žijeme v paradoxní době. Máme se nejlíp od doby, co se to měří, ale nasraní jsme jako nikdy.“ Tuto dobovou sněť pro sebe autor stejně jako všechno ostatní léčí nadhledem, humorem, je mistrem ironie, sebeironie a sarkasmu, a stejně tak je ochoten se vyjadřovat i o vlastní knize: „Berme tuto knihu jako jakýsi deník, kam jsem zapisoval věci důležité i nepodstatné blbosti. Některé blbosti jsem pak vyházel, některé nechal.“

Vinařský deník lze označit jako vtipnou knihu, která ale má přesah i své poselství a nabízí velmi originální pohled na svět a na život. Rozhodně stojí za přečtení, ať už se čtenář o víno zajímá nebo nikoliv.

Vinarsky denik CV 2 velky

Foto: archiv Daniela Jahna

O autorovi
Daniel Jahn (1962) vystudoval český jazyk a výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě, učil na základní škole, pracoval v reklamní agentuře, zabýval se malováním a sochařstvím. Nyní je na volné noze, věnuje se tvůrčímu psaní, výrobě a pití vína. Bez toho by tato kniha nikdy nevznikla. V nakladatelství Dauphin vyšel v roce 2017 jeho debutový román Naivní sezóna. Jde o pseudonym, identita autora není známa ani nakladatelství.

www.knizniklub.cz/knihy/454220-vinarsky-denik.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Křížová: „Mám krásnou práci"

Marie Krizova perexV dnešním rozhovoru se dočtete, co muzikálové herečce a zpěvačce Marii Křížové dala účast v televizní show a jak se chystá na hlavní roli Agnes v novém nastudování muzikálu Krysař, jehož premiéra proběhne v září v Divadle Kalich....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nespoutaná žena: Bohyně, Léčitelka, Rebelka

Nespoutana-zena-grafika-2

Už máte nástěnný kalendář na rok 2024? Pokud ne, nejvyšší čas nějaký vhodný vybrat. Co takhle udělat si radost kalendářem od nakladatelství Synergie s názvem Nespoutaná žena? Koupit jej můžete i blízké ...


Literatura

Kdo a jací jsou Streampunkeři?

streampunkeri 200Nakladatelství HOST přináší na náš trh spoustu kvalitní četby, a to od Larse Keplera přes české spisovatele až třeba po Backmana. Kromě toho však vydávají také velmi zajímavou populárně-naučnou literaturu, která rozhodně stojí za zmín...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.