Vyjde nová kniha Pavla Tomeše s názvem 13!

Vyjde nová kniha Pavla Tomeše s názvem 13!

Tisk

13 obalka200V rámci Velkého knižního čtvrtku vyjde 19. října sbírka povídek spisovatele a stand-up komika Pavla Tomeše pod názvem 13! (čti: „třináct faktoriál“). Držitel Ceny čtenářů Magnesie Litery z minulého roku za humorný román o smrti Až na ten konec dobrý přichází tentokrát se sbírkou povídek.

 


„Je to pestrá mozaika třinácti příběhů, kdy se hrdinové ocitnou v často velmi bizarních situacích. Někdy to nedopadne úplně dobře, ale ať už převládne smích nebo smutek, žádná tma není tak temná, aby ji neprozářil černý humor,“ říká o knize Tomeš.

Kniha má podtitul Třináct příběhů s přílohami. „Čtenáři jsou k sbírkám povídek někdy skeptičtí, připadá jim, že je to takový ten žánr sotva-to-začalo-tak-to-skončí. A tak jsem na konec knihy zařadil ke každé povídce ještě takový bonus,“ vysvětluje Tomeš.

Autorkou ilustrací a celkové podoby knihy je talentovaná grafička a ilustrátorka Lemka Otáhalová, která dala vizuální tvar i románu Až na ten konec dobrý.

Na povídky z knihy 13! se navíc mohou těšit i posluchači Českého rozhlasu. „Po loňské velmi úspěšné Četbě na pokračování z románu Až na ten konec dobrý plánuje Český rozhlas Dvojka odvysílat sedm z třinácti povídek na přelomu ledna a února 2024. Všechny povídky pak najdou posluchači ve streamu po dobu čtyř týdnů,“ říká dramaturgyně Českého rozhlasu Marina Feltlová.

O knize

13! (čti „třináct faktoriál“) je mozaika třinácti povídek, v nichž se postavy dostávají do neobvyklých situací. Příběhy spolu sice nesouvisí, ale pro náročnějšího čtenáře je v nich roztroušeno pár narážek, které mají navodit pocit, že ano. Lze je číst v libovolném pořadí a čtenáře nejspíš ohromí, kolik možností mu to dává. Kniha obsahuje i překvapivý bonus: přílohy, které příběhy dále rozvíjejí.

13 obalka

O autorovi

Pavel Tomeš je spisovatel, nakladatel a také stand-up komik, kterého můžete znát z televizních pořadů Comedy club nebo Na stojáka. Napsal tři sbírky fejetonů Facky z Marsu, Zápisky malého tyranosaura a Tohle lidi hodně berou. Za humorný román o smrti Až na ten konec dobrý obdržel Kosmas cenu čtenářů v rámci Magnesie Litery 2022. Žije v Brně.

Vychází 19. října v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Pevná vazba, ilustrovaná s přílohami, 240 stran

Více informací:

web: www.paveltomes.com
FB: https://www.facebook.com/PavelTomesStandupKnihy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vyšla Velká kniha komiksů Jana Štěpánka

velkaa kniha komixu200Jan Štěpánek je můj oblíbený autor komiksů, proto jsem s nadšením přivítala počin Tomáše Krejčího a redaktorů nakladatelství Edika, kteří pro jeho fanoušky připravili Velkou...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...