Tipy na letní čtení

Tipy na letní čtení

Tisk

rosier 200Podívejte se na knižní novinky z nakladatelství Rosier a třeba narazíte na to, co si přibalit s sebou na dovolenou.




Laskavý příběh o nevšedním přátelství, který budete číst s úsměvem...

Filip Galvan je důchodce a vdovec. To první by mu ani tak nevadilo, ale to druhé ho nesmírně tíží. Uzavírá se ve svém bytě před životem, který by ještě mohl naplno žít, kdyby jen trochu chtěl. Dokud mu na dveře nezaškrábe kocour Olly a do jeho osamělého světa nevlétne energií překypující dívka Amálie, pro kterou nejsou zavřené dveře žádnou překážkou. I když jí je zabouchnete rovnou před nosem, ona na ně stejně směle zatluče podruhé, potřetí, zkrátka kolikrát bude potřeba. Amálie se totiž jen tak lehce nevzdává, což brzy pozná nejen Filip. _Přes práh_ je příběhem o jednom zdánlivě smutném muži, který je na zármutek příliš mladý, jedné veselé dívce, která miluje včely a žlutou barvu, a jejím přítulném kocourovi. Je to román o nevšedním přátelství a radostné cestě z osamělosti.

PŘES PRÁH – ANETA KOLLEROVÁ MAŠKOVÁ

rosier pres-prah

Jedna noc, hotelový pokoj, tři lidské osudy

Setkat se s člověkem a udělat si na něj názor umíme všichni, ale kdo se odváží dostat opravdu pod povrch? Jakub, Klára a Jonáš mají příležitost to alespoň zkusit. Potkávají se jedné noci možná náhodou, nebo možná právě proto, aby vyprávěli své příběhy a vyložili karty na stůl. Odhalit své nitro někomu cizímu je totiž snadnější než být upřímný sám k sobě. Jakub bloudí mezi vztahy, aby našel cestu k tomu nejdůležitějšímu, ke své dceři. Klára hledá pevný bod, aby ustála překvapivé dění kolem sebe. A Jonáš? Tomu osud rozdal snad ejhorší možné karty. Hraje ale s odhodláním a vírou, že je brzy promění v esa, a hra se tak konečně obrátí v jeho prospěch. Život ale občas bývá těžký soupeř…

PLAMEŇÁK – ALEXANDRA BAJNAROVÁ

rosier plamenak

Příběh o boji se zákeřnou nemocí a síle rodičovské lásky inspirovaný skutečnými událostmi

Když se u Eriky projevila ona podivná nemoc, nikdo si nepřipouštěl sebemenší pochybnost. Lékaři jednoduše určí diagnózu a zahájí léčbu. Vše je ale jinak. Eričin případ je ojedinělý, s nemocí nemají příliš zkušeností ani ve světě a není prozatím léčitelná… Její rodiče se však nehodlají vzdát. Záchranné lano hledají v alternativní medicíně i mezi odborníky v zahraničí, přibývající komplikace je však nutí do celé řady rozhodnutí, jejichž důsledky nelze dohlédnout. Nezbývá jim než důvěřovat doporučením lékařů. Ale co když lékař udělá chybu? Erika se postupně čím dál více zamotává do pavučiny bezmoci a boj o její záchranu se mění v boj o spravedlnost. Kniha zachycuje autentické vzpomínky Eričina otce na léčbu své dcery – je příběhem o bezmezné síle rodičovské lásky, obdivuhodném odhodlání a neutuchající naději.

MOTÝL V PAVUČINĚ – JIŘÍ VENTLUKA

rosier motyl

Autentické příběhy ze života ‚‚hraničářů’’ a jejich blízkých

Možná se občas cítíte smutně, naštvaně, nemotivovaně, úzkostně a říkáte si, že máte depku. Zkuste si ale představit tyto pocity několikanásobně silnější, až se vám zdá, že vás dusí, nemůžete se nadechnout a bolí vás v každičké části těla. A jen tak to neodezní – ani za den, ani za měsíc, třeba ani za několik let... Seznamte se s hraniční poruchou osobnosti –
‚‚rakovinou duše’‘.

Kniha _Život na houpačce_ vám představí 22 životních příběhů lidí, kteří mají tuto diagnózu a každý den se potýkají s obrovskou psychickou bolestí a zátěží, ale také těch, jež se snaží ‚‚hraničářům’’ pomoci. Člověk s touto poruchou se často cítí vykořeněný, osamělý, i když má kolem sebe spoustu milujících lidí. Na jednu stranu je extrémně křehký a přecitlivělý, ale na straně druhé dokáže v návalech emocí i nemilosrdně ubližovat – zejména sám sobě. Výpovědi ‚‚hraničářů’’ mohou přispět k lepšímu pochopení jejich zdravotních potíží a upozornit i na alarmující nebezpečí, které s sebou přináší neznalost a nezájem o tuto diagnózu ze strany veřejnosti či zdravotníků.

ŽIVOT NA HOUPAČCE – MARTINA KULHÁNKOVÁ

rosier zivot

Mrazivý horor o zrůdné vášni a slepé posedlosti

Franz je spisovatel a netouží po ničem jiném, než aby mohl nerušeně psát. Osud se mu však podivnými způsoby staví do cesty… až do chvíle, kdy se mu zjeví přízrak zjizveného muže. Ten Franzovi předloží neodolatelnou nabídku: prostor pro tvorbu a inspiraci, pro kterou by nejeden člověk zabíjel. I přes vysokou cenu Franz nakonec souhlasí, aniž by tušil, čemu se pro svou slepou touhu upsal. Získá schopnost vidět očima přízraku a záhy ho pohltí děsivé vize vedoucí až na pokraj šílenství, už však není cesty zpět. Ve zvráceném díle, které společně s tajemným mužem tvoří, odhaluje hrozivě temnou minulost, jež se ho týká daleko víc, než by se vůbec odvážil hádat.

HOŘKÁ MÚZA – EMIL KŘIŽKA (scenárista, výtvarník, režisér – aktuálně má v kinech film, který režíroval: Tři tygři ve filmu:JACKPOT)

rosier horka muza

Kompletní portrét nejbrutálnějšího sériového vraha Ameriky

Kniha spisovatelky Ann Rule, _Ted Bundy, vrah po mém boku_, je naprosto jedinečná ve své ohromující intimitě a popírá stejně děsivě jako v době svého vzniku naši představu, že bychom přece samozřejmě poznali, kdyby mezi námi žilo monstrum, pracovalo vedle nás a tvářilo se, že je jedním z nás. S mrazením stupňujícím se s každou další stránkou sledujeme, jak si autorka začala postupně uvědomovat, že její citlivý spolupracovník z krizové linky Ted Bundy je ve skutečnosti jedním z nejděsivějších sériových vrahů Ameriky. Bundy se doznal k zabití nejméně šestatřicet mladých žen po celých Spojených státech a za tři z těchto vražd byl nakonec odsouzen k smrti na elektrickém křesle.

Autorka čerpá mimo jiné i ze své korespondence s Bundym, jež trvala až do doby krátce před jeho popravou. Daří se jí udržovat v rovnováze svůj hluboce osobní pohled na věc a svou roli kriminální reportérky při honu po brutálním sériovém vrahovi – geniálním a charismatickém Bundym, o němž si myslela, že ho zná. Touto nezapomenutelnou kronikou Bundyho života, jeho případu a jejich vzájemného vztahu, Ann Rule změnila směřování literárního žánru _true crime_.

TED BUNDY, VRAH PO MÉM BOKU – ANN RULE (spolupráce s nakladatelstvím Jota)

rosier ted

Více informací: www.rosier.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

O dávném superhrdinovi Karlu IV.

karel iv komiks 200Zdeněk Ležák přichází s další psanou knihou a zároveň i komiksem. Tentokrát se věnuje letošnímu oslavenci Karlu IV. Podtitulem je příznačné označení Pán světa.

...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Zlomené město

200filmNew York coby město hříchu, kráska v nesnázích a cynický policajt s temnější minulostí. Allen Hughes ve svém novém snímku křísí klasické atributy americké drsné školy.

...