Recept: Mladý špenát a vzpomínka na lyžování

Tisk

Cestoviny so špenátom Fotor - Varenie (2)Když je sezóna mladého špenátu, vzpomenu si na lyžování v Rakousku. Na kopci, přesněji ledovci, sníh a chlad. Dole ve vesničce v údolí rozkvetlé květiny. V malém rodinném penzionu nám k večeři nabídli těstoviny se špenátem z jejich zahrady, na to tedy nezapomenu! Ke špenátu přidali slaný sýr, olivy. Večeře sytá, dobrá, voňavá a rychle na stole.

 

Mně více než bílé, chutnají celozrnné těstoviny a paní domácí mi s úsměvem vyhověla. Potom se smála jaká jsem to já duše poetická, když jsem jí vysvětlovala: je to dokonalé! Sýr jako bílý sníh, špenát coby jarní zeleň a hnědé celozrnné těstoviny, to je země, ze které vše roste.

Pan domácí se pragmaticky zeptal jak vysvětlím tmavé fialové olivy. Paní domácí spontánně vyhrkla, že to jsou přece jarní fialky! Těstoviny se špenátem mám ráda pořád, vyzkoušejte. Možná netypická, ale zaručeně skvělá možnost, jak vychutnat chutné jídlo na počkání.

Těstoviny s mladým špenátem, sýrem a olivami

4 porce

Ingredience: 

320 - 400 g těstovin (bílé, celozrnné - ty jsou sytější, stačí méně, bezlepkové nebo jakékoli dle chuti)
3 misky mladého špenátu nebo 300 g mraženého
3 hrsti slaného sýra balkánského typu nakrájeného na kostičky
2 hrsti nahrubo nasekaných tmavých případně zelených oliv
sůl a mletý pepř podle chuti
olivový nebo jiný olej, co používáte podle chuti

Postup: 

1. Těstoviny uvařím ve vroucí osolené vodě za 10 - 12 minut podle typu těstovin.
2. Těsně před dovařením přidám špenát - mladé lístky vcelku, případně je natrhám na větší kousky. Stačí jim minuta, dvě, a jsou hotové. Mražený potřebuje maximálně 10 minut nebo jak píší na obalu z obchodu. 3. Sliju. Já proplachuji teplou vodou, víc mi to tak chutná. Pokud jsou vaše oblíbené nepropláchnuté, neproplachujte.
4. Těstoviny se špenátem vrátím do horkého hrnce, kde se vařily. Přidám olej, nasekané olivy, kostky sýra. 5. Dochutím mletým pepřem. Podle potřeby dosolím, promíchám a servíruji.

Léčivé účinky špenátu

Špenát má v sobě vitamíny i minerály. Jíst se dá mladý, jemný špenát i syrový, tak se vše prospěšné – i to, co teplo ničí, zachová. Máte-li citlivý žaludek, pozor. Má v sobě kyselinu šťavelovou a ta může dráždit trávicí trakt. Čím je špenát starší, tím jí je víc. Do salátu jej stačí blanšírovat. Na pár vteřin do vroucí vody, okamžitě slít a propláchnout ledovou. Tak zachováte vzácný zdravý obsah. Každopádně, špenát prospívá zraku, krvi, nervům, mozku a také tlaku. Je balzám pro srdce, pomocník pro zuby, kosti. Umí zlikvidovat zánět v těle a posílit imunitu. Ještě váháte? Není důvod. Pokud omáčka z dětství a školní jídelny stále není vaše chuť, vyzkoušejte špenát jinak – například v těstovinách. Dáte šanci jemu – a stejně tak zdraví a tím sami sobě.

Cestoviny so špenátom Fotor - Varenie

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Zobrazit další články autora >>>