Známé neznámé pf. Co znamená tato zkratka?

Známé neznámé pf. Co znamená tato zkratka?

Tisk

Pf majaP

Naše redaktorka Maja Kadlečíková si připravila malé povídání o tom, co vlastně zkratka pf znamená. Pokud patříte mezi šťouraly a badatele, jistě vás to bude zajímat! Tak tedy, jak to vlastně je?



Jsme jedineční, nikde na světě takové pf jako u nás nemají!

Pour féliciter je z francouštiny, pokud si čtete nahlas, vyslovte: purfelisite. Čím jsme jedineční? V Česku a na Slovensku se zkratka pf používá v první řadě jako ustálený výraz téměř výhradně pro blahopřání do Nového roku. Jedná se o Nový rok, čili 1. leden, ale také celý nový rok. Proto se za zkratkou pf píše celý rok, aktuálně 2024, nebo jen poslední dvě číslice, tedy 24. V tomto významu se však zkratka s číslem roku za našimi hranicemi nepoužívá! A to ani ve Francii, protože tam se přání Nového roku řekne jednoduše: Bonne année dobrý rok.

A tak ačkoli je doslovný překlad pour féliciter z francouštiny: pro blahopřání, blahopřání, do češtiny se překládá: hodně štěstí nebo pro štěstí.

A jak je to v zahraničí?

V jazyce diplomacie, na navštívence, jako kompliment pf znamená: pour fêter (purfete), doslovný překlad z francouzštiny: na oslavu, pro svátek + pf se jako zkratka používá k vyjádření přání ke svátku, při významné významné příležitosti, státní svátek, narozeniny.

Specifický význam má zkratka p. f. N. A., neboli pour féliciter Nouvel An, v překladu blahopřání k Novému roku nebo p. f. n. a., čili pour féliciter nouvel an, v překladu blahopřání do nového roku či také p. f. f. n., pour féliciter fête nationale, blahopřání ke státnímu svátku.

Na pf a jeho ekvivalenty je odpověď zkratka pr, neboli pour remercier, doslovně pro poděkování. Když totéž co ona nám přejeme my druhé straně, třeba na Nový rok, využijeme zkratku p. r. p. f., pour remercier (et) pour féliciter, tedy pro poděkování za blahopřání. 

Rozbolela vás z tolik podrobnosti hlava? Tak už jen jednoduše:

pf 2024: Čistý svěží krok do zdravého a šťastného Nového roku!

Pf maja

Text, fotografie © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm

_______


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když se rozmohlo cestování za hranice všedních dnů

Leta putovani perexV Plzni se už více než čtyři desetiletí pravidelně konají mezioborová sympózia k různým aspektům 19. století (letos je tématem trh a kapitál v české kultuře). Z těchto rokování vycházejí sborníky, o nichž jsme několikrát psali (od...

Z archivu...


Literatura

Nechte se pohladit po duši krátkými povídkami

Kdysi davno v budoucnu 200Jaroslav Konvička napsal před několika lety povídkovou knihu Kdysi dávno v budoucnu. Jedná se o jeho prvotinu a jak nám prozradil, tak také srdcovku. Krátké povídky si určitě získají i vás.

...

Divadlo

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...