Tenkrát na Spartě: Vznikl unikátní záznam nejen pro fotbalové fanoušky

Tenkrát na Spartě: Vznikl unikátní záznam nejen pro fotbalové fanoušky

Tisk

tenkrat-na-sparte 200Spojením tvorby světoznámého fotografa Zdeňka Lhotáka, zlaté éry pražské Sparty a výpovědí z pera novináře Tomáše Poláčka se zrodila ojedinělá publikace o fotbalovém zákulisí v 80. letech minulého století. A už dopředu si ji můžete zajistit na portálu Hithit.cz.

 


„Fotbal mně samotnému nikdy nešel, ale byl jsem fascinovaný jeho atmosférou. Při focení jsem si brzo si uvědomil, že bych měl zachycovat nejen vrcholné okamžiky, kdy Sparta hraje s Juventusem, poráží Barcelonu nebo získává titul mistrů, ale i chvíle odpočinku, v šatně, při tréninku, na schůzích,“ vzpomíná Zdeněk Lhoták na vývoj dokumentace české fotbalové scény v osmdesátých letech. Objektiv pak často kromě týmu a jeho funkcionářů ostřil také na fanoušky nebo sázkaře a byl tak jeden z mála, díky kterému se tyto vzpomínky zachovaly.

Zdeněk Lhoták fotografoval mezi lety 1977 až 1990 fotbalisty, funkcionáře a fanoušky Sparty, zachytil tváře a výkony mnoha slavných jmen, jako jsou Jan Berger, Ivan Hašek, Josef Chovanec, František Straka, Tomáš Skuhravý nebo Václav Kotal. A to nejen při sportovních utkáních, ale i ve fotbalovém „zákulisí“. Zdeněk Lhoták byl součástí tohoto světa, a přitom stál vně. Vytvořil tak jedinečný soubor, pohled na zázemí sportu a současně neoficiální kroniku Sparty. A zárukou jsou i četná ocenění Zdeňka Lhotáka, který je mimo jiné držitelem ceny World Press Photo, Qualified European Photographer a letos mu byl Asociací profesionálních fotografů ČR udělen titul Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos.

„Tyto fotografie jsou už nedílnou součástí historie české fotografie. Zatím je ale zná jen pár zasvěcených. Po dva roky proto byla připravovaná autorská kniha, kde by se měly protnout dobře vybrané fotografie s texty a rozhovory i s osobitým designem,“ shrnuje knižní počin Tomáš Pospěch, historik umění, který se na publikaci podílel. Kniha má 144 stran a 132 fotografií. Je stejnou měrou určena pro ty, kdo pozorně sledují fotografickou tvorbu i pro fanoušky fotbalu.

Křest čeká knihu v Praze přímo na stadionu Sparty. Na crowdfundingovém portálu Hithit.cz probíhá financování na její tisk. Přispěvatelé se mohou kromě knihy samotné těšit na ceny jako setkání se sparťanskými fotbalovými legendami té doby, originální fotografie Zdeňka Lhotáka, nebo na uvedení svého jména v samotné knize.

tenkrat 1

O autorech

Zdeněk Lhoták, fotograf, umělec, organizátor fotografických aktivit. Je držitelem 2. ceny World Press Photo (1986) a titulu QEP (Qualified European Photographer). Ve své volné tvorbě se věnuje především tělu. Známý je hlavně svými autoportréty, fotografiemi sportu nebo legendárními fotografiemi branců ze spartakiády v roce 1985.

Tomáš Pospěch, vizuální umělec, historik umění, editor fotografických knih. Dosud připravil knihy o Jindřichu Štreitovi, Viktoru Kolářovi, Jiřím Hankem, Janu Jindrovi, autorech slovenské nové vlny a dalších, napsal knihy Myslet fotografii, Role fotografie aj. Jeho vlastní tvorba byla publikována v autorských knihách Bezúčelná procházka, Zemědělské práce/Slušovice nebo Šumperák/Ztráta plánu.

Tomáš Poláček, novinář a cestovatel. Pracoval pro Mladou frontu DNES a časopis Reportér. Napsal cestopisy STOP: Světové tažení ochmelky Poláčka a Poslední stop: Afrika nebo knižní rozhovor s jazzovým trumpetistou Lacem Déczim.

Milan Nedvěd, grafický designér. Je držitelem řady ocenění za knižní úpravu výtvarných publikací v ČR a zahraničí (Nejkrásnější české knihy, Les Rencontres d'Arles The Book Awards, European Design Awards a další). Dlouhodobě spolupracuje s nezávislými nakladatelstvími, kulturními institucemi a osobnostmi české výtvarné scény. Je sparťanem od roku 1984.

Tenkrát na Spartě, Zdeněk Lhoták, 2020, vydavatelství Kant

tenkrat-na-sparte-obalka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Snažíme se pomáhat a udělat svět trochu lepším místem pro život

givt200Před nedávnem jsem se úplně náhodou seznámila se společností GIVT.cz. Ostatně, s přibývajícím věkem se mi potvrzuje, že nic se nestane náhodou a že různé skutečnosti mi zkříží cestu právě v tom okamžiku, kdy je jich zapotřebí.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kolem ČR na handbike s Koly pro Afriku

handbike kola pro afrikuPo měsíčním putování kolem České republiky na ručně poháněném kole dorazil vozíčkář Radomír Krupa  do cíle své více než 2 tisíce kilometrů dlouhé trasy. Celé martýrium podnikal v rámci propagace charitativní ak...


Literatura

Revue Bublifuk nabízí novou porci komiksových bublin

bublifuk perexJiž šestkrát mě potěšila komiksová revue Bublifuk, tentokrát s názvem Moře bublin. Klára Smolíková, editorka Bublifuku a autorka několika zařazených komiksů, v úvodu sděluje, jaké změny se spoluautory v Bublifuku učinila tentokrát: míst...

Divadlo

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...